Camper op brug

Tien tips voor je een camper aanschaft

Nu de Kampeer en Caravan Jaarbeurs er voor dit jaar al weer opzit, geven we toch nog wat tips voor hen die zich daar hebben georiënteerd op de aanschaf. Het voertuig, dat aan de 'overkant van de plas' al tientallen jaren populair is als hét ultieme kampeervehikel, maakt nu eindelijk ook in Europa een enorme opmars door. Hier vindt u tien tips van onze camperspecialist Pim Hiddes.

In de video, die dit verhaal opluistert, vertrekt reisjournalist Pim Hiddes na 40 jaar opnieuw naar het Gardameer. Als 4-jarig jongetje, als tiener en als student bezocht deze voormalig NOS-cameraman dit populaire vakantieoord in het noorden van Italië. Alle vormen van kamperen kwamen voorbij in die jaren: met de vouwwagen, tent, caravan en nu voor z'n ‘sweet memories’-reis met de kampeerauto. De kampeerauto is in heel Europa ongekend populair en aan een ongekende opmars bezig. Het is voor velen inmiddels een geliefd middel om van een vakantie te genieten. Als specialist geeft Pim hieronder zijn tien gouden tips om op te letten bij de aanschaf van een kampeerauto. 

1. Let vooral op de lengte en de wielbasis. Groot is niet altijd handig op kleinere campings, in dorpen of steden. Bedenk dus goed vooraf wat voor soort vakanties je wilt gaan houden.

2. Kies voor een indeling met voldoende bewegingsvrijheid. Als de weergoden eens niet meewerken, wil je niet al na tien minuten ruzie hebben omdat je elkaar in de weg loopt of zit. 

3. Zelf heb ik me altijd geïrriteerd aan de locatie van de garderobekast. Onder het bed is veel ruimte, maar je zult altijd het matras moeten optillen en bukken. Niet handig.

4. Ik zou altijd cruise-control als een optie erbij bestellen. Heerlijk op lange reizen!

5. Let zeker ook op de hoogte van de instap van het woongedeelte. Het zal je gaan tegenstaan als je er letterlijk in moet klimmen. Of dat iemand je een 'kontje' moet geven...

6. Kies bewust voor een aluminium- of polyester opbouw. Aluminium is mooier en polyester is hagelbestendig. 

7. Auw! Let op de doorloophoogte van de open bovenkastjes. Ik ben best lang en niets is erger dan voortdurend je kop stoten...

8. Aflegruimte bij de keuken. Nee, niet voor schoonmoeders... Je wilt gewoon voldoende ruimte hebben! 

9. Kijk ook eens goed naar de oversteek achter de achteras. Die wil je zeker niet te lang hebben en hij mag ook niet te laag. Denk maar aan uitsteken met achteruit inparkeren en bij verkeersdrempels en veerponten.

10. Hoogte camper: denk hierbij aan carport, stalling of garage. Door een satellietschotel of airco neemt de hoogte toe. Ook belangrijk bij poortjes en viaducten.