Oman Sur RonReizen.nl

OmanSur: onontdekt pareltje van Oman

Op slechts twee uur rijden van de hoofdstad van Muscat ligt een onontdekte parel: het vissersstadje Sur. Maar waarschijnlijk niet voor lang, want de stad is verkozen tot ‘Capital of Arab tourism for 2024’. Hier ontdek je het traditionele Oman!

Het pittoreske Sur is een van de oudste havensteden ter wereld, met prachtige witte huisjes, een vuurtoren en vandaag de dag kunnen reizigers hier nog steeds zien hoe de traditionele Dhow boten gemaakt worden.

Oman Sur RonReizen.nl

  De route van Muscat naar Sur 

  Reizigers rijden, omringd door de torenhoge bergpieken van het Al Hajar-gebergte, over kronkelende wegen die zuidoostwaarts langs de kust leiden. Op de route liggen enkele van de meest spectaculaire wadi’s van Oman, waaronder Wadi Shab en Wadi Tiwi. Deze oases met groene en turquoise poelen liggen tussen de bruine en oranje rotsen. Het is de ultieme plek om even af te koelen en te genieten van de natuur op haar best: van palmbomen tot grotten en van poelen tot watervallen.

  Oman Sur RonReizen.nl Wadi Shab
  • Wadi Shab.

  Maritieme historie in Sur

  Eenmaal aangekomen in Sur wordt het direct duidelijk dat deze stad een rijke maritieme geschiedenis heeft. In de 6e eeuw was Sur een belangrijke handelshaven en diende deze stad als brug tussen het Arabische schiereiland, India, Zuidoost-Azië en Afrika. In de oudheid verhandelde de Omani hier ‘Frankicense’, de typische wierrook van Oman. Wie meer wil weten, moet zeker een bezoek brengen aan het Martime Museum. Dit museum is opgericht in 1987 en heeft maritieme highlights als foto’s en modellen van Omaanse schepen, maar ook navigatieapparatuur en kaarten.

  Dhow scheepswerf, een reis terug in de tijd

  Handel werd in Sur gedreven via de traditionele houten Dhow-boten. In de 18e en 19e eeuw werd er zelfs met meer dan honderdvijftig zeilschepen per dag handelgedreven in de haven van Sur. In deze stad werden de boten tevens gebouwd. Echte vakmannen maken met het blote oog, zonder bouwtekeningen deze Arabische zeilboten van Indiaas en Birmees teakhout. Vandaag de dag kunnen bezoekers in de Dhow Factory nog steeds dit bijzondere productieproces bewonderen. 

  Oman Sur RonReizen.nl scheepswerf
  • De scheepswerf van Sur.
  Oman Sur RonReizen.nl Dhow
  • DE Dhows worden volledig met de hand gemaakt.

  Archeologische highlights in Sur

  Niet te missen bij aankomst in Sur is de vuurtoren. Deze werd door de Portugezen in 1864 gebouwd en is zo’n 23 meter hoog. Hij staat in de historische wijk Ayjah en wie houdt van een spectaculair uitzicht, kan het vergezicht op Sur zeker waarderen. Struin nog even verder in Ayjah, waar de pittoreske straten gevuld zijn met oude gebouwen. Wie de Omaanse architectuur wil ontdekken, moet ook een bezoek brengen aan het Al Ayjah Fort. Deze diende in de 17e eeuw als verdedigingsfort en is gemaakt van o.a. modder en steen.

  Oman Sur RonReizen.nl Sur vuurtoren
  • De vuurtoren is een van de highlights van Sur.
  Oman Sur Ronreizen.nl fort
  • Ook het fort is een bijzonder archeologisch bouwwerk.

  Culinaire ontdekkingen in Sur

  Een stad die een eeuwenoud handelscentrum is, moet wel een goede cuisine hebben, toch? Dat is in Sur zeker het geval. Met invloeden uit de Omaanse, Indiase, Turkse en Oezbeekse cuisine is Sur voor de fijnproevers ook een must. Van vleesdumplings tot tandoori en verser dan verse vis.  Oman Sur Ronreizen.nl food

   Plonzen in de kraakheldere zee

   In Sur ligt een heerlijk zandstrand met boulevard, maar hier stopt het niet. Op slechts korte afstand ligt namelijk Fin’s Beach. Dit witte kiezelstrand ligt aan een turquoise zee. De insider tip is om hier aan het einde van de dag te gaan picknicken. Dan is er namelijk een magische zonsondergang te bewonderen. In de buurt van Sur ligt ook Ras Al Jinz, een van de meest beroemde stranden van Oman en dé plek waar schildpadden hun eieren leggen. Dit doen er zo’n 20.000 per jaar. Ras Al Jinz is een Turtle Reserve en dat betekent dat dit een officieel reservaat is en er hierdoor maar een beperkt aantal mensen per keer een kijkje mag nemen. Een bijzondere gebeurtenis!

   Oman Sur Ronreizen.nl schildpad

    Info

    • Oman Sur Ronreizen.nl Sur old town
     Op negen uur vliegen van Nederland worden reizigers in het Sultanaat Oman ondergedompeld in een wereld van 1001 Nachten. Het land aan de Indische Oceaan speelde ooit een sleutelrol in de ontwikkeling van handelsroutes over zee tussen Azië, Oost-Afrika en Europa. Vandaag de dag is het rijke culturele erfgoed aangevuld met moderne, duurzame ontwikkelingen. Bezoekers kunnen zich verheugen op meer dan 5.000 jaar geschiedenis, vijf UNESCO Werelderfgoed-locaties en vele culturele bezienswaardigheden zoals het indrukwekkende Royal Opera House en de Grote Moskee van Sultan Qaboos in de hoofdstad Muscat. Daarnaast biedt Oman verschillende natuurlijke rijkdommen: de meer dan 3.000 kilometer lange kuststrook herbergt droomstranden voor verschillende watersporten, dramatische kliffen en markante uitkijkpunten om zeeleven te spotten, zoals dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden. Weelderige oases, verborgen wadi's en metershoge zandduinen nodigen outdoor-liefhebbers uit tot activiteiten als klimmen en wandelen. Diverse specerijen en smaken typeren de veelzijdige keuken van het land. Meer weten? Ga naar www.experienceoman.om
    Meer over