Getty Center

Verenigde StatenTip: het Getty Center is Los Angeles op z’n mooist

Stel, je bent in Los Angeles en je mag maar één ding doen, wat zou dat zijn? Voor mij lijdt dat geen enkele twijfel: ik zou de pier van Santa Monica lekker links laten liggen en het boemeltreintje naar het Getty Center nemen, een van de mooiste musea ter wereld – en niet alleen vanwege de collectie.

Het Getty Center is een van de weinige musea waar het, ondanks de indrukwekkende collectie, moeite kost om naar binnen te gaan. Het uitzicht is simpelweg té mooi. Je kunt bijna niet anders dan blijven staan en het dal in turen, hier bovenop de meest westelijke heuvel van de Santa Monica Mountains. In december 1997 opende de deuren van dit door de Amerikaanse ster-architect Richard Meier – ook bekend van het Haagse stadhuis alias het IJspaleis – ontworpen museum. Je kunt er niet met de auto komen, wel met een klein treintje. Het is al een attractie op zichzelf.

Getty Center terras
  • Neem plaats op het terras en geniet van het uitzicht.

Nice view bij Getty Center!

Rubens, Rembrandt, Van Gogh, Cézanne… Tuurlijk, ga die meesterwerken vooral bewonderen in het complex dat meer dan een miljard dollar kostte. Maar zorg wél dat je genoeg tijd over hebt om buiten de muren van het museum te vertoeven. Neem plaats op een van de terrassen, bestel een glas wijn en kijk hoe de zon ondergaat in de Grote Oceaan. Het witte Getty Museum kleurt daarbij langzaam roze. Het is een bijzondere plek in een stad die je vooral associeert met drukte, lawaai en dikdoenerij. Bij het Getty Museum zie je LA op z’n mooist.

Tuin Getty Center
  • De tuin van het Getty Center.

Van center naar villa

Smaakt dit naar meer? In Malibu (ook geen slechte plek) is er nog een Getty Villa, met kunst uit de klassieke oudheid. 

  • Getty Villa.
Meer over