Marktplein

FinlandStedentrip Helsinki: toptips van Eva voor levendige kuststad

Helsinki wordt in vergelijking met Stockholm of Kopenhagen een stuk minder gekozen als citytripbestemming. Geheel ten onrechte want de levendige kuststad met haar mooie eilanden en groene parken heeft de bezoeker genoeg te bieden.

De relatief jonge stad is schoon, ruim en laat zich prima te voet verkennen. Het marktplein is een goed startpunt voor een ontdekkingstocht door de stad. 

Helsinki
 • Helsinki is een overzichtelijke stad en uitstekend te voet te bewandelen.

Toptip is het Senaatsplein

De bekendste bezienswaardigheid van Helsinki is het Senaatsplein. Aan het begin van de 19e eeuw woedde er een brand op het plein waarna architect Carl Ludvig Engel het plein en de gebouwen er omheen in classicistische stijl herbouwde. De Domkerk is hier een goed voorbeeld van. Deze torent hoog uit boven de stad en is moeilijk te missen. 

Senaatsplein
 • De St. Nicolas-kathedraal en een standbeeld van Alexander II op het Senaatsplein.
Kathedraal
 • De kathedraal van Helsinki in volle glorie.
Senaatsplein
 • Vanaf de trappen van de kathedraal heb je mooi zicht op het Senaatsplein.

Russische invloed in Helsinki

De unieke Temppeliaukio-kerk is uit graniet gehakt, terwijl de koepel van koper is. Een bijzondere constructie. De invloed van de – eens aanwezige - Russen is nog merkbaar in de vorm van de Uspenski Kathedraal. Zowel de binnen- als de buitenkant van deze kathedraal is rijkelijk versiert. Wellicht schaar je een station niet direct onder bezienswaardigheden in een stad, maar het bijzondere gebouw in Helsinki is het zeker de moeite van een bezoek waard. 

rotskerk
 • Een van de toeristentrekkers is de bijzondere Temppeliaukio rotskerk.
Uspenski kathedraal
 • De Uspenski kathedraal kun je bijna vanaf elk punt in de stad spotten.

Design en kunst op je stedentrip

Scandinavië en design worden dikwijls in een adem genoemd, Helsinki heeft niet alleen een Design museum maar zelfs een heel design district. Sla het Kiasma museum zeker niet over. Hier tref je nationale én internationale werken moderne kunst. Het Ateneum Art Museum is eveneens populair onder zowel locals als toeristen. 

Kiasma museum
 • Het bijzondere Kiasma museum.
Ateneum Art Gallery
 • In de Ateneum Art Gallery vind je veel klassieke Finse kunst.

Winkelen en lekker eten

Wie van culinaire hoogstandjes en goede restaurants houdt is in Helsinki aan het juiste adres. De Finse hoofdstad telt diverse met Michelin ster(ren) bekroonde topzaken. Schuif ook zeker eens aan bij een restaurant gespecialiseerd in de Finse of Lapse keuken. Aan de haven van Helsinki ligt het marktplein, misschien wel de gezelligste plek in de stad. Elke dag staan er kraampjes opgesteld vol etenswaren. Loop iets verderop ook eens even de oude markthal binnen. Deze Finse foodmarket staat eveneens bol van eetkraampjes. Gegarandeerd smullen. Winkelliefhebbers keren met volle tassen terug na een bezoek aan Mannerheimintie, Aleksanterinkatu of Kaisaniemenkatu

Marktplein
 • Het Marktplein nabij de haven van Helsinki.
Foodhall
 • Al sinds 1889 worden er in de foodhall voedselwaren aan de man gebracht.
Winkelstraat
 • Winkelen de je onder andere in de Aleksanterinkatu.
Mannerheimintie
 • Mannerheimintie is de belangrijkste straat van Helsinki en vernoemd naar staatshoofd Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Dagje er op uit

Voor een dag buiten de Finse hoofdstad, stap je op de ferry en geniet van een rustig uitstapje naar vele eilanden voor de kust. Een geliefde dagexcursie is die naar het forteiland Suomenlinna, dat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Suomenlinna
 • De fortificatie op het eilandje Suomenlinna.

Insider tip

 • Bieb

  Onlangs opende in de stad Oodi, de bibliotheek van de toekomst. Naast boeken tref je er ook opnamestudio’s, een ruimte met gameconsoles en 3D-printers om de creativiteit te stimuleren.

Meer over