Zo maak ook jij prachtige vakantiefoto's. RonReizen geeft je praktische tips.

7 tips voor de perfecte vakantiefoto

Van dat ene uitzicht, die prachtige lunch of dat waanzinnige gebouw moet je natuurlijk wel een even zo mooi fotootje hebben! Dat gaat zeker weten lukken met deze zeven tips.

1. Research

Natuurlijk, je kunt zomaar oog-in-oog komen te staan met het in jouw ogen perfecte plaatje. Toch kan enige voorkennis ook handig zijn! Voorbeeld: ben je volstrekt onbekend in de Alpen, Google dan even op jouw locatie en check op welke plek je moet staan voor de foto van de eeuw.

Praktische tips om mooie vakantiefoto's te maken.

  2. Standpunt

  En sta je dan eenmaal op de perfecte plek, weet dan wel in welke houding je je camera of telefoon moet houden. Je onderwerp in het midden zetten, klinkt aannemelijk, maar is niet aantrekkelijk. Het wordt beter als je het onderwerp op 1/3e plaatst.

  Zonsopkomst en zonsondergang levert het mooiste licht. Ga er dus vroeg of laat op uit om de beste foto's te maken.

   3. Tijdstip

   Ga of vroeg of laat. Na zonsondergang is het licht heel kalm en in de namiddag juist wat warmer. Daar weet je camera ook wel raad mee.

    4. Achtergrond

    De achtergrond van je foto is net zo belangrijk als het onderwerp. Want als de setting saai is, kun je de foto net zo goed in je ‘normale’ woonomgeving maken. En dat laatste is precies wat je niet wilt op reis, toch?

    Verrassende standpunten geven extra dimensie aan je foto's.

     5. Perspectief

     Dit is een wedstrijd tussen kikker- en vogelperspectief. Kikkerperspectief is een foto vanaf de grond genomen: spannend en indrukwekkend! Vogelperspectief betekent juist dat je het hogerop zoekt. Ideaal voor uitzichten over steden of landschappen.

      6. Focus

      Het absolute toverwoord in dit artikel! Je foto moet namelijk wel scherp zijn. Als je een smartphone gebruikt, is het simpel. Open de camerafunctie en tik voorzichtig op het punt dat je scherp wilt hebben.

      Fotobewerkingsprogramma's zijn er in overvloed en met een paar klikken worden je foto's nog niet iets mooier.

       7. Bewerken

       Een mooie foto betekent vooral niet dat je er extreem veel filters overheen mikt. Maar sommige kiekjes kunnen wel wat extra kleur en diepte gebruiken. Maak je een foto van een landschap voeg dan gerust wat extra contrast en saturatie toe. Voeg tot slot een klein beetje vignette toe.