Sterrenhemel

Hier zie je de mooiste sterrenhemels

Ik weet het nog wel: op vakantie midden in de nacht op een strandje liggen en naar de sterrenhemel staren. En je verwonderen over dat gigantische heelal met al die planeten, sterren en wat zich nog meer daar buiten onze dampkring bevindt. Dat doe je als je jong bent en dat is alweer een tijdje geleden. Hier een paar plekjes op onze aardbol waar je de mooiste sterrenhemels kunt zien.

Sterren op de vulkaan

Laten we maar direct met de allerbeste plek beginnen. Punt is dat je zo weinig mogelijk omgevingslicht moet hebben. Op Mauna Kea in Hawaii vind je dat. Deze slapende vulkaan is niet alleen het thuis voor dertien observatoria van elf verschillende landen, maar bij het bezoekerscentrum kun je ook zelf met telescopen de sterren en planeten bewonderen. Hier zie je de sterrenhemel op haar best.

Sterrenhemel
  • Een voorwaarde voor zo'n mooi plaatje als dit: zo min mogelijk omgevingslicht.

Aan de voet van de Everest

Waar beter dan in de bergen zie je de sterren twinkelen. Ga maar eens naar de voet van de Mount Everest. Het nationaal park Sagarmatha, een Unesco werelderfgoed, biedt sterrenkijkers als de avond valt een betoverend zicht op de Melkweg. Blijf vooral plakken, want gedurende de avond en nacht verandert de hemel constant.

Nationaal park Sagarmatha
  • Sagarmatha biedt sterrenkijkers een betoverend zicht op de Melkweg.

Paaseiland

Nu we toch op vrij onmogelijke plekken zijn aanbeland: boek een Rapa Nui Sterrenkijken Experience Tour. Paaseiland, dat natuurlijk bekend staat om de bijzondere beelden van hoofden uit lang vervlogen tijden, biedt sterrenhemels waar de Polynesische bewoners ooit dankbaar gebruik van maakten om hun weg door de Grote Oceaan te navigeren.

Paaseieland
  • De sterrenhemel op Paaseiland werd gebruikt om over de Grote Oceaan te navigeren.

Topspots in Nova Scotia

Ooit was ik in het voorjaar in Nova Scotia in Canada. En daar werden we toch op bijzondere sterrenhemels getrakteerd! Niet zo gek, want juist het late voorjaar, begin zomer blijkt het volgens de kenners de beste periode om in die provincie lekker naar de sterren te gaan staren. De internationale Starlight Foundation heeft de kusten van Yarmouth, Argyle en Clare zelfs tot de allerbeste sterrenkijk-topspots benoemd.

Nova Scotia
  • De beste periode om sterrenhemels te bewonderen is aan het begin van de zomer.

Sterren in NL

Oké, maar nu de grote vraag: waar kun je in ons land het beste de sterren zien. Da’s een lastige, want de lichtvervuiling is inmiddels zo sterk dat je echt hard zoeken moet. Maar, probeer het eens in het Friese Moddergat. Daar heb je prachtig zicht op de sterrenhemel en het Wad en met een beetje geluk spot je zelfs hier het Noorderlicht! En verder kun je natuurlijk naar een van de tientallen sterrenwachten verspreid over het land die regelmatig worden opengesteld voor publiek.

Modderegat, Nederland
  • In het Friese Moddergat zou je zelfs het noorderlicht kunnen zien!
Meer over