RonReizens RTL4 tip: Luik ontluikt!

BelgiëRonReizens RTL4 tip: Luik ontluikt!

Jarenlang was Luik niet echt een toeristentrekker te noemen. De grootste stad van Wallonië oogde op het eerste gezicht niet zo aantrekkelijk. Echter de laatste jaren weet de stads meer en meer haar grauwe imago van zich af te werpen. Steeds meer bezoekers ontdekken deze stedelijke ui, die zich langzaam laat afpellen tot de prachtige kern aan de horizon gloort. Love it or hate it, maar in mijn opinie doe jezelf en de stad tekort wanneer je haar geen kans geeft.

Reeds in 558 lag er langs de Maas een Romaanse villa. Een kerk onder leiding van de bisschop van Tongeren-Maastricht volgde. Driehonderd jaar (1015) nadien is de Sint-Lambertuskathedraal een feit, op dat moment de grootste van Noord-Europa. Een paar eeuwen voor de voltooiing van de kathedraal hadden mini-pausen, de Prins-bisschoppen besloten kerk en wereldse zaken met elkaar te mengen om zo de scepter over de stad Luik te kunnen zwaaien. Een privilege dat ze zich bijna 800 jaar in totaal wisten toe te eigenen.

kathedraal
  • De Lambertus kathedraal is ook weer zo prachtig religieus bouwwerk.
Rons tipRons tip

Een paar dagen lang reisde ik verleden zomer door Wallonië voor ons televisieprogramma RonReizen op RTL4. Deze keer is het m'n collega-presentator Naomi (authenticchica) geweest die een aantal bestemmingen in Wallonië heeft bezocht, waaronder Luik. Het resultaat daarvan zie je op zondag 29 juni om half vijf op RTL4 en zondag 5 juni 2022 ook om half vijf. De herhalingen van deze twee laatste afleveringen van mijn reisprogramma waarin we o.a. ook naar Tenerife en Ierland reizen en meevaren met de Holland America Line, worden nog herhaald op zaterdag 4 en 11 juni om 14.00 uur! 

Revolutie en bezetting

Begin 17e eeuw stond Luik in het teken van wapens en munitie. Zakenlui verdienden een dikke boterham, zeker toen in 1789 de revolutie uitbrak tegen de prins-bisschoppen. Zo gewonnen zo geronnen. Luik verjoeg de hoge heren, maar werd ingelijfd door Frankrijk. Napoleon werd bij Waterloo verslagen en de Nederlanders kwamen aan de macht. De industriële revolutie tierde welig op het moment dat WOI uitbrak en de stad in puin legde.

Bovenaanzicht
  • Bovenaanzicht op de Sint Bartolomeuskerk en het Curtius museum.

Luik had het zwaar

Zoals vele zware-industriesteden had Luik het na de jaren zeventig toen veel fabrieken en werkgelegenheden sloten, niet gemakkelijk. Echter, zoals gezegd herrees deze feniks uit haar assen en wacht op jouw bezoek. Ga je mee?

Lees ook:  

hier vind je nog meer leuke tips van RonReizen over Luik. 

Luik
  • Luik is uit de as herrezen en wacht op jouw bezoek.

Tip

  • wafels

    Vergeet je tanden niet in een echte Luikse wafel te zetten. Of bestel na je diner in een van de vele restaurants in de stad als dessert een Café liégeois. Irish Coffee maar dan op z’n Luiks.

Enorm paleis in Luik

Het imposante Paleis van de Prins-Bisschoppen is te vinden op het centrale plein Place Saint-Lambert. Dat het pand na alle opstanden, branden en oorlogen nog altijd te bewonderen is, is te danken aan Everhard van der Marck. Deze prins-bisschop van Luik (van 1505 tot aan zijn dood in 1538) liet bij zijn aantreden hier zijn onderkomen bouwen.

Paleis
  • Het Paleis ligt aan een mooi plein.

De provincie zetelt er

Door de eeuwen veranderde het megalomane pand verschillende malen. Thans is enkel de zogeheten voorplaats is toegankelijk voor bezoekers. Het Paleis van de Prins-Bisschoppen is namelijk de thuisbasis van het Provinciebestuur en doet tevens dienst als Justitiepaleis.

Paleis
  • Het Paleis van de Prins-Bisschoppen in een gigantisch bouwwerk.
Paleis
  • Een van de gangen op de binnenplaats van het Paleis der Prins-Bisschoppen.

Paars in Luik

Door het bombastische Paleis van de Prins-Bisschoppen zou het rode stadhuis van Luik bijna in het niet vallen. Wist je dat het stadhuis ook wel 'la Violette' (de paarse) genoemd werd?

Als een gehelmde ridder prijkt eveneens aan de Place du Marché de Sint-Andreaskerk. Je zult het godshuis van buitenaf moeten bewonderen, want de kerk is, helaas, niet toegankelijk.

La Violette
  • La Violette heet het stadhuis van Luik ook wel.
Rons tipRons tip

Nederland heeft Jan Klaassen, Luik heeft Tchantches. Deze mascotte van de stad is een brutale, vrijheidslievende, dappere figuur met een voorliefde voor lokaal gestookte drank. Samen met zijn Nanèsse, de Waalse equivalent van Katrijn, beleeft deze marionet grote avonturen. Bezoek hem hier in zijn eigen museum.

Museum in de kerk

Een andere kerk, die niet meer te bezichtigen is, is de voormalige Sint-Antoniuskerk. Het pand is niet meer voor diensten te bezoeken, echter wel als museum. Het museum voor het Waalse leven nam eind jaren zeventig haar intrek en neemt bezoekers mee door de geschiedenis van de streek.

Museum
  • Het Museum voor het Waalse Leven zit in de voormalige Sint Antonius Kerk.

Tip: beklim de trappen

Het hoort er gewoon bij, de trappen van Montagne de Bueren beklimmen. Ooit leidde de treden naar het bastion dat de stad Luik verdedigde. Nu geniet je na 374 traptreden van het fraaie uitzicht over de stad.

Trappen
  • Elke toerist doet het: de trappen van de Montagne de Bueren beklimmen.
Uitzicht
  • Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht.

Geef dit ook een kans!

La Boverie

Voorheen bekend onder de naam Mamac. In 2013 sloot Mamac, Museum voor moderne en hedendaagse kunst, haar deuren om in 2016 opnieuw bezoekers te verwelkomen onder de naam La Boverie. 

Station Luik-Guillemins

Je hebt stations en je hebt Station Luik-Guillemins. Wat een pracht van een spoorwegkathedraal. Fotografen en architectuurliefhebbers halen hier het hart op, maar ik weet zeker dat iedereen die de stad per trein bereikt, het station meer dan een blik waardig gunt.

Archéoforum

Wat ooit begon met een villa langs de Maas leidde tot de grootste stad van Wallonië. De archeologische historische restanten zijn te bewonderen in het museum aan de voet van het Prins-Bisschoppelijk paleis.

Museum
  • Museum La Boverie
Station
  • Ooit zo'n mooi station gezien? Luik heeft het!
Station
  • Een spoorwegkathedraal, zo zou je het station van Luik ook wel kunnen betitelen.

Tip

  • Combineer je citytrip Luik met een uitstapje naar de kristal- en glasfabriek van Val-Saint-Lambert. Een exportproduct dat wereldwijd nog beroemder is dan Belgisch bier.

    Hier vind je veel meer info over de stad en wat er allemaal te doen is. 

Meer over