Nyhaven

Kopenhagen en Sri Lanka beste bestemmingen voor 2019

Lonely Planet heeft haar jaarlijkse favorietenlijstjes bekend gemaakt. Geen Nederlandse eer aan de top deze keer, maar volgens het gidsenbedrijf zijn… Kopenhagen als stad en Sri Lanka als land de beste bestemmingen om te bezoeken in 2019.

De Deense hoofdstad staat al een tijdje bekend om het Scandinavische design en de vernieuwende architectuur. Eén van de kwaliteiten die in de laatste jaren hebben bijgedragen aan deze benoeming en de toename in het aantal toeristen zijn de florerende eetcultuur, duurzame innovaties en de nieuwste attracties verspreid over de hele stad.

Overzicht Kopenhagen
  • Kopenhagen: the place to be volgens Lonely Planet.

Lekker eten in Kopenhagen

De eetcultuur die we eerder dit jaar al op onze site hebben belicht (klik hier) is een van de belangrijke pijlers onder deze uitverkiezing. Het gebruik van lokale produkten en de vindingrijkheid van Kopenhagens meest geprezen New Nordic restaurants, zoals Noma, Kadeau of de meer toegankelijke Høst en Mes, spelen hier in mee.

Kadeau
  • Kadeau is een van die culinaire hotspots in Kopenhagen.

Ook bijzonder is het Louisiana Art Museum voor een kunstcollectie van wereldklasse, bestaande uit Deense en internationale kunstenaars van moderne en hedendaagse kunst, de beeldentuin en de adembenemende omgeving waarin het museum zich bevindt. 

Cristianshaven
  • Cristianshaven in de winter.

Pret in Kopenhagen

En dan is er nog het unieke pretpark Tivoli Gardens midden in de stad. De openingstijden zijn verruimd door de toevoeging van de maand februari aan het Winterseizoen. Hiermee speelt de stad in op het aantrekken van meer toeristen buiten het hoogseizoen.

Dit alles heeft Kopenhagen tot de meest favoriete stedentrip-bestemming van het komende jaar gemaakt. Op plek twee en drie eindigden achtereenvolgens het Chinese Shenzen en het Servische Novisad.

Sri Lanka beste bestemming

En dan de landen. Op nummer een kwam volgens Lonely Planet Sri Lanka uit de bus. Waarom? Het land verandert snel, maar wat blijft is een unieke mix van religies en culturen, tijdloze tempels en rijke natuur. Als tweede rolde Duitsland uit de bus omdat het zo verschrikkelijk divers is. Op de derde plaats eindigde Zimbabwe. Ik zeg het al een tijdje; voor wie het échte Afrika wil beleven is Zimbabwe, nu het land zich weer openstelt voor toerisme, een hernieuwde ontdekking. 

Kudde olifanten Sri Lanka
  • Wie wil dit nou niet meemaken: een kudde olifanten wast zich in een rivier in Sri Lanka.

Regio bestemming

En dan zijn er ook nog regio's te verdelen. Het noorden van Peru staat op een derde plek in die lijst. Waarom: omdat het rijk is aan verschillende natuurgebieden en bijzondere historische schatten. In deze categorie kwam Catskills in New York op de tweede plek en ging de nummer een-spot naar Piëmont in Italië.

Best Value 2019

Wat Best Value betreft, waar voor je geld dus, vinden de redacteuren van het gidsenbedrijf dat je naar de zuidelijke Nijl-vallei in Egypte moet afreizen. Simpelweg omdat je hier voor slechts enkele euro's de meest bijzondere overblijfselen van stokoude culturen kunt bezoeken. Op twee en drie: Łódź in Polen en het Great Smokey Mountains National park in de Verenigde Staten. Omdat het ene goed en goedkoop toeven is in die stad en de ander omdat wandelen nu eenmaal niets kost, maar je wel in een schitterende natuur bent. 

Tempel
  • De indrukwekkende tempel van koningin Hatshepsut nabij Luxor.
Meer over