48 uur in verborgen parel Hull

Engeland48 uur in verborgen parel Hull

When in Hull, act like the Hullensians do. En dus begaven wij ons een weekend lang tussen de locals van deze sympathieke Engelse havenstad aan de monding van de rivier de Humber.
Eigenwijs volkje

Laten we beginnen met het weetje van het weekend: Hull (voluit Kingston upon Hull) is de enige stad in het Verenigd Koninkrijk waar de karakteristieke telefooncellen niet rood, maar wit zijn. Ze staan nog her en der in het centrum van de stad te shinen. De reden dat deze telephone boxes wit zijn, is dat Hull lange tijd (tot 2007) een eigen, onafhankelijke telefoonmaatschappij had.

"We zijn een eigenwijs volkje", zegt gids Paul Schofield daarover, een trotse 'Hullensian' die ons trakteert op een walking tour door het centrum. We beginnen daarmee, pak 'm beet een uur nadat we zijn aangekomen met de boot van P&O Ferries, met afstand de meest relaxte manier van reizen die er is. Je eet en drinkt wat op de boot, speelt desgewenst nog een potje bingo of roulette en zoekt daarna je comfortabele hut op. Als je de volgende ochtend ontwaakt, ben je op de plaats van bestemming gearriveerd.

Culturele hoofdstad

Maar terug naar dat eigenwijze karakter van Hull. Het meest levende bewijs daarvan is volgens gids Paul een gebeurtenis die teruggaat naar het jaar 1642. Koning Charles I toog in dat jaar naar Hull om het wapenarsenaal veilig te stellen. Maar aan de Beverly Gate, waarvan nu nog wat resten te zien zijn in het centrum, werd de koning bruut geweigerd door het eigenwijze volk. Nog altijd zijn de inwoners van Hull er trots op dat ze de koning toch maar mooi voor de poort hebben laten staan.

Het zegt iets over het karakter van deze stad. Zoals vrijwel alle havensteden is Hull een tikje guur, winderig en rommelig. Maar tegelijk is dat niet-aangeharkte ook de charme ervan, zoals Rotterdam en Hamburg die charme ook bezitten. Het zijn steden met pit en karakter. Het mooie aan Hull is daarnaast dat het niet al te groot is; alle attracties in het centrum zijn wandelend te bekijken. Wat deze stad, die in de Tweede Wereldoorlog na Londen de meest gebombardeerde stad was, tenslotte een enorme boost heeft gegeven, is dat Hull in 2017 City of Culture was: de culturele hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. In het kader daarvan zijn talloze gebouwen opgeknapt, schoten hippe tentjes als paddenstoelen uit grond en werden er nieuwe festivals en evenementen in het leven geroepen. De medewerkers van Hull Tourism spreken dan ook over de periode voor en na 2017.

Na de wandeling besluiten we te gaan lunchen in de Trinity Market, een foodhall waar zich een keur aan eettentjes bevindt. Tip: als je daar deze foodhall gaat, zorg dan dat je de ingang via Hepworths Arcade neemt, een prachtige old school passage die barst van leuke lokale winkeltjes. Na de lunch gaan we weer terug naar deze passage omdat de Hotham's Gin School zich daar bevindt. De hele middag blijven we daar om te leren hoe je zelf gin maakt. Een geweldige workshop, die ideaal is om met een vriendengroep te doen. Na een kleine twee uur (en drie gin-tonics achter de kiezen) stappen we weer naar buiten, met twee zelfgestookte flesjes gin onder de arm. Daarna gaan we terug naar ons hotel. We verblijven in het gloednieuwe Doubletree by Hilton dat van alle gemakken voorzien is (en voor de liefhebbers ook een rooftop bar heeft). We eten in het restaurant op de begane grond, dat eigendom is van de beroemde Engelse tv-kok Marco Pierre White. Daarnaast is het tijd om het comfortabele bed op te zoeken.

Pubwalhalla

We beginnen dag twee met een bezoek aan een van de grootste attracties van de stad: The Deep. Denk het Oceanium in dierentuin Blijdorp, maar dan tig keer zo groot. Heb je kinderen, dan is een bezoek aan The Deep een absolute must. Bedenk wel: dat vinden meer gezinnen, want het krioelt er van het jonge grut. Begrijpelijk, want de zeepaardjes, zeeschildpadden, haaien, pinguïns en andere dieren zijn allemaal even indrukwekkend. Bijkomend voordeel: vanaf de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht op de rivier de Humber.

Daarna is het tijd voor een bezoek aan enkele pubs, want net als in veel andere Britse steden zijn die in ruime mate voorhanden. En de een is nog leuker en sfeervoller dan de andere. We eten een klassieke fish & chips in het oudste gebouw van Hull en tevens pub: Old House. Daarna drinken we een pint in The Lion & Key, een prachtige pub, waar het complete plafond is beplakt met bierviltjes. Tot slot gaan we naar de Taphouse Brew Pub, een wat modernere pub in Fruit Market, een booming gedeelte van Hull.

Conclusie: parel Hull is het bezoeken meer dan waard als je een liefhebber van havensteden bent. Ook leuk: ga niet alleen naar Hull, maar doe een uitgebreidere trip in dit deel van Yorkshire, waarvan York ook deel uitmaakt. Hoe dan ook: Hull heeft de afgelopen jaren een flinke boost gekregen, maar is nog niet ontdekt door hordes toeristen. Je zult hier dus in geen enkele tourist trap stappen en alleen dat al maakt het reizen naar  deze verborgen parel aan de Humber waardevol.

Meer over