Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl

PeruOntdek vier eeuwenoude beschavingen in Peru

Zeg Peru en iedereen denkt aan de vele vindplaatsen van de Inca’s in het land. Minder bekend zijn de eeuwenoude beschavingen die hun sporen al veel eerder in het Zuid-Amerikaanse land hebben achtergelaten. Maak kennis met vier boeiende beschavingen en de rijke diversiteit in Peru.

Het land van de Moche, Chavín, Nasca en Chachapoyas. Van deze culturen en beschavingen zijn op tal van plaatsen in Peru overblijfselen teruggevonden. Bij elke nieuwe vondst leren ze in Peru meer over deze voormalige bewoners, hoewel er ook nog talrijke mysteries zijn om te ontrafelen.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Chavin
 • Ontdek de overblijfselen van eeuwenoude beschavingen in Peru.

Kunstenaars van het noorden

De Moche-cultuur was een beschaving van ware kunstenaars in het noorden van Peru, die een rijkdom aan keramische voorwerpen en bewerkingen van goud, zilver en koper heeft nagelaten. Het is de complexe decoratie, die vaak voorstellingen uit het dagelijks leven uitbeelden en ons nu, meer dan 2200 jaar later, een duidelijk beeld geeft van de bloeiperiode van de Moche en religieuze rituelen.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl goud
 • De goudsmeedkunst van de Moche.

Beschaving was tijd ver vooruit

Deze beschaving ontwikkelde zich vanaf 200 v Chr. in de noordelijke kustregio’s La Libertad en Lambayeque. Naast de bewerking van keramiek en edelmetalen staan de Moche ook bekend om hun geavanceerd watersystemen om de landbouwgronden te irrigeren.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Moche
 • De Moche waren hun tijd ver vooruit...

Bijzondere vondsten in tombes

De ontdekking van de graftombe van de belangrijkste heerser 'Señor de Sípan' in 1987, samen met 13 andere tombes, wordt gezien als een van de belangrijkste archeologische opgravingen van de laatste decennia. De hoeveelheid voorwerpen en sierraden die in de tombes zijn gevonden zijn indrukwekkend en de rijke decoratie op vazen, schalen, poten en ornamenten brengt dit boeiende tijdperk tot leven. De vondsten zijn onder meer te bewonderen in Royal Tombs of Sípan Museum, het Huacas de Moche archeologisch complex, de citadel Chan Chan en in Túcume - de Vallei van de Piramiden.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl museum
 • Het museum Royal Tombs of Sipan.

Het lijnenspel van de Nasca's

Fascinerend en mystiek. Dat zijn de enorme geogliefen – de befaamde Nascalijnen - in het woestijnachtige gebied van de Ica-regio (445 km ten zuiden van Lima). Deze tekeningen vormen de opvallende erfenis die de Nasca-cultuur heeft nagelaten.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Nasca Lijnen
 • Hoe de Nasca's dit voor elkaar hebben gekregen begrijpen we nog steeds niets van...

Het blijft een mysterie

Het lijnenspel en de voorstellingen van allerlei dierfiguren, waaronder een aap en vogel laten zich het beste vanaf grote hoogte, uit de lucht bewonderen. Het hoe en waarom van de afbeeldingen is nog altijd een mysterie. De Nasca-beschaving die ook bekend is om hun uitgestrekte irrigatiesystemen, dateert uit de periode 200 v. Chr. – 600 n. Chr.

Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Nasca lijnen

  Veel oudere beschaving

  Een hele andere, en vele eeuwen oudere beschaving vormen de Chavín. Verscholen tussen de machtige Andesbergketens Cordillera Negra en Cordillera Blanca in de regio Ancash ligt de archeologische vindplaats Chavín de Huántar, zo’n 400 km ten noorden van Lima. Het tempelcomplex is 3.177 m boven zeeniveau gebouwd en bestaat uit verschillende bouwwerken, plateaus, pleinen en terrassen, die met elkaar verbonden zijn via talrijke ondergrondse gangen.

  Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Chavin de Huantar
  • Chavin de Huantar.

  Voorstellingen in het tempelcomplex

  Het tempelcomplex was onder meer belangrijk voor vele ceremonies, zoals de ‘betaling aan de aarde’, waarmee de dankbaarheid werd getoond voor de oogst die was binnengehaald. Bezoekers kunnen dit boeiende schouwspel ook zelf beleven tijdens 'Chavín by Night' wanneer voorstellingen oude ceremoniën tot leven brengen.

  Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl tempel
  • Het tempelcomplex...

  Oudste beschaving van Peru

  Naast de architecturale prestaties staat de Chavín-beschaving bekend om hun geavanceerde kunst. Kunstvoorwerpen, zoals stenen beelden en ornamenten, tonen vaak mythische dieren en goddelijke figuren. De Chavín-cultuur ontwikkelde zich tussen circa 1200 en 200 voor Chr. en geldt als één van de oudste- en belangrijkste beschavingen in Peru. In de regio worden nog regelmatige nieuwe opgravingen gedaan. Sinds 1985 is Chavin toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

  Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl beeld

   Fort op 3000 meter hoogte

   Je hebt geen grote fantasie nodig om te begrijpen welke uitdagingen de Chacapoyas tegenkwamen om het fort Kuélap te bouwen. De moeilijke locatie, boven op een berg op 3.000 m hoogte en de enorme hoeveelheid stenen en klei die nodig was om deze uitgestrekte plaats op te bouwen, maken duidelijk dat zijn uitstekende constructeurs waren.

   Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl fort Kuelap
   • Overblijfselen van het hooggelegen fort.

   Bouwkundig briljant

   Kuélap strekt zich uit over 6 hectare, één van de grootste van het Amerika-continent, en bestaat uit meer dan 420 ronde woningen. De indrukwekkende buitenmuren van meer dan 20 meter hoog, tonen de briljante strategie van de Chachapoyas, die op deze manier hun fort goed konden beschermen en verdedigen.

   Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Kuelap

   Met je hoofd in de wolken

   Een bezoek aan Kuélap is niet alleen een kennismaking met een oude cultuur, het brengt bezoekers ook naar de fascinerende bergjungle van de regio Amazonas in het noorden van Peru. Dankzij de hoogte lopen bezoekers regelmatig letterlijk in de wolken.

   Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Kuelap

    Deze beschaving mag je niet missen

    Tot een paar jaar geleden was Kuélap alleen te voet bereikbaar, maar sinds de aanleg van een 4 km lange kabelbaan naar de top is deze boeiende plek voor veel meer bezoekers toegankelijk. Kuélap dateert van 500 n. Chr. en is een absolute must-do in een rondreis Peru.

    Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl Kuelap
     Peru eeuwenoude beschavingen RonReizen.nl sacrofagen
     • De sarcofagen van Karajia.

     Info

     Meer over