De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Praia del Rey, golfen aan de silvercoast van Portugal

PortugalPraia del Rey, golfen aan de silvercoast van Portugal

Een uurtje rijden boven Lissabon ligt Praia del Rey, een Portugees pareltje aan de silvercoast. Terwijl de golven van de Atlantische Oceaan onophoudelijk aanrollen, is hier de laatste jaren fors geïnvesteerd in de sportieve variant: golfen. Kies bijvoorbeeld Bom Sucesso als uitvalsbasis, waar je met vier grandioze golfbanen binnen tien kilometer een vriendentoernooi voor zeven golfamigo’s kunt opzetten. Vier dagen, vier banen, zeven spelers, tientallen ballen, honderden slagen, ontelbare verwensingen en één rekenmeester verder en je hebt het toernooiconcept te pakken.
Kust
  • De silvercoast van Portugal leent zich voor golf en ontspanning op het strand.

Hoger niveau

Het Praia del Rey Marriot Golf & Beach Resort heeft zichzelf voor de vijftiende verjaardag getrakteerd op een 'upgrade' van vier miljoen. Niet alleen zijn de 177 hotelkamers grondig gerenoveerd, ook de lifestyle-faciliteiten en de golfbaan zijn naar een hoger niveau getild. Voor goede golfers is er nog meer feestelijk nieuws. De vlakbij gelegen West Cliffs Golf Links baan - in 2017 tijdens de World Golf Awards gekozen tot 'beste nieuwe course' - is van adembenemende allure, dwars door de duinen met uitzicht op zee. Deze 18 holes Champions Course, ontworpen door Cynthia Dye (familie van de legendarische golfarchitect Pete Dye), is fabelachtig fraai in het natuurlijke landschap verwerkt.

  • West Cliffs Golf Links baan.

Bom Sucesso

Naast deze twee topbanen binnen handbereik ligt even verderop Bom Sucesso. En zoals de naam al doet vermoeden, is dit - zeker voor geoefende golfers - een doorslaand succes. De bijna 400 villa's en appartementen kennen één grote gemeenschappelijke deler: ze zijn zo 'natuurlijk mogelijk' in het landschap opgenomen. Geen hoogbouw, maar vrijwel alles laag en subtiel verscholen tussen de bosrijke heuvels en een paar meertjes. Achter het trendy clubhuis verrijst een indrukwekkend hotel, waarvan het exterieur al gereed is en ook weer harmonieus in de natuur is opgenomen. In april 2020 opent het hotel met 130 kamers en twee restaurants haar deuren en krijgt Bom Sucesso als resort nog meer mogelijkheden. Naast villa's voor verhuur zijn er ook 'plots' die speciaal op golfgezelschappen zijn ingericht: met een sfeervolle woonkeuken, twee slaapkamers en twee badkamers kunnen daar prima vriendenclubjes verblijven. Ook alweer zo’n puik plan.

Oceaan
  • Een golvende hole bij de golven van de Atlantische Oceaan.

Mooiste hole

De baan kronkelt mooi door dit gevarieerde groene heuvellandschap, waar je op de glooiende fairways tussen alle huizen doorspeelt, zonder dat dit storend is. We speelden met een zevenklapper golfkameraden die op hole 19 één vraag kregen voorgeschoteld. Wat is de mooiste hole? Pikant detail: binnen dit bonte gezelschap was de uitslag unaniem. Hole 17 is, letterlijk en figuurlijk, met afstand de mooiste en moeilijkste hole. Spectaculair uitzicht vanaf de teebox, waar nog lang geen green of vlag in zicht is. Met veel water links en een enorm eind het dal in om aan het eind een scherpe dogleg naar links de green te zien opdoemen. Alles downhill. Mooi! Maar moeilijk... Slechts één van de zeven spelers sprokkelde hier een puntje. Maar alleen om deze hole al doet Bom Sucesso haar naam eer aan. De baan is volgens de zevenklapper een aangename verrassing.

  • Fraaie holes.

Royal Obidos

Ook Royal Obidos draagt die koninklijke voornaam met ere, al pakken zich donkere wolken samen boven die baan. Op de eerste teebox begint het al te druppen. We hijsen ons spontaan in regenoutfit, maar gelukkig kunnen die pakken na de green van hole 1 weer in de tas en breekt het open. En dan openbaart zich een klassieke course die niet voor niets hoog op de lijstjes van insiders prijkt. Vooral de tweede negen, met verbluffende uitzichten op de Atlantische oceaan zijn fraai, maar makkelijk is ie niet. 

  • Klassieke course met mooie uitzichten.

West Cliffs

Wie van linkscourses houdt, denkt in eerste instantie aan die natuurlijke grillige kustbanen in Ierland, Wales, Engeland en Schotland, maar West Cliffs doet die naam ook eer aan. De meningen onder de golfmakkers zijn verdeeld wat de ‘mooiste baan’ van de vier is, maar voor Ron en ondergetekende wint West Cliffs met een straatlengte. Naast het feit dat de speltechnisch pittig is, dringt vooral de wijze waarop de course in het duinlandschap verweven is groot respect af. Inventief. Op elke teebox even rustig kijken naar de flora en fauna en tussen al die listige holes door unieke uitkijkjes op de oceaan. Pareltje. 

West Cliffs
  • West Cliffs: moeilijk mooie baan.

Praia del Rey

De openingsholes tussen pijnbomen ogen als een Parklandcourse, maar verderop - dichter bij zee en later zelfs langs de oceaan - heeft Praia del Rey ook de klassieke kenmerken van een linkscourse. Veel wind en spelen tussen de duinen, waar je echt zorgvuldig moet spelen om de fairway te vinden, is bijna een sport op zich. Naarmate de oceaan dichterbij komt, wakkert ook de wind aan en dan is het zonneklaar waarom spelers uit de UK zo graag - en massaal - naar Portugal komen. Ze kennen die typische winderige condities als geen ander, maar die Britse regen ontbreekt meestal. Insmeren is verstandig, doorsmeren doen we op hole 19 waar winnaar Rob de rekenmeester, nestor en toernooidirecteur met alle amigo’s dankt dat ze het rustig aan hebben gedaan. Salut!

  • Praia del Rey heeft vier prima golfbanen.
Meer over