Biarriz

De boulevards van Baskenland

De Baskische steden Biarritz, San Sebastián en Zarautz hebben elk hun eigen charmes. Bijzondere overeenkomst is een grote, brede en gezellige boulevard, pal aan het strand. Vol met terrassen, goed eten en het beste uitzicht dat de ruige Frans-Spaanse kust te bieden heeft.

In Biarritz stroomt de boulevard aan de ‘Grand Plage’ vol aan het einde van de middag. Kinderen spelen op het strand, surfers geven een show weg in de gigantische golven en honderden mensen wandelen tussen de zee en het casino in de avondzon. Deze mondaine Franse stad is mooi vanavond, het strijklicht van de zon maakt het alleen maar mooier. Dat zagen we net ook al vanuit de vuurtoren die je voor een paar euro kunt beklimmen. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de boulevard, maar ook richting het noorden waar tientallen stranden elkaar opvolgen.

Biarritz
  • Lekker zitten aan het einde van de dag aan La Grande Plage in Biarritz.
Biarritz
  • Iedereen flaneert lekker op de boulevard van het mondaine Biarritz.

Biarritz is de geboorteplaats van het Europese surfen. Dat gebeurde in de zestiger jaren van de vorige eeuw aan de Côte des Basques, net ten zuiden van de Grand Plage. Ook hier een soort boulevard, eigenlijk meer een weg met hoge brede balustrade. Met geluk vind je een parkeerplek voor de auto en anders is wandelen ook een optie. Op de balustrade liggen mensen een boek te lezen of ze staren naar de zee vol met surfers. Op de trappen richting het strand verzamelen jongeren zich om te chillen in de zon, maar ze lijken ook te wachten op een spektakel.

Biarritz
  • Lekker op het strand kijken naar de surfers.
Biarritz
  • Nog even wat zon pakken en dan op het board...
Rons tipRons tip

Vlakbij de oude haven vind je, in een prachtig oud art deco-gebouw het Musée de la Mer. Om het makkelijker te maken heet het ook wel het L'Aquarium de Biarritz en hier vind je alles over het onderwaterleven van de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan. Verschillende tentoonstellingen en diverse voorstellingen leren je er alles over.

Als het hier vloed wordt, dan beuken de golfen op de grote rotsblokken die de kust beschermen. Surfers die te lang in zee zijn gebleven, komen er met moeite nog uit. Soms slaan hun boards kapot op de rotsen. Vanmiddag is het spektakel compleet als er zelfs een helikopter en een waterscooter aan te pas komen. Niemand raakt gewond, de surfers moeten een paar honderd meter ompeddelen naar een ander strand en het publiek heeft haar vermaak gehad.

Soms slaan hun boards kapot op de rotsen...

Spaans Baskenland

Minder spektakel voor het oog, maar des te meer voor de maag vinden we in het Spaanse gedeelte van Baskenland. In San Sebastián en Zarautz wordt bij de lunch en aan het einde van de dag de bar vol gezet met Pintxos, lekkere kleine hapjes, die te gek samen gaan met een Caña, tapbier in een breed, hoog glas.

San Sebastián heeft de langste boulevard van de drie aan een gigantisch maanvormig strand. In de avond stappen in de ‘oude stad’ is altijd gezellig en struinen langs de vele winkels en door de kleine steegjes blijft leuk.

Zarautz
  • Het enorme strand van San Sebastian, zowel voor de actieve vader als voor het kind.

Zarautz, net iets verder Spanje in, is kleiner, een echte badplaats. Parkeren hier is een ramp, omdat er gewoon te weinig ruimte is. Maar als je op de camping verblijft of in een hotel vlakbij het strand, kun je alles lopend doen. Achter de boulevard zijn winkeltjes verscholen en een erg gezellige, overdekte markt: de Merkatua. Hier proeven we vijftien jaar oude Iberico ham en Idiazabel, een boerenschapenkaas. We kopen lekkere, lokale olijfolie, kazen en natuurlijk die oude Iberico.

Zarautz
  • Zarautz by night.

Ook rijden we met de auto naar het nabije vissersdorpje Getary. Daar ligt een vissersboot aan de kade en de vissers zijn druk bezig de netten netjes te maken. Gaten worden door een paar oudere dames ter plekke weer dichtgenaaid. Vanaf de haven lopen we door de nauw winkelstraatje naar boven. Hier ook weer veel barretjes met heerlijke pintxos. Als we hier zouden wonen dan zouden we nooit meer een normale maaltijd eten, zo lekker is dit! Er hangt een spandoek in de straat. “Dit is Spanje niet, noch Frankrijk. Je bent nu in Baskenland.” De trots voor Baskenland zit hier diep, heel diep. Mocht het ooit een erkend land worden, dan staat het in ieder geval bovenaan in mijn lijstje met favoriete vakantielanden.


Tekst en foto’s: Gijs Hardeman.
Dit verhaal werd eerder gepubliceerd op NextDestination.nl

Zarautz
  • Netten boeten in Zarautz.

Zelf over de boulevards struinen?

  • Wil je meer info over Biarritz, kijk dan op tourisme.biarritz.fr en verdere informatie over Frankrijk is te vinden op rendezvousenfrance.com. Toeristische info over Spanje kun je vinden op spain.info en Zarautz in het bijzonder op turismozarautz.com. De website van San Sebastian is sansebastianturismo.com. In Biarritz sliepen we in Hotel le Saphir net om de hoek bij Cote des Basques. In Zarautz sliepen we in Hotel Alameda, hadden surfles bij Axi Muniain en aten heerlijk bij het Euskalduna Restaurant en Pintxo Bar aan de Kale Nagusia 37. De steden liggen op rijafstand van elkaar, dus je kunt prima in één stad verblijven en dagtochtjes naar de andere maken.

Meer over