VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl

Verenigde StatenDe leukste en nieuwste adresjes in Portland

De vorige keer dat Harmke over Portland schreef, was vóór de pandemie. Sommige adressen zijn verdwenen, andere bleven. Ook zijn er leuke tips bijgekomen en die geven Portland een nieuwe impuls. Hierbij een update!

Even voorstellen weer! Portland is de bekendste stad van Oregon, de staat aan de Amerikaanse noordwestkust. De Willamette River verdeelt Portland in West en East. Burnside Street is de scheiding tussen North en South Portland. Zo kom je tot vier wijken: NW, SW, NE en SE. De 301 kilometer lange Willamette River ontspringt in het zuiden van Oregon bij de stad Eugene (waar in 2022 nog het WK Atletiek was) en mondt uit in de Columbia River, die de grens markeert tussen Oregon en Washington State. De Willamette River leent zich deels voor zwemmen, kajakken en andere watersportactiviteiten en er zijn  stadsstranden.

Lees ook: 

Wandelen, wijn en wellness in Oregon

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl rivier
 • Beeldbepalende rivier...
VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl kajak
 • Kajakken op de Willamette River met eNRG Kayaking/First Nature Tours.

Slapen in Portland

Twee hotels die ik iedereen kan aanraden die zich jong wil voelen, zijn Moxy en Lolo Pass. Moxy (van Marriott) zit hartje stad aan SW 10th Ave. Mijn kamer is opgeleukt met roze flamingo’s en in de bar beneden heerst een goede vibe. ‘Moxy laat je glimlachen’, is de filosofie. De bedden zijn comfortabel en slapen goed. Nog een favoriet van mij is Lolo Pass in SE. Dit hotel & hostel is budgetvriendelijk en ongedwongen van sfeer. In de lobbyruimte met koffiebar en galerie is het goed toeven. Fantastisch is het dakterras met uitzicht op heel Portland, lekker eten en perfecte cocktails & mocktails. Sla de pubquizes en salsa-avonden niet over.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl hotel
 • Lolo Pass.

De beste koffie en thee

Er zijn zo veel goede koffiebranderijen in Portland. Bij hotel Lolo Pass schenken ze filterkoffie van Proud Mary. Perfecte cortado dronk ik bij Wallflower Coffee. Een al even perfecte cortado drink ik bij café Barista (what’s in a name?). Nog een goed adres is Never Coffee in het Pearl District in Downtown. Verder zat ik heerlijk in het zonnetje op het terras vancafé Snow Bunny dat koffie van Coava serveert, een van de beste koffiebranders in town. En bij 40 LBS aan SW Main Street dronk ik heerlijke koffie én thee. Proef hier ook de springrolls! Voor de allerbeste thee ga je langs bij Smith Teamaker aan onder meer NW 23rd Ave.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl koffietentje
 • Lekkere koffie bij Barista.
VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl eten
 • Wat lekkers bij de koffie...

Shoppen in West (downtown)

Downtown keek ik rond bij boetiek Amity van Egyptenaar Alshiref. Hij ontwerpt tassen met de bruggen van Portland erop. Ook verkoopt hij items van andere lokale ontwerpers. Een prettige winkelstraat is en blijft NW 23rd Ave. Hier bezocht ik Like Nobody’s Business van een echtpaar. Je vindt er ambachtelijke artikelen, zoals een houten versterker in de vorm van een transistorradio. Je steekt je mobiel erin en het geluid wordt vanzelf luider. Mooi ook zijn de houten vogels die, als je aan een koordje trekt, elegante vliegbewegingen maken. Een bestseller zijn de elpees die kleurig zijn beschilderd en als klok dienstdoen. 

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl Egyptenaar Alshiref
 • Shoppen bij Egyptenaar Alshiref.
VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl speakers
 • Leuke speakers voor je smartphone.
Rons tipRons tip

In Downtown Portland opent komende zomer (2023) vijfsterrenhotel Ritz-Carlton zijn deuren. Het hotel gaat een prachtige spa krijgen. 

Ga eens winkelen bij Uptown Shopping Center in NW Portland. Je kunt je auto er makkelijk kwijt en er zitten mooie zaken als juwelier Twist.

Met de Max Light Rail reis je voor een paar dollar van het vliegveld naar de stad en vice versa. Tickets koop je bij de automaat.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl vervoer
 • Lekker voordelig van vliegveld naar stad en v.v.

Shoppen in East Portland

Ook in East Portland zijn er veel mooie boetieks. Zo stuitte ik in SE Division Street op het vrolijke Little Rituals, een cadeaushop met een licht spiritueel tintje. Van alles en nog wat is er: edelstenen, boeken over de maan, kaarsen, gezichtscrème, babyspeelgoed, etc. Nog een tip is Ecovibe in NE Alberta Street (aan SE Hawthorne Blvd zit nog een vestiging): kookboeken, outdoor-attributen, huisraad. Alles is hier eco, maar met gelikt design. Dat is een combinatie waar ik van houd. Geen houtje-touwtje-gedoe, maar kwaliteit. Ben je toch in NE Alberta Street, neem dan een kijkje bij Lady Mae, een kleine maar fijne modeboetiek. 

