Turkse gerechten

TurkijeVijf vegan-gerechten uit de rijke traditionele Turkse keuken

Hou je ook zo van de Turkse keuken? Deze is rijk aan ingrediënten, smaken en bereidingen. Niet voor niets wordt deze tot de meest gevarieerde keukens ter wereld gerekend. Talrijke groenten, granen, kruiden en oliën spelen al eeuwenlang een prominente rol in de maaltijden. De Turkse keuken heeft talrijke heerlijke gerechten die zonder enige aanpassing in ieder vegan-menu passen.

Mezze, een keur van voorgerechtjes

Een populair begin van de maaltijd is mezze, allemaal kleine gerechtjes die gelijktijdig worden geserveerd. In een restaurant staan ze vaak in een koelvitrine uitgestald en kun je aangeven wat je wilt hebben. De meeste zijn groentegerechtjes, soms met yoghurt geserveerd en soms met kaas gecombineerd. Ook Turks brood met verschillende dips zoals humus en tomatensalsa hoort erbij.  Wanneer we weer naar Turkije kunnen reizen, wil je dit natuurlijk proeven en genieten van al het lekkers dat de Turkse keuken te bieden heeft. Maar daarop hoef je niet te wachten, want je haalt de zonnige Turkse keuken ook zo in huis. De 5 gerechten die hieronder staan zijn een aanrader, makkelijk thuis te maken en ook nog eens 100% vegan.

1. Zeytinyagli dolma (Dolma met olijfolie)

Dolma is een gerecht van gevulde bladeren met gehakt, groenten of rijst. Het bekendste zijn de gevulde wijnbladeren met rijst en kruiden. Heerlijk als voorgerecht of als hapje tussendoor. Deze versie is één van onze favorieten. Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig: 5 eetlepels olijfolie – 2 fijngesneden uien – 2 kopjes gewassen baldo rijst – 2 eetlepels pijnboompitten – 1 eetlepel zwarte bessen (in heet water gewassen) – 10 groene paprika's – 1 theelepel zwarte peper – 1 theelepel kaneel – 1 theelepel suiker – ½ theelepel zout – sap van ½ limoen – 3 eetlepels gedroogde munt – gesneden peterselie. Bak de ui in de olijfolie en voeg de pijnboompitten toe. Voeg als ze er glazig uitzien de rijst toe en roer het geheel door. Voeg twee kopjes gekookt water toe en laat het zachtjes koken onder een afgesloten deksel tot de rijst het water heeft geabsorbeerd. Laat het geheel ongeveer 20 minuten afkoelen en voeg de zwarte peper, zout, suiker, kaneel, munt, peterselie, zwarte bes en limoensap toe. Meng het geheel goed door. Vul de paprika's met de rijst en plaats ze in een pan met water tot de helft van de paprika's. Kook het geheel 30 minuten langzaam. Laat het afkoelen voordat je het serveert.

Dolma
  • Dolma.

2. Zeytinyagli fasulye (groene bonen met olijfolie)

Dit traditionele gerecht wordt vaak als bijgerecht geserveerd tijdens de Turkse maaltijd. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 750 gram snijbonen - 2 uien - 3 trostomaten - 6 eetlepels olijfolie - 1 theelepel suiker - 2 theelepels zout. Maak bonen schoon en snijd ze in stukjes van 4 centimeter, hak uien fijn, ontvel tomaten en snij ze in blokjes (sap opvangen). Meng de bonen, uien en tomatensap in een pan samen met de olijfolie, zout en suiker en laat dit mengsel op hoog vuur afgedekt 5 minuten koken. Voeg 1/4 liter water toe en laat dit mengsel 20 á 30 minuten stoven. Schep het bonenmengsel in een schaal en laat het gerecht afkoelen voordat je het serveert.

100% vegan gerechten
  • 100% vegan gerechten.

3. Kabak kalye (courgette gerecht)

Ook dit traditionele groentegerecht is een echte Turkse klassieker uit de authentieke keuken en wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Dit zijn de ingrediënten: 2 courgettes - 1 ui - 1 teentje knoflook - 3 eetlepels olijfolie - 1 theelepel suiker - 2 theelepels zout – dille. Snij de ui in ringen en pel en snij de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook in de pan met olijfolie. Snij de courgettes in ringen en voeg ze in de pan toe. Voeg zout en peper toe. Doe er 100 milliliter water bij en laat dit mengel 20 minuten stoven. Doe bonenmengsel in schaal, snij de dille grof en voeg het toe. Laat het gerecht afkoelen.

Turkse keuken
  • De Turkse keuken bestaat uit een breed scala van ingrediënten.

4. Kisir (bulgur salade)

De Turkse keuken kent heerlijke vegetarische schotels en licht verteerbare salades. Deze salade met bulgur is een echte aanrader. Wat heb je nodig: 2 kopjes bulgur – 3 kopjes gekookt water – 1 gesneden ui – 1 gesneden bosui – blikje tomatenpuree – half bosje gesneden peterselie – 2 eetlepels limoensap – 2 eetlepels olijfolie - 1 theelepel chiliflakes – 2 theelepels zout.  Week de bulgur 30 tot 45 minuten in het gekookte water in een afgedekte schaal. Voeg vervolgens de tomatenpuree, chili flakes en gesneden ui toe en mix het geheel voorzichtig met een spatel door. Voeg alle andere ingrediënten toe: de bosui, gesneden peterselie, limoensap, granaatappel sap (optioneel), olijfolie, zout.

5. Humus

Grote voorgerechten worden niet gegeten in Turkije. In plaats daarvan wordt vaak Mezze geserveerd als een soort van 'Turks voorgerecht'. Mezze zijn groenten, soms met yoghurt geserveerd en soms met kaas gecombineerd met Turks brood met verschillende dips zoals tomatensalsa en humus. Deze traditionele Turkse humus is zeer makkelijk te bereiden. Voor dit traditionele recept heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 kopjes gekookte kikkererwten - 5 eetlepels tahin – 4 eetlepels water – 3 teentjes knoflook – sap van 1 limoen – 6 eetlepels olijfolie – 1 theelepel cumin – ½ theelepel zout. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Garneer met wat olijfolie en chili flakes.

Turkse gerechten
  • Met de Turkse keuken maak je de lekkerste gerechten klaar.
Meer over