Slovenië Michelin sterren haute cuisine RonReizen.nl

SloveniëSlovenië: ook voor bourgondiërs

Slovenië staat vooral bekend om haar prachtige landschappen en natuur, ideaal voor actievelingen en natuurliefhebbers. Maar ook bourgondiërs kunnen hun hart ophalen in dit groene hart van Europa. Want er is door de Michelin-organisatie lustig met sterren gestrooid. Ook de gastronomie tiert er welig!

Van besneeuwde bergen tot eeuwenoude bossen met glasheldere meren:  de diverse Sloveense landschappen maken het land tot de ideale natuur-, sport- en outdoor-bestemming. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel, generaties lang leven en werken Slovenen als één met de natuur en doen ze alles om die natuur te behouden. Maar vlak de gastronomie niet uit! 

Slovenië Michelin sterren haute cuisine RonReizen.nl

  Drie sterren voor Ana Roš

  Onder leiding van chef-kok Ana Roš is Hiša Franko het eerste Sloveense restaurant dat de felbegeerde drie Michelin-sterren heeft gekregen. "In dit restaurant, gelegen in het kleine dorpje Kobarid in het noordwesten van Slovenië, creëert chef-kok Ana Roš unieke gerechten die een eerbetoon zijn aan de naburige Soča-vallei en het natuurlijke en culinaire erfgoed", viel er in het juryrapport te lezen.

  Slovenië Michelin sterren haute cuisine RonReizen.nl Ana Roš
  • Drie sterren voor Ana Roš.

  Bergkeuken van Slovenië: twee sterren

  Twee sterren werden toegekend aan restaurant Milka, slechts één jaar na het debuut met één ster. Dit restaurant, gelegen in Kranjska Gora, op het drielandenpunt van de Julische Alpen met Slovenië, Oostenrijk en Italië, toont volgens Michelin opmerkelijke vooruitgang met de moderne bergkeuken. "Het proefmenu, samengesteld door chef-kok David Žefran en zijn team, geeft blijk van grote originaliteit en finesse en viert de beste lokale en seizoensgebonden producten. Door het gebruik van bijzondere technieken - zoals fermentatie - creëert het ook een spannende gastronomische verbinding tussen het Alpengebied en de Scandinavische regio's, waar de chef ervaring heeft opgedaan." 

  Slovenië Michelin sterren haute cuisine RonReizen.nl uitreiking sterren
  • De uitreiking was een groot feest.

  7 x 1 ster

  De uitzonderlijke kwaliteit van de Sloveense gastronomie wordt ook bevestigd door zeven restaurants die sinds vorig jaar elk één ster hebben behouden. Dit zijn:

  COB, chef-kok Filip Matjaž

  Dam restaurant, chef-kok Uroš Fakuč

  Gostilna pri Lojzetu, chef-kok Tomaž Kavčič

  Grič, chef-kok Luka Koeier

  Hiša Denk, chef-kok Gregor Vračko

  Hiša Linhart, chef-kok Uroš Štefelin

  Strelec Restaurant, chef-kok Igor Jagodic


  Slovenië Michelin sterren haute cuisine RonReizen.nl forel

   Groene sterren in Slovenië

   Om het compleet te maken: zeven restaurants in Slovenië kregen een  groene ster, waarmee wordt aangegeven dat ze zich inzetten voor duurzaamheid. Bovendien is er nog het Bib Gourmand-label, uitgereikt aan restaurants die authentieke ervaringen van hoge kwaliteit tegen betaalbare prijzen bieden. Opnieuw zijn zeven restaurants benoemd. Er staan in totaal 43 Sloveense restaurants op de lijst van aanbevolen restaurants.

   Info

   Meer over