Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl

DuitslandLente: eropuit in Duitsland

De lente is begonnen! Krokussen steken de kop op, narcissen kleuren de bermen en parken geel en de zon komt steeds vaker tevoorschijn. Lekker eropuit en vlak over de grens in Duitsland is daar genoeg aanleiding voor te vinden.

In Duitsland kun je uitstekend fietsen. Onlangs maakte de Duitse fietsersbond ADFC bekend welke Duitse fietsregio’s in 2023 het meest werden bezocht. Daarbij bleek de regio Grafschaft Bentheim/Osnabrücker Land/Emsland de grote winnaar te zijn. Ook het Münsterland heeft zijn vaste plek in de top 10 weten te behouden. En het mooie is: vanuit ons land ben je er zo! 

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl picknick

Fietsfeest opening seizoen

Om het fietsseizoen goed af te trappen, organiseert de Grafschaft Bentheim jaarlijks het Grafschafter Anfietsen. Dit jaar zal het evenement op zondag 14 april plaatsvinden. Speciaal voor deze gelegenheid stippelt de ADFC een aantal routes uit. Fietsers die liever niet bij de groep aansluiten, kunnen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk ook hun eigen route kiezen. Uiteindelijk komen alle georganiseerde Anfietsroutes uit in Emlichheim, waar de fietsers worden ontvangen met een feest voor het hele gezin, inclusief livemuziek en een tombola met prijzen. Ook is het koopzondag en zijn er culinaire lekkernijen verkrijgbaar.

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl Anfietsen
  • Grafschafter Anfietsen.

Fijne, gevarieerde fietsroute

In het Osnabrücker Land is onlangs de Artland-Rad-Tour door de ADFC bekroond met drie sterren. Deze fietsroute voert langs talrijke  vakwerkhuizen, schitterende natuur en vele eetcafés en restaurants die zich goed lenen voor een pauze. De route is 103 kilometer lang en daarmee zeer geschikt voor een lang weekend fietsen in combinatie met een of meerdere overnachtingen.

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl fietsroute
  • Artland Rad Tour.

Fietsen langs kastelen en burchten

Een van de paradepaardjes van de Münsterlandse fietsroutes is dan ook de ‘100-Schlösser-Route’, die fietsers over een lengte van circa 960 kilometer langs de vele kastelen en burchten die deze grensregio rijk is voert. Sinds kort is er ook een ‘Schlösser & Burgen’-app, zowel in het Duits als in het Nederlands en Engels. Deze app bevat niet alleen een hoop informatie over de Münsterlandse kastelen, maar ook spelletjes, insider tips, augmented reality en luisterverhalen. De app kan tijdens een kasteelbezoek worden geraadpleegd voor meer informatie, maar biedt ook thuis op de bank een kijkje achter de kasteelpoorten. De ‘Schlösser & Burgen’-app is gratis te downloaden in de Google Play Store en Apple App Store.

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl kastelenroute
  • 100 Schlösser Route.

Cultuur op de binnenplaats

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de vele kastelen, is er op zondag 16 juni de jaarlijkse ‘Schlösser- und Burgentag’: meer dan veertig kastelen die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek, openen dan hun deuren. Daarnaast vinden op de binnenplaatsen lezingen, concerten en voorstellingen plaats, terwijl binnen in de kastelen kunsttentoonstellingen en activiteitenprogramma’s worden georganiseerd. In hetzelfde weekend vinden ook de Münsterländer Picknicktage plaats (14 t/m 16 juni). Hierbij kan op bijzondere locaties worden gepicknickt en worden genoten van hoogwaardige regionale lekkernijen.

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl

Feesten in Osnabrück

Wie een voorproefje wil nemen op de rest van de lente, kan alvast de Maiwoche XXL in de agenda noteren. De jaarlijkse feestweek in Osnabrück vindt dit jaar voor de vijftigste keer plaats; voor de stad een reden om dit jaar nog groter uit te pakken. Zo duurt de Maiwoche dit jaar voor het eerst dertien dagen in plaats van tien: van 8 tot en met 20 mei. Gedurende deze uitgebreide Maiwoche staat heel Osnabrück in het teken van livemuziek en culinair genot. Ook Hemelvaartsdag en Pinksteren vallen in de Maiwoche, waardoor de feestweek zich goed leent voor een (lang) weekend in Osnabrück.

Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl draaimolen
  • Feesten in Osnabrück.
Duitsland eropuit net over de grens RonReizen.nl feestje

Info

  • Vlak over de Nederlands-Duitse grens zijn volop geheimen te ontdekken: in de drie Duitse vakantieregio’s Münsterland, Grafschaft Bentheim en Osnabrücker Land, op slechts 2,5 uur rijden vanaf Utrecht, krijgen bezoekers dicht bij huis het gevoel heel ver weg te zijn. De drie regio’s, gelegen in de achtertuin van de Achterhoek, Twente, Groningen en Drenthe, zetten zichzelf in Nederland toeristisch op de kaart onder de naam Geheim over de grens.

    Meer weten? Check dan deze site

Meer over