De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Op avontuur in Brazilië

BraziliëOp avontuur in Brazilië

Brazilië, dat is voetbal, carnaval en caipirinha’s. Zeker, maar ook de flora en fauna is er overweldigend. Aanrader: maak een actieve reis door deze drie prachtige natuurgebieden in het grootste land van Zuid-Amerika.

1. De Pantanal

Nee, hier vind je geen bergen met grillige pieken of duizelingwekkende watervallen. En het is lang niet zo bekend als het Amazoneregenwoud. Maar de Pantanal – ’s werelds grootste wetlands, op de grens van Brazilië, Bolivia en Paraguay – is van een onmetelijke schoonheid. Bij zonsop- en ondergang kleurt de lucht er paars en oranje. Het landschap is vlak, kalm en verlaten, zeker in het voorjaar, wanneer de temperatuur aangenaam is en het drasland rijk aan water en dieren. 

  • De jaguar, koning van de Amerikaanse jungle.

De Pantanal kent een overweldigende biodiversiteit. Er leven in dit gebied (ruwweg vier keer zo groot als Nederland) onder meer kaaimannen en capibara’s, reuzenmiereneters en hyacinthara’s, toekans en anaconda’s. Maar het machtigste dier is zonder twijfel de jaguar, de koning van de Amerikaanse jungle. Refúgio Ecológico Caiman, een unieke ecolodge in de Pantanal, zet zich in voor het behoud van deze bedreigde diersoort. Vanuit de comfortabele lodge kun je elke dag op zoek naar wilde dieren, met als hoogtepunt de jaguarsafari. Kans op waarneming van deze schuwe roofdieren is volgens de gidsen van de lodge hoger dan 90 procent.

  • Varen langs en onder de Iguaçuwatervallen aan Argentijnse zijde.

2. De Iguaçuwatervallen

Bij het drielandenpunt tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië storten de beroemde Iguaçuwatervallen over een breedte van bijna drie kilometer soms wel honderd meter naar beneden. De indrukwekkende cataratas in het gelijknamige nationaal park ontstaan uit de samenvloeiing van de rivieren Iguaçu en Paraná en trekken jaarlijks bijna twee miljoen toeristen. Reisgidsen raden doorgaans aan de watervallen aan Argentijnse zijde te bezoeken (boven), daar sta je veel dichter op het water en kun je met een bootje onder het vallende water door varen – een verfrissende ervaring, zeg maar... Wandelpaden leiden door het regenwoud langs en boven de watervallen, hier en daar ervaar je adembenemende uitzichten. Maar door de enorme drukte is het op sommige plekken echt dringen, vooral bij de grootste waterval, Garganta del Diablo (Duivelskeel), waar je stapvoets over een platform schuifelt.

  • Uitzicht vanaf de Braziliaanse kant over de Iguaçuwatervallen.

Op Braziliaans grondgebied, waar zich het grootste deel van het werelderfgoed bevindt, is het een stuk rustiger en kun je zonder al die toeristen genieten van een paradijselijk panorama. Verblijf daartoe in hotel Das Cataratas, met vooral in de namiddag een schitterend uitzicht over de watervallen die zich grandioos voor je uitstrekken. Alles kleurt warm in de gloed van het late licht. Pas hier ervaar je hoe majestueus de Iguaçuwatervallen werkelijk zijn.

  • Snorkelen in de Rio Sucuri bij Bonito.

3. Bonito

Wie zich actief wil onderdompelen in het natuuurschoon van Brazilië, bezoekt in elk geval ook Bonito. Dit stadje, in de deelstaat Mato Grosso do Sul en net buiten de Pantanal, werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot ’s werelds beste ecotoeristische bestemming. Ga er zeker snorkelen in de Rio Sucuri. Deze rivier, niet ver van Bonito, wordt tot de schoonste zoetwaterhabitats ter wereld gerekend. In de frisse, ondiepe en kronkelende rivier bewonder je de talloze vissen die om je heen zwemmen – dankzij de vrij sterke stroming hoef je niets te doen om vooruit te komen. Het zicht is onwaarschijnlijk helder, alsof je in leidingwater drijft. Een outdoor-ervaring die je niet wil missen.

  • Abismo Anhumas, een ondergrondse grot nabij Bonito.

Grotavontuur in Brazilië

Op zo’n twintig kilometer buiten Bonito ligt Abismo Anhumas, een ondergrondse grot met kristalhelder water. Om de grot te kunnen bezoeken ben je verplicht een korte training te doorstaan, want niet alleen de 72 meter lange afdaling langs een touw is pittig, vooral de klim omhoog vergt doorzettingsvermogen en lef. Maar durf je dit avontuur in de diepte aan, dan word je getrakteerd op een onwerkelijk natuurfenomeen. De grot is een immense kathedraal met druipsteenpilaren rond een meertje ter grootte van een voetbalveld. Aan het door mineralen wit en grijs gekleurde plafond hangen stalactieten die tussen twee en vier miljoen jaar oud zijn. Eenmaal bijgekomen van de afdaling vaar je in een bootje over het meer of snorkel of duik je in een wetsuit in het ijskoude water. Doe rustig aan en bewaar wat energie, want zoals gezegd is de klim omhoog een sportieve uitdaging!

Meer over