Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling

NederlandTerschelling, een heerlijk weekendje weg

Zuid-Frankrijk of Terschelling? We zouden naar Frankrijk gaan. Het liep anders… En wat hebben we genoten. Van een Nederlandse bestemming, van Terschelling. Als je bovenstaande foto bekijkt, waan je je in Zuid-Frankrijk. Corsica wellicht. Niets is minder waar… het is Terschelling!

Ik weet niet precies wat het is, maar een vakantie die begint met een boottocht heeft iets speciaals. Vanuit Harlingen vaar je met de langzame boot in twee uur (de snelle doet er een uurtje over) via een ingewikkelde route naar Terschelling. En die overtocht zorgt al direct voor een vakantiegevoel.

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Heerlijk weekendje weg: Terschelling.

Genoten op Terschelling

Waarom altijd zo ver weg gaan op vakantie? Het gevoel, de reis, de natuur, buiten zijn, genieten… het kan in Nederland ook allemaal. Als Frankrijk-liefhebber klinkt dat wellicht een beetje vreemd, maar we hebben genoten op Terschelling. 

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Eindeloos wandelen.

Fantastisch wandelen en fietsen

Omgeven door Noordzee en Waddenzee is Terschelling een echt eiland. Overal ruik je de zee. Proef je de zee. Beleef je de natuur. Want ca. 80% van Terschelling is natuur. Duinen, bossen, weilanden, heide en last-but-not-least... het strand. Op dit Waddeneiland is het dan ook heerlijk wandelen. Hoe verder je naar het oosten loopt (of fietst), hoe kleiner de dorpjes en hoe meer de natuur de overhand krijgt. Een ideale omgeving als je er een paar dagen tussenuit wilt. Terschelling biedt ruim 200 kilometer wandelpaden (hard en onverhard). Routes gaan volledig over het strand of combineren een tocht tussen de Corsicaanse dennen door met weiland en duin. Kijk hier maar eens voor leuke ideeën. 

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Je waant je soms in het buitenland...

Terschellinger Polder Pracht

Er zijn diverse boekjes en apps beschikbaar die je kunt gebruiken om een mooie wandeling te maken. Zoals bijvoorbeeld de Terschellinger Polder Pracht. Een route door de polders van Terschelling van de Vogelbescherming. Geniet van 25 km fiets- en wandelroute, speur naar de vogels en proef op de boerderijen de lokale kazen.

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Polder Pracht!
Rons tipRons tip
Voor ons programma RonReizen toog mijn mede-presentator Bert Kuizenga ook naar Terschelling. Hij sprak er onder andere met de Bruce Springsteen van het eiland, Hessel! En maakte een mooi buitentochtje te paard. Wil je het terugzien? ga dan naar Videoland!

De bunkers van Terschelling

Wel 500 bunkers zijn er gebouwd tijdens WO II. We hadden er nooit over nagedacht maar de Waddeneilanden waren een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall. Bij Terschelling denken we aan strand, zee, duinen en natuur en niet per se – tenminste wij niet – aan de bezetting 40-45. Gedurende WO II was Terschelling niet bereikbaar voor mensen van het vasteland. Alleen de eilandbewoners, de Duitse soldaten en arbeiders werkten hier aan de bunkers waarvan sommige twee verdiepingen diep waren. Bijzonder vonden we dat Duitse soldaten op Terschelling in de oorlog even mochten ontspannen en bijkomen van de oorlog.

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Bunkers blijken er volop te zijn...

Terug in de tijd

Voor ons een verrassing deze route. Als je - net als wij - de 7 km lange wandelroute loopt ga je terug in de tijd en beleef je een bewogen geschiedenis. Wandel langs bunkers in de duinen en het bos en bezoek het imposante Bunkermuseum op West-Terschelling. Op de fiets zijn de bunkerstellingen in Formerum, Hoorn en Oosterend te bereiken. Klik hier voor meer info! 

Nederland RonReizen Michel Leijen Terschelling
  • Eindeloos...

Gastvrij Terschelling

Geen moment dachten we aan Frankrijk, dat weekend op Terschelling. Genoten hebben we. Van de alom aanwezige zee, de natuur, de duinen… We gaan zeker terug om nog meer van de gastvrijheid te genieten op dit heerlijke Waddeneiland!

Meer weten? www.vvvterschelling.nl

Meer over