De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Heerlijke streekproducten op Formentera - RonReizen

SpanjeOp Formentera smul je van deze 4 heerlijke streekproducten

Formentera is dé vakantiebestemming voor rustzoekers en smulpapen. Het eiland biedt op culinair gebied de nodige versnaperingen en lekkernijen die lokaal geproduceerd worden. Van wijn en kaas tot kruidenlikeur en gedroogde vis. Deze 4 mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan het prachtige en smakelijke Formentera.

Oude traditie op Formentera: peix sec

Het drogen van vis is een zeer oude traditie op het eiland, sinds mensenheugenis passen de vissers van Formentera deze techniek toe. Zij varen uit met hun ‘llauts’ (een traditionele visserboot) en na de visvangst wordt de buit urenlang in pekel of zout gelegd en opgehangen om in de wind en zon te drogen. Op Formentera zie je vaak vis hangen aan de takken van een zevenboom, die overal op Formentera groeien. In het vissersdorpje Es Caló de Sant Agustí en Torrent de S’Alga kun je deze traditie leuk fotograferen. Souvenirtip: peix sec is ook in glazen potten met olijfolie te koop.

Gedroogde vis in de boom op Formentera - RonReizen
  • Een herkenbaar plaatje voor wie weleens op Formentera is geweest: droge vis in de boom.

De wijn van Formentera

Formentera heeft twee wijngaarden: Cap de Barbaria en Bodega Terramoll. Op weg naar de Faro de la Mola vuurtoren passeer je wijngaard Terramoll waar familie Arantxa Moll met veel toewijding zes bijzondere wijnen maken. Op maandagen, dinsdagen, donderdagen vrijdagen tussen mei en september worden er rondleidingen inclusief proeverijen georganiseerd. Formentera is een eiland met een hele eigen signatuur, dit proef je ook terug in de wijnen. Veel zon, weinig regen en een zilte bries geeft de druif een minder zoete smaak dan de meeste Spaanse wijnen.

Wijngaard op Formentera - RonReizen
  • Formentera is een eiland met een eigen signatuur, dit proef je terug in de wijnen.

Streekproduct pur sang: vloeibaar zout

Voordat het toerisme de belangrijkste bedrijfstak op Formentera werd, was die plek gereserveerd voor zoutwinning. Het Ses Salines-natuurgebied met zoutmeren staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Posidonia zout heeft het voordeel dat het een zeer laag natriumgehalte heeft. Het vloeibare zout Lico Puro de Sal de ses Salines is overal op het eiland in supermarkten en op markten te koop in flessen met een spraydop. Nadere info vind je hier.

Lees ook:

6 dingen die je nog niet wist over paella Valenciana

Streekproducten van Formentera - vloeibaar zout - RonReizen
  • Prachtig: een zoutmeer in het Ses Salines natuurgebied.

Flaó toetje

Een van de populairste en meest traditionele gerechten op het eiland is ensalada payesa – een boerensalade met als belangrijkste ingrediënten verschillende soorten gedroogde vis, rode en groene paprika, tomaten en droog brood. Andere geliefde gerechten zijn Calamares a la bruta (inktvis), frit de bestiar (lamskoteletten) en Calamars a la bruta (inktvis). Een favoriet nagerecht is Flaó, een cheesecake van verse kaas en munt en greixonera, een zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis.

Flaó is een traditioneeel toetje op Formentera - RonReizen
  • Flaó is een traditioneel toetje op Formentera.

Meer informatie

  • Op deze kaart van het eiland staat aangegeven waar je lokale producten zoals fruit, vlees, vis, olijfolie, wijn en groenten kunt kopen.

    De Nederlandstalige folder Gastronomie van Formentera en een overzicht van alle restaurants op het eiland kun je hier downloaden: www.formentera.es.

Meer over