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl Ecovibe
 • Ecovibe.

Eten in downtown Portland

In Downtown Portland zijn lunchroom Tanaka en restaurant Dolly Olive nieuwe adressen (geopend in 2022). Allebei zitten ze aan SW 12th Ave. Japans Comfort Food is de insteek van Tanaka. Je eet er sandwiches van melkbrood met allerlei beleg, van vlees tot vega. Alles oogt mooi, ook de macarons. En dan is er Dolly Olive, wat een aanwinst! Geweldig eten met veel vega-opties. Alles is er extreem lekker. Crunchy kip, worteltjes die om te smullen zijn, frietjes met aioli. Erbij drink ik uitstekende pinot noir. Niet nieuw, maar wel een goed lunchadres is Kevin & Frankys in SW Harvey Milk Street: sandwiches met dipsausjes erbij.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl restaurant
 • Tanaka: Japanse comfort food.

Eten aan de overkant...

Ook aan de overkant van de rivier zijn er goede restaurants. In het IJslandse hotel KEX aan NE MLK Jr. BLVD opende bar Pacific Standard. De cocktails en het pubfood hier zijn nu al legendarisch. Trek in pizza? Bij Lovely’s Fifty Fifty aan N Mississippi Ave zijn de pizza’s groot en robuust. Als dessert is er geweldig ambachtelijk ijs. Een toprestaurant is Tusk aan E Burnside Street. Ik word er gastvrij ontvangen en kies voor de tomatensalade met pistachenootjes, echt verrukkelijk. Tevens test ik hier de falafel en ook die blijkt uitzonderlijk goed. Pittig is de keuken van Oma’s Hideaway, een Aziaat aan SE Division Street.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl restaurant
 • Oma's Hideaway.
VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl pizza
 • Lekkere robuuste pizza's.

Alberta Street Gallery

Alberta Arts District was ooit een voornamelijk zwarte wijk maar is inmiddels erg divers. De belangrijkste straat hier is NE Alberta Street (zie bij Shoppen in East). Daar zit Alberta Street Gallery, waar het werk te bewonderen is van tientallen kunstenaars. Een van hen is Veronica, oorspronkelijk uit Mexico. Ze maakt keramiek onder de naam Maya. “Ik heb twee zoontjes”, vertelt ze. “Als ik een meisje had gekregen, had ze Maya geheten.” Nu heten haar kunstzinnige creaties dus Maya. Haar vader was een bekende natuurkenner uit Mexico. De paddenstoelen van keramiek die ze maakte, zijn een eerbetoon aan hem.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl kunstdistrict
 • Alberta Arts District.

Atelier van Weiss

In Portland zijn veel kunstateliers. Ik bezocht de studio van Madison Mikel Weiss bij Hawthorne Bridge. Ze maakt kleurige schilderijen met acrylverf op houten panelen. Onlangs is ze ook nog afgestudeerd als therapeute. Niet zo gek dus dat ze een reeks schilderijen baseerde op de archetypen van psychiater Carl Jung. Ook met thema’s als Black Lives Matter is ze begaan. Elk jaar in oktober is het festival Portland Open Studios. Twee weekenden lang stellen kunstenaars in heel Portland hun huis of atelier open voor bezoek. Ook Weiss doet mee. Het publiek leert van de kunstenaars en het geeft aan de kunstenaars een podium.

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl kunst
 • Een van de werken van Madison Mikel Weiss.

Maak een riviercruise in Portland

Op de Willamette River maak ik een cruise met Portland Spirit. Je hebt keuze uit een dinner cruise of een sightseeing cruise, die ik deed. De scheepshoorn klinkt en off we go. We varen onder de Hawthorne Bridge door. Aan de vele bruggen over de Willamette River dankt Portland z’n bijnaam Bridgetown. Onderweg horen we van alles over de historie van de stad. Fun fact: met kerst kleurt de neus van het rendier in het logo van Portland rood. Op de terugtocht varen we onder Morrison Bridge door en die is vandaag felrood verlicht. Via de website lightthebridges.org kun je zélf voor ca. 150 dollar de kleur bepalen voor een dag!

VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl brug
 • Morrisson Bridge.

Info

 • VS Portland Oregon Update Harmke Kraak RonReizen.nl Icelandair

  Harmke vloog van Amsterdam naar Portland met Icelandair via Reykjavik. Zónder extra kosten voor je vliegticket kun je (als je wilt) op de heen- en/of terugreis een tussenstop tot wel zeven dagen maken in IJsland zelf. icelandair.com

  Meer informatie over Portland en Oregon: travelportland.com en traveloregon.com

Meer over