De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Rila

De 10 meest magische nationale parken van Europa

Meer en meer mensen trekken eropuit in de natuur. Het helpt je ontspannen, het geeft je nieuwe energie, prikkelt je zintuigen en je kunt er heerlijk sporten. Laat dit nou de ideale combinatie zijn voor een vakantie. Alleen al in Europa zijn er enkele honderden nationale parken, die in hun ongerepte staat allemaal een bezoek waard zijn.

In Europa zijn er zoveel parken, dat het niet eenvoudig is om een beslissing te nemen welke je nou op je bucketlist moet zetten. Met behulp van Google-data heeft Holidu een top tien samengesteld van de populairste Europese nationale parken. Laat je inspireren en plan je volgende reis naar één van de adembenemende nationale parken!

1. Snowdonia National Park, Wales

Het populairste nationale park van Europa is Snowdonia en bevindt zich in Wales. Het is niet alleen het oudste nationale park van het land, maar ook de thuisbasis van de hoogste berg, Mount Snowdon, en je vindt er het grootste meer van het land: het Balameer. Het groene landschap strekt zich uit over 2.000 km² en betovert met bergketens en heldere meren. Verlaten ruïnes zorgen voor mystieke ervaringen en de ontelbare schapen in de uitgestrekte valleien maken de idylle compleet.

Lees ook:

Het beste van Europa: verrassend veelzijdig

Snowdonia
  • Neem de unieke kabelspoorweg rechtstreeks naar 1.085 meter hoogte op de top van Mount Snowdon en geniet van het schitterende uitzicht.

2. Bieszczady National Park, Polen

De tweede plaats gaat naar het Nationaal Park Bieszczady in Polen, dat uit 292 vierkante kilometer ongerepte natuur bestaat. De reden hiervoor is een beetje triest, in 1947 tijdens "Action Vistula" werden ongeveer 100.000 dorpelingen onder dwang hervestigd. Het park is daardoor afgezonderd van de beschaving, waar dieren paradijselijk leven zoals: beren, wolven, lynxen, groot wild en bizons.

Bieszczady
  • Omdat 70% van het park gesloten is voor bezoekers, kunnen dieren en natuur grotendeels ongestoord hun gang gaan.

3. Rila National Park, Bulgarije

Het derde wonderlijke park van Europa is Nationaal Park Rila in Bulgarije. Het beschermde gebied bestaat uit 80.000 hectare, de grootste berg van Bulgarije (Musala, 2.925 meter), 120 gletsjer meren en talrijke idyllische wandelpaden. Voor een bijzondere natuurbelevenis moet je de wandeling langs de zeven Rila meren doen. De panorama's zijn magisch en laten je al het andere vergeten!

Rila
  • Als je de hoogte in wilt gaan, pak je dan warm in: negen maanden per jaar is de temperatuur op de top van Musala onder nul.

4. Nationaal park Ordesa y Monte Perdido, Spanje

Bij het zien van dit landschap kun je je fantasie de vrije loop laten. Zie je de vechtende elfen en dwergen uit 'The Lord of the Rings' ook al voor je in het heuvellandschap? Kale berghellingen, met op sommige plaatsen fonkelende kleuren lagen, doen denken aan het verlaten “Mordor” uit de film. Het gevoel wordt versterkt door de naam van de regio: Aragón en de berg Monte Perdido 'verloren berg'.

Ordes y Monte Perdido
  • In de Escuaín Vallei hebben nieuwsgierigen de kans om gieren en andere roofvogels te observeren die hier leven.

5. Nationaal Park Saksisch Zwitserland, Duitsland

Bij onze oosterburen ligt het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Het rotsachtige Elbezandsteengebergte is ongeëvenaard met het dramatische uiterlijk van bizarre stenen en wilde ravijnen. Binnen de lijnen van het park kom je een indrukwekkende 400 kilometer wandelpaden en 50 kilometer aan fietspaden tegen, ook kan je er bergbeklimmen.

Nationaal Park Saksisch Zwitserland
  • Wildkamperen is een oude traditie van fanatieke klimmers en het is op bepaalde plekken van het Nationaal Park toegestaan.

6. Nationaal Park Gór Stołowych, Polen

Ook in het Nationaal Park Gór Stołowych -in het Nederlands: Tafelbergen- wachten toneelachtige rotsformaties op je. Bizar gevormde rotsen van zandsteen en adembenemende Tafelberg structuur nemen je als bezoeker mee naar een sprookjeswereld. Het bijna 64 vierkante kilometer grote park bestaat bijna volledig uit bossen, die je met open armen ontvangen voor een pittige wandelingen. Het absolute hoogtepunt van dit park zijn de 'Paddestoel rotsen', die uit het niets in het bos uit de grond zijn geschoten.

Gor Stolowych
  • Het is een beetje huiverig, maar niet ver van het beschermde gebied kan je de schedel kapel bezoeken 'Kaplicza czaszek' in Czermna.

7. Durmitor National Park, Montenegro

Wie op zoek is naar avontuur vindt in Durmitor Nationaal Park wat hij zoekt. Fan van extreme sporten? Maak dan gebruik van wat dit nationale park je te bieden heeft: Paragliding, rafting, dirt bike rijden of met een zipline over de Tara Gorge - alles is hier mogelijk! Natuurlijk kan het bergmassief met 48 toppen van meer dan 2.000 meter hoogte ook in alle rust worden verkend en in de winter trekt het skigebied wintersportliefhebbers aan.

Durmitor
  • De oorsprong van de naam 'Durmitor' is niet bekend, maar het komt waarschijnlijk van de Keltische woorden 'dru mi tore' (berg vol water).

8. Olympos National Park, Griekenland

Het legendarische Olympos werd in 1938 uitgeroepen tot het eerste nationale park in Griekenland. Volgens oude mythen was Mytikas, de hoogste top van de berg Olympus (2.918 meter), de ontmoetingsplaats van de goden, en de iets lagere top (2.909 meter) de troon van oppergod Zeus. Als je deze hoogtes bereikt, geeft het je zeker het gevoel van een ontdekkingsreiziger.

Olympos National Park
  • De jaarlijkse Olympos Marathon is een bijzonder event die de Griekse mythologie tot leven brengt.

9. Jotunheimen National Park, Noorwegen

Van de goden naar de reuzen: Het Jotunheimen Nationaal Park in Noorwegen staat bekend als het ‘Rijk van de reuzen’, met meer dan 250 bergtoppen van meer dan 1.900 meter hoog. De hoogste top is de Galdhøpiggen (2.469 meter). De enorme hoogtes in dit nationale park zijn niet perse de meest populaire bestemmingen. De meest geliefde tour is de ‘Besseggen’ bergkam, die in grote getalen bezocht wordt. Hier worden inspanningen beloond met een grandioos uitzicht op de rivier, bergmeren en prachtige panorama's vanaf de top.

Jotunheimen
  • Niet alleen de natuur is buitengewoon, in het Jotunheimen Nationaal Park kom je ook rendieren, elanden of lemmingen tegen.

10. Vikos-Aoos National Park, Griekenland

Griekenland wordt, net als Polen, twee keer vertegenwoordigd in deze ranglijst en sluit de top tien af met het Vikos Aoos Nationaal Park, gelegen in de regio Zagori. Het park is vernoemd naar twee kloven, waarvan de Vikos-kloof de bekendste is, omdat het in het Guinness Book of Records staat. De reden: de verhouding tussen het diepste punt en de laagste breedte is de grootste ter wereld.