Centraal-Amerika

5 beschermde natuurwonderen in Centraal-Amerika

Costa Rica, Belize, Guatemala… Ze staan vooral bekend om hun ongekende schoonheden op natuurgebied. Ook wordt er heel veel aan natuurbescherming gedaan. Ga maar na, maar liefst een kwart van Costa Rica is beschermd natuurgebied. Wil je op eco-avontuur? Hier vijf toptips.

Schildpaddenpark

Laten we bij laatstgenoemd land beginnen. Het Nationaal Park Tortugureo kent eindeloze rivieren en een tropisch regenwoud. Het is vooral bekend als de verblijfplaats van vier van de acht soorten zeeschildpadden op aarde. Hier komen ze hun eieren leggen en dat kun je ’s nachts, meemaken. Daarnaast kun je er eindeloze hikes door de jungle maken, kajakken op de rivieren en genieten van 400 bomensoorten, 2000 plantensoorten en 500 diersoorten, variërend van krokodillen en lippenberen tot aan de jaguar!

Zeeschildpad
  • Het Nationaal Park Tortugureo staat bekend als de verblijfplaats van vier van de acht soorten zeeschildpadden op aarde.

Intens blauw

In het hart van Guatemala vind je een bijzonder stukje aarde: het Lago Atitlán. Drie vulkanen (San Pedro, Atitlán en Tolimán) bewaken het meer dat een intens blauwe kleur kent. Er zijn twaalf dorpjes rondom het meer waar de Maya-cultuur en de natuur samenkomen. Je bezoekt ze per boot. Wandelen? Dan pak je La Ruta de los Volcanes. 

Lago Atitlán
  • Het blauwe meer, Lago Atitlán, wordt door drie vulkanen bewaakt.

Wonderlijke grot

RonReizens naamgever is er ooit geweest en bevestigt het volmondig:  het is oprecht een wonder der natuur. De Great Blue Hole in Belize, want daar hebben we het over, is een gigantische donkerblauw gat midden in zee. Het is een onderwatergrot van 300 meter breed en zo’n 120 meter diep. Eigenlijk zie je hem alleen van bovenaf goed, vanuit een vliegtuigje of helicopter. Voor de duikfanaten onder ons: het kan, maar je moet zeer ervaren zijn. Maar mooi is het wel.

De Great Blue Hole, Belize
  • De Great Blue Hole in Belize is een wonder der natuur.

Relaxen in Panama

Bocas del Toro in Panama is precies dat wat je van een Caribische bestemming verwacht: zon, mooie stranden, superheldere zee en een relaxte sfeer. Op het eilandje Cayo Zapatilla vind je dit in overvloed. Playa Estrella is de plek waar je vlak voor de kust al snorkelend talloze zeesterren kunt zien en tot slot ga je naar Playa Rana Roja, het strand van de rode kikkers.

Lees ook:

8 natuurlijke culturele schatten in Midden-Amerika

Playa Rana Roja
  • Bezoek het strand van de rode kikkers, Playa Rana Roja.

Een met de vissers

Wil je per sé zo min mogelijk collega-toeristen ontmoeten dan is Cayos  Miskitos in Nicaragua jouw bestemming Het is een archipel vlak voor de kust die bestaat uit zo’n 70 formaties, van eilandjes tot koraalrif. Als je er al inwoners vindt zijn het vissers die leven in houten huisjes. Zij laten je hun viskunsten zien en delen met liefde hun cultuur.

Koraalrif
  • Cayo Miskitos bestaat uit zo’n 70 formaties, van eilandjes tot koraalrif.
Meer over