De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Miluschjka 24 Kitchen - RonReizen

MexicoLekker eten: Miljuschka in Mexico

Wie gaat er mee naar Mexico? Op de beeldbuis dan he... Nu het coronavirus ons aan huis kluistert moeten we de wereld op andere manieren tot ons halen. Zoals met Miljuschka Witzenhausen die vanaf vanavond (30 maart) op 24Kitchen is te zien met een gloednieuwe food & travel serie. Na USA, Vietnam en Japan, gaat zij nu in deze serie op reis naar het land van de taco’s en burrito’s, Mexico!

In 6 afleveringen komt zij alles te weten over taco’s, tortilla’s en tequila, maar de Mexicaanse keuken heeft nog veel meer te bieden dan deze klassiekers. Elke aflevering staat in het teken van één hoofdingrediënt: maïs, avocado, bonen, chocolade, chilipeper en limoen. Daarnaast struint Miljuschka Witzenhausen (34) - die we kennen van haar televisiegeschiedenis als presentatrice en actrice bij onder andere TMF en BNN - over kleurrijke lokale markten, ontdekt zij de Mexicaanse cultuur en ontmoet zij beroemde topchefs die haar wegwijs maken in de eeuwenoude eetcultuur van Mexico.

Miljuschka 24 Kitchen - RonReizen
  • Miljuschka gaat op zoek naar de oorsprong van het Mexicaanse voedsel.

Bijzondere geschiedenis

Mexico heeft een rijke geschiedenis. Bij de Maya’s en Azteken werd er al chocoladedrank gedronken en leefden ze van maïs, bonen en insecten. Er was in Mexico nauwelijks vlees in die tijd, dus het menu was grotendeels vegetarisch. Pas na de Spaanse verovering, in de 16e eeuw, kwamen er geiten, runderen, schapen en kippen op het menu. De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de Azteekse en de Spaanse keuken en net zo complex als de keuken uit China, Japan en India.

Lees ook: 

Ron reisde onlangs nog door de Mexicaanse provincie Guanajuato. Lees hierin verslagen: deel 1 en deel 2


Miljuschka 24 Kitchen - RonReizen
  • De Mexicaanse keuken is een samensmelting van de overleving van allerlei volken.

Maïs in plaats van graan...

Maïs is nog altijd het basisvoedsel en maïsmeel wordt gebruikt om tortilla's van te maken. Daarnaast worden bonen, pompoen, tomaten, avocado's en rijst veel gegeten. Doordat maïs in Mexico min of meer de plek van graan heeft ingenomen is de Mexicaanse keuken een geliefd alternatief voor mensen die glutenvrij willen eten. Peper speelt een centrale rol in de Mexicaanse keuken. Er zijn vele soorten in gebruik variërend in scherpte, smaak en vorm. Deze worden op allerlei manieren gebruikt: vers, gedroogd (bijvoorbeeld chipotle) of gebakken. Een ander dominant kruid is koriander. Ook vanille vindt zijn oorsprong in Mexico.

Recepten in coronatijd

De komende zes weken bezoekt ze per aflevering de mooiste markten, proeft ze streetfood, ontmoet ze topchefs en deelt ze aan het eind van de aflevering een eigen Mexicaans recept. Heerlijk om te maken nu we toch gedwongen thuis zitten vanwege het coronavirus! 

Miljuschka in Mexico is vanaf 30 maart elke maandagavond om 22.00 uur te zien op 24Kitchen.

Meer over