De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Rijstvelden Bali

Indonesië5 keer genieten van het andere Bali

Bali is zon, zee en strand. Bali is 'Eten, Bidden en Beminnen'. Bali is je vergapen aan tempels in Ubud. Maar het Indonesische eiland heeft ook een andere, minder toeristische kant. Hier vind je de vijf beste tips voor die andere kant van Bali - letterlijk en figuurlijk.

1. Lovina Beach

Het is heel simpel: vanaf luchthaven Denpasar steek je het eiland over in noordelijke richting. Dan kom je uit bij Lovina Beach in het noorden van het eiland. Geen strand om te bakken in de zon, maar om het lokale leven te proeven. Het zand is zwart en overal liggen kleine vissersbootjes. Voor je het weet, bouw je een band op met de vriendelijke sarongverkoopster die aanvankelijk een beetje opdringerig leek. Je eet gado-gado met locals en koopt een drankje in het aangrenzende stadje Kalibukbuk. Struikel niet over de kleine, prachtige hindoe-offers die je overal op straat vindt.

Lovina Beach
  • Het strand van Lovina.

2. Dolfijnen spotten

Als je toch in Lovina bent, boek dan een boottocht om dolfijnen te spotten op zee. Toegegeven: dit is een onversneden toeristische attractie, maar desalniettemin de moeite waard. Rond een uur of vijf 's ochtends vertrek je, als de hemel nog pikzwart is. Langzaam maar zeker komt de zon op en hé, opeens zie je een rugvin boven het water uitkomen. Voor je het weet zwemmen de dolfijnen bij bosjes rond je boot. Wij telden er 73. Tip: boek een tocht mét ontbijt: al dobberend in de boot nuttig je dan gebakken banaantjes, verse mango en papaja en een kopje thee.

Dolfijnen Lovina
  • Dolfijnen spotten bij Lovina.

3. Brahma Vihara Ashrama-klooster

Dit boeddhistische klooster ligt in Banjar, op ongeveer 10 kilometer afstand van Lovina. Geniet van de rust, de tempels en - niet in de laatste plaats - het schitterende uitzicht over het eiland. Het Brahma Vihara Ashrama-klooster ligt namelijk op de top van een heuvel. Doet het klooster je aan Thailand denken? Dat kan kloppen, want het complex is voor een deel gefinancierd door de Thaise regering.

Klooster Bali
  • Het Brahma Vihara Ashrama-klooster in het noorden van Bali.

4. Heetwaterbronnen

Op een paar honderd meter afstand van het boeddhistische klooster bevinden zich de beroemde heetwaterbronnen van Air Panas in het plaatsje Banjar. Ga onder een van de drakenkoppen staan en laat het zwavelhoudende water over je hoofd stromen. Veel bezoekers komen hier omdat het water een helende werking zou hebben. Op het terrein bevindt zich een sfeervol terras - met uitzicht op de bronnen - waar je prima kunt lunchen.

Air Panas heetwaterbronnen
  • Heetwaterbronnen van Air Panas.

5. Singaraja

In de tijd dat wij Nederlanders de scepter zwaaiden in Indonesië, was Singaraja het bestuurlijke centrum van Bali. Met ruim 100.000 inwoners is Singaraja in grootte nog altijd de tweede stad van het eiland. In de stad is nog veel koloniale architectuur te zien. Ook heeft de stad enkele tempels die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Singaraja op Bali
  • Ondergaande zon bij Singaraja.
Meer over