De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Ontdekkingsreizigers - RonReizen

NederlandGa mee met de ontdekkingsreizigers vanuit je luie stoel

De wereld is tijdelijk in een dwangbuis gehuld: op reis gaan is even niet mogelijk. En dat is voor een reislustig volkje als Nederlanders afzien. Reizen in de oorspronkelijke betekenis van het woord doen wij al lang niet meer. Je op plekken wagen waar nog nooit iemand eerder voet had gezet, was voorbehouden aan de echte ontdekkingsreizigers van weleer. Wij zetten er wat voor je op een rij.

Hoe lastig ook, deze tijd is ideaal om vanuit huis weer even in de huid van de ware globetrotters te kruipen. Marco Polo, Vasco da Gama en Livingstone zijn klinkende namen van buitenlandse ontdekkingsreizigers maar vergis je niet, ook Nederland en België kenden talrijke avonturiers die een bijdrage hebben geleverd om de wereld in kaart te brengen. Kijk maar! 

Alexandrine Tinne (1835-1869)

Alexandrine neemt een bijzondere plek in op de lijst met Nederlandse ontdekkingsreizigers. Deze rijke en vrijgevochten freule kwam uit Den Haag! Reislustig als ze is bezoekt ze eerst met haar moeder bestemmingen Europa, maar vanaf 1855 brengt de reislust haar naar verre oorden waaronder Egypte, Palestina, Beiroet, Syrië, Tunesië en Libië. Haar laatste expeditie in 1869 in de Sahara werd haar fataal: Alexandrine ging op expeditie richting Khartoem (Egypte) maar besloot uit te breiden en reisde vervolgens door de Sahara om de bron van de Congo-rivier te ontdekken. Hier kwam ze tragisch aan haar einde toen ze werd vermoord tijdens een strijd tussen Arabische en Toeareg-krijgers. Alexandrine werd 29 jaar.

Piramides Meroe - RonReizen
  • De beroemde piramides van Meroe, ten noorden van Khartoem waar Tinne tragisch aan haar einde kwam.

Willem de Vlamingh (1640-1698)

Willem de Vlamingh, geboren op Vlieland, was in eerste instantie vooral betrokken bij de walvisvaart. Hij dacht een eiland voorbij Nova Zembla ontdekt te hebben, maar dit bleek later een hersenspinsel. Later werd Vlamingh commandeur over drie VOC-schepen die onder andere de Westkust van Australië verder in kaart moesten brengen. Hij ontdekte onder meer de Zwaanrivier, nu gelegen in het huidige Perth. De Vlamingh voltooide zijn opdracht en gaf de VOC het advies verdere ontdekking van Australië te staken vanwege de weinige rijkdommen en de ontoegankelijkheid van het land.

Willem de Vlamingh - RonReizen
  • Standbeeld voor Willem de Vlamingh in Zeeland.

Jacob Roggeveen (1659 – 1729)

Geboren in Middelburg, smeedde hij met zijn vader Arent plannen om het Zuidland (Terra Australis oftewel Australië) te ontdekken. Zijn vader ontving van de West Indische Compagnie een octrooi om dit gebied te gaan ontdekken. Arent overleed echter, maar Jacob besloot om alsnog de reis te maken. In 1721 vertrok hij vanuit Vlieland met drie schepen om het Zuidland te zoeken. Via de Canarische Eilanden en Trinidad voer hij naar Vuurland om uiteindelijk via Kaap Hoorn en de Juan Fernandez-eilanden op Paaszondag het huidige Paaseiland te ontdekken. Het doel was echter Zuideiland maar een van de schepen ging verloren en zijn bemanning raakte uitgeput dus zat er niks anders op dan terug te keren naar Batavia en de ontdekkingsreis te staken.

Paaseiland - RonReizen
  • Jacob Roggeveen ontdekte het bijzondere Paaseiland.

Willem Jansz (1570- 1630)

Om maar met de deur in huis te vallen, Willem Jansz wordt gezien als dé officiële ontdekker van Australië in tegenstelling tot Abel Tasman, wat een hoop mensen vaak denken. Voordat het echter zover was, voer Jansz eerst in dienst in één van de voorcompagnieën van de VOC richting Oost-Indië om vervolgens achter te blijven in Bantam. Zijn doel: goud zoeken en de reis naar het onbekende Zuidland in kaart te brengen. Uiteindelijk bereikte hij het Kaap York-schiereiland van Australië waarvan hij 320 kilometer in kaart bracht. Na zijn ontdekking maakte Jansz nog vele reizen voor de VOC, maar ontdekte geen nieuw grondgebied meer.

Kaap York - RonReizen
  • Het noordelijkste puntje van Australië, Kaap York, dat Willem Jansz ontdekte.

