Horeca Ierland

Ierland12 snelle weetjes uit de Ierse keuken

Voor Ierland staat 2020 in het teken van het themajaar Taste the Island. 'Taste the Island' biedt ons de mogelijkheid om ons te verdiepen in een overvloed aan smaken die een uniek gevoel van plaats, cultuur en gastvrijheid oproepen. Fris, lokaal geproduceerd, ambachtelijk en seizoensgebonden. Hier zijn alvast 12 feiten die je moet weten uit de Ierse keuken.

1. Traditioneel Iers soda brood

Wist je dat het kruis bovenop het sodabrood dient om de elfjes eruit te laten?

2. Kokkels en mosselen

Bekend geworden door de dame uit Dublin, Molly Malone uit het gelijknamige liedje, die door de straten van de Ierse stad reed met een kruiwagen vol verse schaal- en weekdieren. Het standbeeld van Molly staat nog steeds bij de St. Andrew Kerk in Suffolk street in Dublin.

3. Melk

Wist je dat Ierland voldoende melk en zuiver produceert om jaarlijks 52 miljoen mensen te voeden?

Iers sodabrood
  • Iers sodabrood.

4. 'Literary stew'

Dublin Coddle (een stoofpot van bacon, aardappelen, uien en worstjes) was de favoriet van schrijver Johanthan Swift and Sean O'Casey en werd genoemd in de teksten van James Joyce.

5. Irish Stew

Irish stew is een Ierse stoofpot en een traditioneel Iers gerecht. Het is een stoofpot gemaakt van lamsvlees, schapenvlees of rundvlees, aardappelen, (winter)peen, ui en peterselie. Waar bier, bij voorkeur stout, aan toegevoegd wordt.

Lees ook:

De 5 must-tastes van Ierland

6. Gerookte zalm

Belvelly Smokehouse in Cork is de oudste rokerij in Ierland, waar de zalm zo lekker gerookt wordt dat hij op de verjaardag van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II wordt geserveerd. Zalm is een van de meest gebruikte lokale vissen uit de Ierse keuken.

Irish stew
  • Irish stew.

7. 700 ton

Dit is het jaarlijkse aantal ton wilde paling die de grootste visserij van Europa in Lough Neagh produceert. Het Noord-Ierse Lough Neagh heeft een door de EU beschermde geografische indicatie.

8. Drisheen, Crubeens and Tripe

Drisheen is een black pudding uit Cork gemaakt van koeien, schapen en varkensbloed, crubeens zijn gekookte varkenspoten en tripe is normaliter een koeienmaag, langzaam gegaard in melk met uien.

9. 12.000 stuks

Het aantal blaa's dat dagelijks gebakken wordt in Waterford. Een blaa uit Waterford is een smakelijke zachte broodrol met een door de EU beschermde geografische indicatie.

Paling
  • Paling wordt in Ierland op grote schaal geproduceerd.

10. De aardappel

De aardappel is geïntroduceerd in Ierland in de tweede helft van de 16e eeuw. Vandaag de dag wordt het gebruikt in een 'boxty' (een soort pannenkoek), een 'champ' (puree met lente-ui), 'colcannon' (puree met kool) en 'potatoe farls' (een soort aardappel brood uit Noord-Ierland).

11. Heel veel boter

Op zijn hoogtepunt was de botermarkt in Cork de grootste exportmarkt van de wereld.

12. 5.000 jaar oud

De leeftijd van de oudste 'bog boter' ontdekt in Tullamore, County Offaly. 'Bog butter' verwijst naar een oude wasachtige substantie gevonden in Ierse veenmoerassen. Het is waarschijnlijk een oude methode om boter te maken en te bewaren.

Butter Museum Cork
  • Het Butter Museum in Cork vertelt alles over de rijke historie van boter in Ierland.
Meer over