Forum Romanum

ItaliëWandelen met Wendelijn door Rome

Onze gastblogger Wendelijn geeft het graag toe: ze is compleet idolaat van Rome. Nergens komt het heden en verleden zo samen als in deze stad, zegt ze. Want Rome is de bakermat van onze beschaving, maar tevens ook een spiegel van onze beschaving. Of ‘t nou ons denken, doen of handelen betreft. En om die lagen af te pellen moet je er ‘head first’ in duiken en een beetje weten waar je moet zoeken. Komt het dan even uit dat Rome fantastisch is om te voet te beleven! En weet u wat? Ze neemt u graag mee op haar wandelingen door deze bijzondere stad.

Wandeling 1: Rome is booming business

Ooit begon Rome als piepkleine nederzetting op de Palatijn, maar in de eeuwen die volgde begon zij aan een ongekende opmars waarbij al snel uitgebreid werd tot ver buiten de aanvankelijke stadsgrenzen. Deze wandeling vertelt het verhaal van de imponerende groei en bloei van de Romeinse Republiek; de bijna grenzeloze rijkdom die zij vergaarde en de keiharde interne strijd om macht. En hoe dit allemaal bijna tot een einde kwam. We starten deze wandeling dan ook bij de bron van Rome’s rijkdom en expansiekracht: het oeroude markterrein van het Forum Boarium, gelegen aan de Tiber.

Forum Boarium
  • Het oude marktterrein waar Rome tot rijkdom kwam is het Forum Boarium.

Wandeling 2: Augustus’ fenomenale leiderschap 

Verscheurd door rijkdom en verteerd door corruptie, verviel de oude Republiek uiteindelijk in crisis. Na de moord op Caesar zou echter een ‘man’ opstaan die Rome uiteindelijk naar een ongekende  periode van vrede en voorspoed leidde: de 19 jaar jonge Octavianus (later Augustus genoemd). Hoe kon deze jonge knul zo immens veel impact op de wereld hebben? Door een ongekend staaltje leiderschap! We maken een wandeling die je door het verhaal leidt van deze wonderlijke Augustus en wat zijn leiderschap exact inhield. Ondertussen komen we langs enkele van 's werelds meest beroemde monumenten, zoals het Pantheon en het Altaar voor de Vrede, de Ara Pacis Augustae.


Lees ook

Rome: bezienswaardigheid 'het Gouden Huis van Nero'

Pantheon
  • De wandeling over jonge keizer Augustus leidt onder andere langs het Pantheon.

Wandeling 3: de powervrouwen van Rome

Al wordt er tegenwoordig vaak gedacht dat de vrouwen in de Romeinse tijd vast weinig te vertellen hadden (afgezien van de kenau Livia uit 'I Claudius'), niets is minder waar. Want hoewel vrouwen inderdaad werden geacht toegewijde echtgenotes en moeders te zijn, waren zij intussen ook vaak goed opgeleide dames die bedrijven konden runnen en met hun eigen geld grote weldaden konden verrichten. Zodoende konden zij hun (familie)naam vereeuwigen en persoonlijke status vergaren! In deze wandeling komen enkele zeer aansprekende vrouwen langs in Rome, maar ook zal ik jullie vertellen over andere vrouwen buiten deze caput mundi. En er passeert éen echt uitzonderlijke dame de revue: keizerin Livia Drusilla die we zullen ontmoeten op de Ara Pacis! 

keizerin Livia Drusilla
  • Op de Ara Pacis zul je een van die bijzondere Romeinse vrouwen 'ontmoeten': keizerin Livia Drusilla.

Wandeling 4: Filosofie in Rome

 “Het zijn niet de dingen die gebeuren die de mens problemen geeft, maar ons oordeel erover”. Het is een bekende spreuk, maar waarschijnlijk weet je niet dat het citaat van de filosoof Epictetus komt en al 2000 jaar oud is! En hij was niet de enige filosoof in Rome die slimme dingen zei op het gebied van geluk, gezondheid en succes. In deze wandeling gaan we op zoek naar de nog steeds oh zo actuele Romeinse filosofen Epictetus, Seneca en mijn persoonlijk favoriet, keizer Marcus Aurelius. We ‘ontmoeten’ hen en hun denkbeelden al wandelend door Rome en onder het genot van een kopje 'bespiegelende' koffie. Want dit was de plek waar zij immers zelf liepen en hun denkbeelden vorm lieten krijgen. Al snel wordt helder waarom deze mannen vandaag de dag nog zo populair zijn in ‘persoonlijk-ontwikkelingsland’.

Marcus Aurelius
  • Marcus Aurelius was een van die beroemde filosofen in het antieke Rome.

Wandel mee! 

Voor iedereen die Rome net als ik graag te voet wil ontdekken en echt wat wil leren over de stad en haar verleden, organiseer ik tussen 29 oktober tot 2 november meerdere historische wandelingen in Rome. Deze voettochten zijn ieder gecentreerd rondom een specifiek thema, maar zijn meer dan informatief; het is een ware beleving voor een kleine groep van maximaal 6 mensen. Mensen die niet meer studeren, maar wél graag meer willen weten, nieuwsgierig zijn en graag ontdekken. En we combineren mijn liefde voor de stad met de nodige inhoud zonder de lekkere koffie en ijsjes te vergeten. Ben je benieuwd? Meer details en informatie vind je op mijn facebookpagina Reis door Rome.

Wendelijn Rome
  • Wandel mee met Wendelijn door historisch Rome!
Meer over