Abel Tasman (1603 – 1659)

Hij zette als eerste Europese ontdekkingsreiziger voet aan wal in Tasmanië in 1642 en daarna op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Hij wordt gezien als één van Nederlands meest bekende ontdekkingsreizigers. In opdracht van de VOC voer hij naar Australië om de rest van het continent in kaart te brengen en te onderzoeken of het deel uitmaakte van Terra Australis, dat zou moeten bestaan om de aarde in evenwicht te houden. Vervolgens zeilde hij door naar Nieuw-Zeeland en de Salomons-eilanden om handel te drijven. Tijdens zijn tweede expeditie ontdekte Tasman de Straat Torres tussen Nieuw-Guinea en Australië, waarna hij de volledige Noordkust daarvan in kaart bracht. Toch bleken zijn expedities vanuit het perspectief van de VOC weinig succesvol. Tasman was te weinig aan land en ontdekte nauwelijks geschikt handelsgebied.

Abel Tasman - RonReizen
  • Abel Tasman op een Australische postzegel.

Willem IJsbrandszoon Bontekoe (1597 – 1657)

Menig Nederlander is opgegroeid met de verhalen uit ‘De scheepsjongens van Bontekoe’ en boekvertaling van het journaal dat Willem IJsbrandszoon Bontekoe maakte van zijn reizen bij de VOC. Zijn eerste reis bleek een puinhoop: zijn schip raakte verwijderd van de zes overige schepen; er waren gezondheidsproblemen; de bemanning werd door gebrek aan voedsel bijna opgegeten; het schip De Bontekoe vatte vlam door een ongeluk en bij aankomst in Sumatra kregen ze het aan de stok met de lokale bevolking. Ook latere reizen voor de VOC hadden een weinig gunstige verloop, waarna Bontekoe stopte en zijn baan als handelaar en koopman maar weer oppakte.

Bontekoe - RonReizen
  • Bontekoe besloot na weinig succesvolle ontdekkingstochten weer handelaar te worden.

Willem Barentsz (1550 – 1597)

Ook Barentsz was een bekend zeevaarder en maakte drie reizen om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, een zeeweg langs de noordkusten van Azië. Tijdens zijn reis verkende hij de kusten van Nova Zembla en ontdekte hij Bereneiland en Spitsbergen. Driemaal probeerde Barentsz om via Nova Zembla het oosten te bereiken, maar geen van zijn pogingen lukten. De schepen kwamen vast te zitten in het ijs. Tijdens de terugtocht van de derde reis overleed Willem Barentsz. Verdere pogingen om de route verder te verkennen werden niet meer ondernomen.

Spitsbergen - RonReizen
  • Het schitterende en onherbergzame Spitsbergen werd door Willem Barentsz ontdekt.

Hendrik Brouwer (1581 – 1643)

Hendrik Brouwer was een bewindhebber bij de VOC en vertrok als commandeur van drie schepen in 1610 richting Nederlands-Indië. In plaats van de gebruikelijk route te nemen via de Afrikaanse kust, Mauritius en  Ceylon naar Bantam, besloot Brouwer zuidwaarts verder te zeilen vanaf Kaap de Goede Hoop. Hij reisde tot aan de ‘Roaring Forties’ waarna hij richting het oosten vertrok en pas ter hoogte van de Straat Soenda weer koers zette richting het noorden. Dit betekende een verkorting van de reis van ruim een jaar naar ongeveer 5-6 maanden. In 1617 werd deze route door de VOC verplicht gesteld, maar koers bepalen bleek lastig en veel zeevaarders stuitten op de Australische kust of leden schipbreuk op de riffen van de Houtman Abrolhos voor de kust van datzelfde land.

Houtman Abrolhos - RonReizen
  • Veel zeevaarders liepen vast op de riffen van de Houtman Abrolhos-archipel.

Enkele Belgische ontdekkingsreizigers! 

Willem van Rubroeck (±1215-?)

De Belgische Marco Polo is waarschijnlijk wel Willem van Rubroeck (Rubroek) die van 1253 tot 1255 een reis naar het Mongoolse rijk maakte via Constantinopel, de Krim en door de Oeral naar de eindbestemming Karakorum, destijds de hoofdstad van het Mongoolse rijk. Volgens verslagen van de tocht liep Van Rubroeck grotendeels blootsvoet.

Adrien de Gerlache (1866-1934)

De eerste Belgische ontdekkingsreiziger die een wetenschappelijke expeditie naar Antarctica leidde. In augustus 1897 voer hij samen met de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen met het toepasselijk omgedoopte schip de Belgica vanuit Antwerpen uit. De expeditie werd een helletocht, het schip kwam vast te zitten in pakijs en de bemanning moest overwinteren in het barre zuidpoolgebied.

Pieter van Gent (±1480-1572)

Deze Vlaamse monnik ondernam in 1522 met enkele andere missionarissen een tocht van Sevilla naar Vera Cruze in Mexico om daar 50 jaar het Christendom te onderwijzen.

Alexandra David-Néel (1868-1969)

Deze ondernemende Belgische had al op jonge leeftijd het reisbloed door haar aderen stromen. Op 23-jarige leeftijd ondernam ze haar eerste reis naar Indië en komt daar verschillende malen terug. Andere landen die deze globetrotter aandoet zijn onder meer Tibet, Birma, Japan, Korea en China.

Antarctica - RonReizen
  • Adrien de Gerlache leidde de eerste wetenschappelijke Belgische expeditie naar Antarctica.
Meer over