De kruidentuin bij Land Split

ThailandThailand tip: eten bij Land Split in Pai

Tip in Thailand: eten bij de Land Split in Pai. Per ongeluk stuitten we op dit typisch Thaise pareltje: indrukwekkend natuurverschijnsel, vriendelijke mensen en lekker (biologisch) eten.

Pai laat zich het best ontdekken per scooter. In de omgeving van het levendige dorpje kom je het ene na het andere juweeltje tegen. Het maakt niet uit welke kant je op rijdt, geef gewoon gas en laat je verrassen. Toen wij besloten de bordjes naar Pembok Waterfall te volgen en langs Pai Land Split tuften, knepen we allebei onafhankelijk van elkaar in de remmen. Dit is zo’n juweeltje. Niet per se om de Land Split zelf (we waren al naar Pai Canyon geweest. Daarna is Land Split een lachertje), maar om de lokale boer en zijn vrouw.

Rons tipRons tip
Op straat eten? Echt gek zijn we er niet op. Doodsbenauwd dat we er doodziek van worden. Toch kun je prima en goedkoop eten op straat. Kijk eerst even een minuutje of tien bij een stalletje hoe de kok het voedsel voor anderen bereidt. Schone pannen? Wat voor ingrediënten? En bestel simpele gerechten die uit niet meer dan hooguit twee ingrediënten bestaan. 

Biologisch eten in Pai

De übervriendelijke man nodigt ons uit te gaan zitten en zet een glas rood sap voor ons neer. “Verse rozenbottelsap van eigen land”, zegt hij trots. Of we nog meer van zijn biologische producten willen proeven? Ja. Willen we. Niet veel later staat onze hele tafel vol lekkere hapjes: bananenchips (dippen in de rozenbotteljam, tipt de boer), zoete aardappel, papaya, banaan, pinda’s en zelfs een rozenbottelwijntje. ‘Een klein beetje alcohol’ blijkt hier hetzelfde als ‘een klein beetje pittig’ in heel Thailand. Het kan niet op, want de boerin staat continu in de startblokken om rozenbottelsap bij te tuiten. Wat kost dat? Wat wij het waard vinden. Bij de uitgang staat een donatiebox waar je mag geven wat jij wilt: support your local farmer.

Klinkt goed, zo’n gratis lunch

Land split

Hoe fijn wij ons bezoekje aan de Land Split in Pai ook vinden, de oorsprong ervan is verdrietig. De boer zag in 2008 zijn grond letterlijk in tweeën splitsen. Behalve een gapende geul in zijn land, was zijn grond ook nagenoeg onvruchtbaar geworden. Wat is (boeren)wijsheid? Zijn boerderij openen voor publiek en de producten die hij nog kan verbouwen verkopen voor wat de gek ervoor geeft. Klinkt goed, zo’n gratis lunch, maar niemand gaat natuurlijk weg zonder geld achter te laten. Sterker nog: na lang wikken en wegen wat we zullen geven, gooien we te veel in de donatiebox. Tenminste: die conclusie trekken we als de boerin achter ons aan rent met een extra zakje bananenchips voor onderweg. Wel droog zonder rozenbottel-dip.

Meer over