Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Efeze

TurkijeVeel te ontdekken in Turkse provincie Izmir

Izmir, aan de Turkse westkust, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en na Istanbul en Ankara de derde stad van Türkiye. Voor de tv-reportage op RTL 4 ging presentatrice Linda Geerdink op ontdekkingstocht in de stad en de provincie waar de oogst van weelderige wijngaarden gastronomische gerechten perfect aanvullen… Linda begon haar Turkse trip in Efeze, meteen een absoluut archeologisch hoogtepunt.

De grootste opgravingen en ruïnes uit de Romeinse tijd zijn te vinden in Efeze. Dit is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Turkije, met een beetje verbeelding is het een gigantisch openluchtmuseum. De restanten van inheemse nederzettingen werden ongeveer 1100 jaar voor Christus gebouwd rond het heiligdom van Artemis, de vruchtbaarheidsgodin van weleer.   

Turkije Efeze
 • Efeze is een razend populaire historische site.

Bloeiende havenstad 

Op Rome na was Efeze ooit de grootste stad van het Romeinse Rijk, een enorme Ionische haven- en handelsstad. Nu trekt de antieke stad duizenden toeristen. De haven verzandde, waardoor de stad in het binnenland kwam te liggen en haar sterk economische positie verloor. Die grote bloeiende stad transformeerde tot treurig, vrijwel verlaten dorp. Maar Efeze is nu weer een populaire bestemming, juist door die rijke historie. 

Turkije Efeze
 • De opgravingen van Efeze van bovenaf.

Bibliotheek van Celsus 

De Bibliotheek van Celsus wordt geroemd als een van de mooiste en bekendste gebouwen die zijn overgebleven uit die vervlogen tijden. In dit oeroude centrum van kennis en cultuur duik je letterlijk en figuurlijk terug in de tijd. De bieb als symbool van de grootsheid van weleer. De oude stad ademt historische grandeur.  

Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl bibliotheek Celsus
 • De bibliotheek van Celsus.

Tempel van Artemis 

De bijzondere architectuur wekt verwondering en bewondering. Wie hier door eeuwenoude straten slentert, waar ooit beroemde filosofen, heersers en handelaren liepen, dwaalt in gedachten terug naar lang vervlogen tijden. Efeze is meer dan alleen architectuur. Het was de plek waar ooit een van de zeven wonderen van de antieke wereld, de Tempel van Artemis, stond. Hoewel de tempel nu vrijwel verdwenen is, kun je je nog steeds laten betoveren door de mystieke verhalen en legendes. 

Turkije Efeze

  Gΰllΰ Konaklari in Sirince 

  Een absolute aanrader in deze Turkse provincie is hotel Gΰllΰ Konaklari, in het idyllische dorp Şirince, op 7 kilometer van Efeze. Het is gevestigd in een historisch huis met een tuin die uniek uitzicht biedt over het landschap. Wie van rozen en eigenzinnig ingerichte kamers houdt, haalt hier zijn hart op. Alle authentieke kamers kenmerken zich niet alleen door een eigen stijl in bonte kleuren en patronen, maar iedere kamer is vernoemd naar een roos, gekweekt in de eigen tuin. 

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Gullu-Konaklari.
  • De sfeervolle tuin van Gΰllΰ Konaklari.

  Traditioneel ontbijt 

  Hier wordt elke ochtend een traditioneel ontbijt geserveerd. Van de eigen boerderij zo op het bord! Verse eitjes, zelfgemaakte honing, vijgenjam, boter, kaas, yoghurt, fruit, olijven en rozenjam uit de tuin. Je ziet de roosjes gewoon in de jam zitten. Dat ziet er niet alleen prachtig uit, het is ook verrassend lekker! Je mag hier de hele dag door ontbijten op de plek waar jij je op je gemak voelt. Hoe tof is dat?

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Gullu-Konaklari
  • Gΰllΰ Konaklari.

  Het hotel is een juweeltje

  In het à la carte-restaurant kun je genieten van lokale en internationale gerechten en vooral van het panoramische uitzicht op het natuurschoon. Linda: "Als je op zoek bent naar accommodatie in deze omgeving, is dit een juweeltje. Gΰllΰ Konak betekent 'rozenherenhuis'. Het is een adembenemend gerestaureerd herenhuis dat in stijlkenmerken teruggaat tot de 18e eeuw, voor mij de perfecte combinatie van historische pracht en moderne luxe."

  Ontdek Sirince 

  "Het is meer dan alleen een luxueuze accommodatie, de plek is doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Zo is het herenhuis liefdevol gerestaureerd met behoud van originele architectonische elementen, waardoor een betoverende sfeer ontstaat die de gasten onderdompelt in het verleden van deze regio.” Het is een ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving van Sirince te verkennen. Struin op je gemak over de geplaveide straatjes van dit charmante dorp. Ontdek kleurrijke markten, proef heerlijke streekproducten en geniet van de warmte van de lokale bevolking. 

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Sirince
  • Lekker slenteren door de mooie straatjes van Sirince.

  Kulturpark en Lunapark in Izmir 

  Na een afwisselende dag, boordevol cultuurhistorie in Efeze en culinaire verrassingen in Sirince, rijden we terug naar Izmir. De klokkentoren op het Konak-plein is het herkenningspunt van de provinciehoofdstad en vormt een logisch startpunt om Izmir te verkennen. Rondom het levendige plein met een kleurrijke moskee verkopen mannetjes voer voor de duiven. Naast het Kulturpark, een van de grootste aangelegde parken, en de dierentuin ligt het Lunapark: een pretpark. 

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Kulturpark Izmir
  • Het Kulturpark van Izmir.
  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Lunapark
  • Er is ook een pretpark...

  Michelin strijkt neer in Izmir 

  Izmir geniet ook een gastronomische reputatie die nog eens wordt onderstreept door de aankondiging van het wereldberoemde sterrenmerk Michelin. In juli meldde Michelin dat de nieuwe gids van sterrenrestaurants, op 9 november gecombineerd met een culinair evenement rond de Gids voor Istanbul, ook Bodrum en Izmir aan de prestigieuze lijst gaat toevoegen. Dat smaakt naar meer!  

  Winkelen in Kemeralti  

  Kemeralti is de bazaar van Izmir. Hier stuit je eens niet op die alom aanwezige merkketens, maar op een keur aan kleine winkeltjes die van alles verkopen: van tapijten en serviesgoed tot souvenirs en kleding. Het aangrenzende smikkelgebied - Kızlarağası Han Caravanserai - dateert uit 1744 en telt heel veel restaurantjes. Even uitblazen! Ook kun je hier naar Hisar Camii: een historische moskee. 

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl markt
  • De overdekte markt van Izmir.

  Afzakkertje in Alsancak  

  Linda: “Wie nog zin heeft in een afzakkertje kiest ongetwijfeld voor Alsancak, het kloppend hart van Izmir in fraai verlichte steegjes. En niet alleen omdat het dichtbij bij ons hotel ligt. Voor het bruisende nachtleven moet je naar deze trendy wijk met hippe bars en intieme pubs. Een mix van modern met oude cultuur is een ideale plek om de dag af te sluiten. Ik was vooral verrast door de veelzijdigheid van deze stad en regio en bovenal het heerlijk eten. Dat smaakt naar meer!” 

  Turkije RTL4 Linda Geerdink RonReizen.nl Alsancak
  • De boulevard van Alsancak.

  Info

  Meer over