Oman: vriendelijk en gastvrij

OmanOman: vriendelijk en gastvrij

Tussen al het Arabische rumoer van de afgelopen jaren is Oman steeds een oase van rust geweest. De Omani’s zijn een vriendelijk en vreedzaam volk, die het leven en hun geloof op een ontspannen manier benaderen.

Ooit strekte hun rijk zich uit tot aan Zanzibar, waar zelfs enige tijd de hoofdstad was gevestigd. Het verklaart de vele Afrikaanse gezichten op straat, de band tussen de twee gebieden is nog steeds hecht. Sinds sultan Qaboos bin Said in de jaren zeventig aan de macht kwam, is het land, en met name de hoofdstad Muscat, begonnen aan een grote mars voorwaarts. Overal wordt gebouwd aan wegen, industriële complexen en nieuwe gebouwen. 

  • Al Bustan strandpaviljoen.

Van soek tot opera

De schitterende Sultan Qaboos Grand Mosque stamt uit 2001, het Royal Opera House – de enige in zijn soort op het Arabische schiereiland – werd geopend in 2011. Naast al deze marmeren pracht is er ook de ‘best gesorteerde soek van Arabië’, waar in een doolhof van nauwe straatjes, gangetjes en steegjes alles wordt verkocht, variërend van tapijten en kleding tot sieraden, mirre, wierook en goud. Het prijsverschil tussen westerse hotels en lokale restaurants is groot. Een extra reden om lekker over straat te wandelen, daar de plaatselijke sfeer op te snuiven en lokale heerlijkheden te proeven.

  • De grote Sultan Quaboos moskee.

Golfen aan de Golf in Oman

Oman lijkt geen ideaal land voor het aanleggen van golfterreinen. Overal zien we zand. Maar inmiddels weten we: golfen aan de Golf hoort thuis op ieders bucket list. Het Dunes by Al Nahda, zoals het luxueuze woestijnhotel heet, bevindt zich op zo’n anderhalf uur rijden van Muscat. Het is een prachtig bewijs van de manier waarop de Omani’s typisch Arabische luxe combineren met een pragmatische aanpak. Bovenop een zandduin een luxe resort openen? Waarom niet? En een golfbaan aanleggen? Moet kunnen!

De eerste poging tot een green is echter jammerlijk mislukt, want een stel geiten heeft zich ontfermd over de groene sprietjes, een delicatesse in deze stoffige omgeving. Zandduinen kunnen zich snel verplaatsen: met de verkeerde wind lig je al gauw onder een meter zand. Patrick, de manager, maakt zich geen zorgen: door elke dag de boel te laten schoonvegen, krijgt de woestijn geen kans. Bovendien, groene golfbanen vind je overal, dit wordt een unieke combinatie van groene en bruine tees in een adembenemende omgeving. En als dit golfen je niet aanstaat, dan kun je gaan dune bashen met een quad, met een surfplank de tientallen meters hoge zandduinen afglijden of je laten verwennen in hun exclusieve sand spa. Of, en dat doen wij, een hapje eten in het openlucht-restaurant op de duintop, terwijl de schemering de heldere woestijnlucht van blauw tot donkerrood schildert. 

Wanneer naar Oman?

  • In de woestijn is het doorgaans warm. De beste tijd om naar Oman te reizen is tussen oktober en eind april, als de temperatuur overdag tussen de 25 en 30 graden ligt. In de zomer kan het rond de 40 graden worden en dat is minder aangenaam.

Al Mouj Golf in Muscat

Ook hier, op deze hoek van het Arabische schiereiland, aan de rand van de grootste zandwoestijn ter wereld, wordt gegolfd. En niet door de minsten: tijdens de zogenoemde Road to Oman vechten de spelers op de Challenge Tour voor een plek op de European Tour. De climax van de Road to Oman vindt plaats tijdens de NBO Golf Classic Grand Final, die wordt gehouden op Al Mouj Golf in Muscat. Het is een baan die in niets doet denken aan het stoffige geitenweitje in de woestijn. De door Greg Norman ontworpen course telt 18 echte linksholes, gedrapeerd langs zes kilometer kust. Naast de wind, die daar vrij spel heeft, zijn ook de fairways zelf verraderlijk: wat vlak rechtdoor lijkt te lopen, blijkt opeens een geniepige helling richting rampspoed. Speel je niet precies de juiste lijn, dan ben je reddeloos verloren in bunkers of bosschages. Het ene moment sta je trots te genieten van een birdie op de eilandgreen, het volgende moment verlies je een paar slagen omdat je bal zo het water in wordt geblazen. 

  • Al Mouj Golf: mooie hoogteverschillen.

Muscat Hills Golf Course

De volgende stop is Muscat Hills Golf Course, geopend in 2009 als de eerste grasgroene golfcourse in het sultanaat. Gelegen in een buitenwijk van Muscat en omgeven door vakantievilla’s en golfappartementen, is dit een mooie baan voor elk speelniveau. Op elke teebox heb je een prachtig uitzicht op het Al Hajar-gebergte. Met een golfacademie en een luxe hotel in aanbouw belooft deze baan de komende jaren een trekpleister van jewelste te worden. 

  • Muscat Hills Golf Course, in een buitenwijk van Muscat.

Ghala Valley Golf Club

Ghala Valley Golf Club is de oudste golfclub in Oman. Smalle, groene fairways ingeklemd tussen rotsige hellingen. Ghala Valley is een lust om te spelen – zeker als je niet te vaak op je scorekaart kijkt. Het hoogtepunt van de baan ligt in het clubhuis. In de keuken van restaurant Laval staat chef Omar el Ghoul, ooit winnaar van een editie van het tv-programma Top Chef Arabia. Of je nu van golf houdt of niet, beter dan hier zul je in Muscat niet dineren. Hotel The Chedi in Muscat blijkt een meer dan prima locatie is om de vermoeienissen van de reis van ons af te spoelen. 

  • Ghala Valley Golf Club: ingeklemd tussen rotsige hellingen.

Oases tussen het zand

Als je niets van Oman weet, dan zie je snel een zandbak voor je. Niet onterecht: 75% van het land bestaat uit woestijn. Maar in het zuiden vind je ook groene oases met watervallen, kokospalmen en bananenplantages: hier blijft de zuidwestelijke moesson, de khareef, hangen tegen het Dhofar-gebergte en zorgt zo voor een aangenaam koele vakantieregio voor de Omani’s. En op 2,5 uur rijden van Muscat heeft Oman een eigen Grand Canyon. En dan hebben we de grillige kustlijn, die zorgt voor talloze besloten baaien met ideale stranden voor zowel zonaanbidders als kitesurfers, nog grotendeels links laten liggen.

Meer over