Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

FrankrijkWandelen in de Franse Alpen

In Franse departement Isère, in het zuidelijke deel van de Alpen, zijn meer wandelpaden dan autowegen. De ruim 9.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden gaat van de oevers van de Rhône tot de toppen van de Alpen. Ontdek de grote variatie aan landschappen tijdens deze langeafstandswandelingen.

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Je kunt er eindeloos skiën, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. En fantastisch wandelen dus. Hier wat tips voor mooie wandelingen!

Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

Al wandelend terug in de tijd

We beginnen met niet zomaar een wandeling, maar een reis in de tijd. Dit internationale langeafstandspad, dat maar liefst 1600 kilometer telt, volgt de route die de Franse calvinistische protestanten – de hugenoten – eind 17e eeuw aflegden toen ze in ballingschap moesten. Het pad begint in departement Drôme en gaat via Isère verder richting Duitsland en Zwitserland. In Isère loop je van Col de Menée door het unieke landschap van de Trièves, langs de meren van Matheysine en door Grésivaudan-vallei, door Lodewijk II de ‘mooiste tuin van Frankrijk’ genoemd.

Meer informatie: Sur les pas des Huguenots et des Vaudois

Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

Wandelen op hoogte

De volgende wandeling van bijna 130 kilometer is verdeeld in 11 etappes en gaat over een bergkam, waarbij je omringd wordt door toppen tot 3.000 meter hoog. De route met nummer GR®738 doorkruist het Belledonne-massief en trakteert wandelaars op een afwisseling van bergweiden, meren, bossen en toppen. Wandelen doe je op grote hoogte – het pad gaat van 2500 tot 2977 meter hoogte - waardoor je goed uitzicht hebt op de ruige omgeving. Tijdens de oversteek van het gebergte heeft vrijwel elke etappe meer dan 1000 hoogtemeters, dus een goede conditie is geen overbodige luxe.

Meer informatie: Haute Traversée de Belledonne

Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl
Rons tipRons tip

Op de bordjes langs de Franse wandelpaden duiken telkens de letters GR en PR op. GR staat voor ‘grande randonnée’, wat letterlijk grote wandeling betekent. Dan gaat het om langeafstandswandelingen, die je over meerdere dagen of zelf weken aflegt. PR is de afkorting van ‘petite randonnée’, een korte wandeling van enkele kilometers.

Vorstelijk wandelen

Van Lyon tot Valence, deze wandeling van 250 kilometer en bestaande uit 16 etappes, laat je de heuvellandschappen van het noorden van Isère zien. De route GR® 422 volgt de reis die koning Karel IX en zijn moeder Catherine de Medici in de 16e eeuw door het koninkrijk van de Franken maakten. De twee jaar durende reis van het koninklijke duo, van 1564 tot 1566, had als doel vrede te brengen na de eerste godsdienstoorlog en daarmee ook hun macht te bevestigen. Wie anno 2024 deze wandeling maakt, kan zich verheugen op een relatief onbekende route, waar je weinig mensen onderweg tegenkomt.

Meer informatie: Sur les pas de Charles IX

Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

Ervaring vereist! 

Sportieve wandelaars opgelet! Deze uitdagende route wordt alleen aangeraden voor ervaren hikers. In ongeveer 12 dagen leg je 176 kilometer af, terwijl je door de Oisans en over de bergmassieven van Ecrins wandelt. Het hele traject heeft een positief hoogteverschil van 12.000 meter, wat betekent dat je tijdens de tocht in totaal 12 kilometer aan het klimmen bent. Dat doe je niet zonder voorbereiding. De ‘Tour de l’Oisans et des Écrins’ – ook wel de GR®54 - wordt dan ook gezien als een van de moeilijkste wandelroutes van Europa. Maar de landschappen en ongerepte uitzichten zorgen ervoor dat dit een ervaring is om nooit te vergeten.

Meer info: Tour de l’Oisans et des Écrins

Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

  Info

  • Frankrijk Isere wandelen RonReizen.nl

   Kenmerkend voor Isere zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble was duurzame Europese hoofdstad en is per TGV trein te bereiken. 

   Veel meer info vind je op www.alpes-isere.com

  Meer over