Ik ga op reis en zing mee: 5 reisliedjes

Ik ga op reis en zing mee: 5 reisliedjes

De liefde is het meest bezongen onderwerp. En ontrouw doet het ook goed bij de artiesten. Maar er zijn ook enorm veel liedjes over 'reizen'. Deze 5 reisliedjes klinken ons als muziek in de oren.

  The Long and Winding Road

  'The long and winding road,
  that leads to your door, 
  will never disappear’ 

  John, Paul, George en Ringo zingen niet alleen maar over love, love, love, maar hebben met het oog op toekomstige Facebookberichten over de beste reisliedjes ook deze knaller opgenomen. Ideaal voor oneindige stukken asfalt. Het nummer werd in 1970 uitgebracht op het laatste album van The Beatles: Let It Be. 


   Graceland

   'I am following the river,
   down the highway,  
   through the cradle of the civil war’ 

   Amerika on top! Paul Simon zingt je door The Mississippi Delta en Memphis Tennessee. Maar deze track is ook prima te behappen als je van – pak ‘m beet – Maastricht naar Eindhoven rijdt. Het nummer gaat over de gedachten van Simon tijdens een road trip naar Graceland nadat zijn huwelijk met actrice Carrie Fisher op de klippen liep.

    Fast Car

    'You got a fast car,
    I want a ticket to anywhere’ 

    Hét bonnefooi-lied bij uitstek. Stap in de auto, tentje in de achterbak en op naar het zuiden: 'Maybe together we can get somewhere. Anyplace is better. Starting from zero, got nothing to lose'. Het nummer gaat over een arme, hardwerkende vrouw die de armoede probeert te ontvluchten. Tip: de Britse band Passenger bracht dit jaar een cover van het nummer uit, hier te beluisteren


     Ride Like the Wind

     'I've got to ride,
     ride like the wind, 
     to be free again’ 

     Zeg de drukte gedag en stel je op voor vrijheid. Christopher Cross had het met Ride Like the Wind goed gezien: daar heb je een reislied bij nodig! In zowel Nederland als Vlaanderen werd de cover van het Italiaanse East Side Beat uit 1991 een top 10-hit.

      We Zijn Er Bijna!

      'We zijn er bijna,
      we zijn er bijna, 
      maar nog niet helemaal’ 

      En als je dan tóch wat Hollandse roots door je speakers wil laten galmen, dan kun je hier niet om heen. O, en turf mee hoe lang-ie in je hoofd blijft hangen! In de categorie ‘dit verzin je niet’: We Zijn Er Bijna! is ook een reisprogramma gepresenteerd door Martine van Os. 

      Bon voyage!