Kanoën in Lapland - RonReizen

Ontdek Ruska: de Indian Summer van Scandinavië

Heb je wel eens van Ruska gehoord? In deze bijzondere herfstperiode heeft Lapland een schitterend landschap. Een perfect moment om het Hoge Noorden te bezoeken dus. De Ruska duurt ongeveer van eind augustus tot begin november. Dankzij de overgang van de zomer naar de winter krijgt de natuur allerlei mooie kleuren, terwijl de temperatuur nog aangenaam is. En ook niet onbelangrijk: je kunt er op een unieke manier het noorderlicht zien.

Scandinavisch noorderlicht zonder dik pak sneeuw

Zodra de zon weer onder de horizon zakt, komt het noorderlicht tevoorschijn. Bij de poolcirkel in Zweeds en Fins Lapland heb je ongeveer vanaf 20 augustus al een goede kans om dit te bewonderen. Verder richting het noorden moet je wachten tot begin september. Het best is om het noorderlicht te spotten tijdens de Ruska. Dan zijn de temperaturen een stuk milder en hoef je niet door een dik pak sneeuw te ploegen. Voor de koukleumen onder ons is dit perfect. Het kan gerust nog 10 graden Celsius zijn, waardoor je niet je meerdere lagen thermokleding aan hoeft te trekken voor je naar buiten rent. 

Nog niet bevroren

Nog een voordeel van de Ruska is dat de meren en wateren nog niet bevroren zijn. Hierdoor zie je twee keer het noorderlicht; in de lucht én in de reflectie van het water. De Ruska is ook een beter moment om te fotograferen, doordat er geen ijsdeeltjes op je cameralens groeien en je batterij het veel langer volhoudt. Handig!

Het noorderlicht, maar dan dubbel - RonReizen
  • Het noorderlicht, maar dan dubbel

Indian summer: bos vol kleuren

Lapland in de herfst: de bossen zijn bijna niet meer groen, maar kleuren oranje, geel en rood. Een echte Indian Summer. De Ruska is de perfecte periode om de bossen in te trekken. Maak een avontuurlijke hike door de ongerepte wouden. Ondanks dat veel locals tijdens de herfst naar het Noorden afreizen, is het alsnog rustig in de omgeving. Maar hoe gezellig is het dat je na een wandeling samen met hen de marshmallows boven het kampvuur kan maken? Ook is de Ruska een goed moment om het water op te gaan tijdens het suppen of kanoën. Het water is namelijk nog lekker warm van de zomer.

Praktische voordelen van de Ruska

Naast dat het heel leuk is om de Ruska in Scandinavië door te brengen, zijn er ook een aantal praktische voordelen. Zo zijn er bijna geen muggen meer, omdat de temperaturen al wat lager liggen dan een paar weken ervoor. Je kan nu makkelijk een tijd op een steiger relaxen zonder gestoken te worden. Ook is het fijn dat de eindeloze zomerdagen voorbij zijn en het in de nacht weer donker wordt. Ten slotte heb je in september al kans om de eerste sneeuwvlokken van het jaar langs te zien komen, zonder dat het ijzig koud is. De sneeuw zal niet lang blijven liggen, maar toch is het bijzonder om te zien.

Kanoën in Lapland - RonReizen
  • Kanoën in Lapland

Lapland bezoeken?

  • Bij Voigt Travel ontdek je de leukste reizen in dit herfstseizoen. Je ontdekt in 8 dagen alles wat Lapland te bieden heeft. Zo maak je overdag een mountainbiketocht en ‘s avonds een noorderlichtwandeling en slaapt daarna in een glazen iglo. Ook kun je gratis gebruik maken van kano’s, roeiboten en SUP-planken.

Meer over