Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl

Frankrijk5 redenen om de Cognac-streek te bezoeken

Op slechts anderhalf uur rijden van Bordeaux (twee uur met de TGV van Parijs) ligt de de Cognac-streek. De streek geniet een internationale reputatie door de beroemde sterke drank, ook wel 'drank van de goden' genoemd. Maar niet alleen de cognac zelf maar ook de streek heeft veel te bieden. Hier vijf redenen voor een lang weekend naar de Cognac-streek.

Elk jaar worden bijna 200 miljoen flessen cognac in 160 landen verkocht. De grote Cognac-huizen staan bekend om hun innovatie en gastvrijheid. De interactieve bezoeken zijn een goede manier om kennis te maken met Cognac. Maar Cognac zelf is ook een stad van kunst en geschiedenis en heeft een groot erfgoed en een rijke gastronomie. Langs de rivier de Charentes van Angoulême tot Saintes tot aan La Rochelle aan de Atlantische kust maak je kennis met de verschillende culinaire specialiteiten en rijke historie van deze streek.

Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl glas cognac
  • Wie houdt er niet van een mooi glas cognac?

De echte Cognac

Appellation d'Origine Contrôlée, zo werd vanaf 1936 een echte Cognac gelabelled. De drank is het resultaat van vier eeuwen destilleren en verfijnen, een proces dat door de grote cognac-huizen in de streek maar al te graag uit de doeken wordt gedaan bij je bezoek. Van druif tot drank, dat is wat je mee zult krijgen bij je ontmoeting met de mannen en vrouwen die daar dagelijks mee bezig zijn.

  • Bezoek de wijngaarden en laat je alles vertellen over de 'godendrank'.

Historie in Cognac

De stad Cognac is de geboorteplaats van koning François I. De rijke historie biedt je kastelen, forten, museums en mooie 16de en 17de eeuwse huizen. Hier wandel je terug de tijd in; zeker als je de omliggende wijnhuizen en dorpen bezoekt. Langs de Charente, de rivier die ooit werd gebruikt om de vaten richting Atlantische oceaan te transporteren, kom je veel Romeinse historie tegen met naast Cognac onder andere  Angoulême, Saintes met haar Gallo-Romaanse amphitheater, het maritieme Rochefort, Jonzac en La Rochelle...

Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl Cognac kade
  • De stad Cognac heeft veel historie te bieden, dat zie je al aan de kade...

Weetje

  • Wist je dat de veelbesproken nieuwe Wes Anderson-film 'The French Dispatch' volledig is opgenomen in Angoulême? 

Culinaire verwennerij

Ook gastronomisch zit het wel snor in de Cognac-streek. Heerlijke regionale producten leggen de basis voor een toegankelijke maar verfijnde lokale cuisine: heerlijke lokale wijnen; of de pineau des Charentes (een aperitief-wijn gemaakt van druivensap en cognac); de Marennes Oléron-oesters, kaviaar, truffels... Ook fijn: de Halles de Cognac, een markt waar lokale producenten hun producten kwijt kunnen en zeker de moeite van het bezoeken waard is. 

Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl Pineau de Charentes
  • Pineau de Charentes!

Overnachten in de Cognac-streek

Tja, en dan wil je ook nog leuk overnachten natuurlijk. Wat dacht je van een uit 1870 stammend hotel midden in de stad met gerenoveerde wijnkelders. een gastronomisch restaurant, cocktail bar en zwembad? Of een Relais & Châteaux in een voormalige rederswoning met een Michelin-sterrenrestaurant? Er is veel keuze in de streek van de godendrank... 

Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl hotel
  • In het hartje van de stad vind je dit schitterende hotel.

Veel meer te doen in de Cognac...

Naast al je Cognac-gerelateerde activiteiten valt er nog veel meer te beleven in deze streek. Het landschap nodigt uit tot heerlijke wandelingen, fijne fietstochten, veel watersporten op en rond de eilanden of op de rivieren, ee pore golf in een prachtig dennenbos of nou ja, bedenk het maar! Ontdek hier meer over alle geneugten die de cognac-streek je te bieden heeft! 

Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl fietsers
  • Je kunt heerlijk fietsen in deze streek.
Frankrijk Cognac-streek vijf tips RonReizen.nl rivier Charentes
  • Een idyllisch beeld van de rivier Charentes!
Meer over