7 wereldwonderen: Het Christus beeld in Rio de Janeiro.

BraziliëWereldwonder: Cristo Redentor in Brazilië

Schrijvers uit het oude Griekenland stelden in de klassieke oudheid de allereerste Zeven Wereldwonderen op. De Piramide van Cheops in Giza, Egypte, is het enige dat hier nog van over is. In 2000 stelde een Zwitsers initiatief een lijst op van zeven moderne wereldwonderen. We zetten ze allemaal in het zonnetje. Het standbeeld van Christus de Verlosser in Brazilië bijt het spits af.

Christus de Verlosser (in het Portugees ook wel Cristus Redentor) genoemd is dat ene enorme beeld van Jezus Christus die met gespreide armen op een berg staat. Je vindt ‘m op de top van de berg Corcovado in Rio de Janeiro. Het beeld is vanuit de hele stad te zien en staat symbool voor de stad. 

Candelaria kerk
  • Candelaria kerk in het centrum in Rio de Janeiro.

Cristo Redentor? Slecht idee!

De katholieke priester Pedro Maria Boss vroeg in 1850 al of koningin Isabel het wilde financieren, maar ze vond het maar niets. Pas in 1921 werd het plan weer geopperd door de kerk van Rio de Janeiro. Tijdens de Semana do Monumento (monumentenweek) werd geld ingezameld. Tien jaar later was het monument een feit.

Landmark van Rio de Janeiro, het Christus beeld.

    Het monument

    Het 38 meter hoge monument weegt in totaal 1.145 ton en de gespreide armen hebben een spanwijdte van 28 meter. Om het beeld, dat 1145 ton weegt, te ondersteunen om zijn massieve armoverspanning te ondersteunen, werd het gemaakt met gewapend beton. Het wordt beschouwd als het grootste Art Deco-beeldhouwwerk ter wereld.

    Bijzonder: het beeld is gemaakt in Frankrijk en werd in blokken van 16 ton verscheept naar Brazilië.

    Meer over