Beleef een gouden herfst in Zuid-Tirol

ItaliëBeleef een gouden herfst in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is op haar best in de herfst, als het landschap goud en oranje kleurt. Koude nachten worden opgevolgd door dagen met een nog steeds heerlijk warme zon. Het perfecte weer voor een hike of fietstocht. Bij de wijngaarden is het de drukste tijd van het jaar, want het is oogsttijd. Én het is de tijd waarin het vee wordt teruggebracht naar het dorp, wat feestelijk gevierd wordt, mét Zuid-Tiroolse specialiteiten.

Wandelen in de gouden Dolomieten

De wandelroutes in Zuid-Tirol zijn voor wandelaars van elk niveau. Van ontspannende wandeltochtjes tot een trekking langs schitterende bergmeren en gletsjers. De regio telt acht natuurparken, waarvan één nationaal park, met in totaal 16.000 kilometer natuurlijke, maar gemarkeerde wandelpaden. Eén van de populaire wandelroutes is de Drei Zinnen (de Drie Toppen) in de Dolomieten dicht bij de Oostenrijkse grens. In de zomer kan het hier behoorlijk druk zijn, maar in de herfst kun je in alle rust van de prachtige uitzichten en de steeds aanwezige gigantische toppen genieten.

Pragser Tal in Rossalm - RonReizen
  • Pragser Tal in Rossalm

Verborgen plekjes langs de Drei Zinnen

Er zijn meerdere wandelroutes die langs de Drei Zinnen voeren. Wij tippen je een heel bijzondere, waarbij je met een bergbewoner alle mooie plekjes in het natuurgebied ontdekt. Hebs, de landheer en herder uit het Pragsertal, neemt je vanuit Valle di Braies mee over vergeten herderspaden. De gids geeft zijn passie graag door aan wandelaars en laat hen verborgen plekjes zien. Samen met hem wandel je van de Plätzwiese-hoogvlakte langs oude herderspaden naar de Rossalm waar je een stevige maaltijd bereidt en het bergleven op 2.164 meter boven zeeniveau ervaart.

Ontdek de Zuid-Tiroolse specialiteiten

De Zuid-Tiroolse keuken is een interessante mix van verschillende keukens, met een mediterraanse invloed. Het heeft ervoor gezorgd dat Zuid-Tirol met negentien sterrenrestaurants en vijfentwintig Michelin-sterren op gastronomisch gebied de meest onderscheiden provincie van Italië is.

Fijnproeven in Alta Badia

De regio Alta Badia, ook wel het zuidelijke dal Val Badia of Hochabtei genoemd, heeft niet alleen mysterieuze bergen waarover talrijke sagen de ronde doen, wereldberoemde pistes en nuchtere Ladiniërs, maar ook voortreffelijke restaurants. Nergens anders in Europa zijn er zoveel bekroonde restaurants. En dat maakt Regio Alta Badia tot het fijnproevershart van Zuid-Tirol. De hele maand september vindt ‘Saus dl Altonn’ (Ladinisch voor ‘smaken van de herfst’) plaats in Alta Badia. Een aantal berghutten bieden dan, in samenwerking met lokale producenten en boeren, driegangenmenu's aan waarbij steeds één type streekproduct centraal staat.

Wandelen van berghut naar berghut - RonReizen
  • Wandelen van berghut naar berghut...
... en dan lekker de smaken van de herfst proeven - RonReizen
  • ... en dan lekker de smaken van de herfst proeven

Herfstfestival met de Ladiniërs

Voor het vee komt aan elke zomer op de hoge weiden een einde. Herders en vee worden vaak terug in de vallei verwelkomd met een plattelandsfestival. Het dankfeest voor boeren, herders en koeien en schapen, versierd met bellen en artistiek gevlochten bloemenslingers is een geweldig traditioneel feest om mee te maken, met lokale volksmuziek en lokale delicatessen. Dit herfstfestival vindt op verschillende plekken in Zuid-Tirol plaats. Bijvoorbeeld op 18 september in het dorpje San Cassiano. Kijk hier voor meer info.

Meer over