Duitsland fietsen Vredesroute Bert Sitters RonReizen.nl

DuitslandHistorisch fietsen op de Vredesroute

De Vredesroute neemt je mee door de wereldgeschiedenis. Vijf jaar lang streden de steden Münster en Osnabrück voor vrede en het einde van de Dertigjarige Oorlog in Duitsland. Al het nieuws tussen deze twee onderhandelingsplaatsen werd uitgewisseld door vredesruiters. Onze fietsgoeroe Bert Sitters volgt de historische paden van de bereden boodschappers tijdens een fietstocht langs de Vredesroute.

Het is het jaar 1648. Europa is verwikkeld in langdurige oorlogen. In de Nederlanden woedt de Tachtigjarige Oorlog en Duitsland is gedompeld in de Dertigjarige Oorlog. Voor een belangrijk deel zijn het conflicten tussen katholieken en protestanten. Na jaren strijd is men het vechten beu. De partijen gaan met elkaar onderhandelen.

Volg het pad van de ruiters

De protestantse delegatie zit in Osnabrück in Nedersaksen en de katholieken nemen plaats in het Westfaalse Münster. Vredesruiters rijden heen en weer om boodschappen over te brengen. Eindelijk bereiken de partijen in dat jaar de vrede. De Vredesroute volgt de wegen door het golvende landschap die de vredesruiters destijds namen.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Volg de ruiters van toen door het golvende landschap.

Terug naar toen...

De Vredeszaal in het laatgotische stadhuis van Osnabrück is sinds 1648 nauwelijks veranderd. Het lijkt of de delegaties zo binnen kunnen stappen. De portretten van de onderhandelaars hangen aan de muur. Op de Markt voor stadhuis lonken al de eerste terrassen, maar het is nog vroeg. Eerst fietsen en dan pas koffie is het devies.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stadhuis
 • Het stadhuis van Osnabrück.
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl portretten
 • De zaal met portretten van de onderhandelaars.

Koffie op de Vredesroute

Tijdens het trappen op de pedalen in de smalle straatjes van de Altstadt komen van alle kanten de geuren van vers gebrande koffie ons tegemoet. Deze wijk herbergt een scala aan trendy koffietentjes die elk hun eigen koffie branden. We kunnen de verleiding eenvoudigweg niet weerstaan. Bij de bonte stoeltjes van Barösta knijpen we in onze remmen voor een Flores del Café de Nicaragua. Op een been kunnen we niet fietsen, dus proeven we ook een specialiteit uit Costa Rica.

Lees ook

Fietsen met Bert in Osnabrück en omgeving

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl koffie
 • Lekkere koffie in de Altstad.

Over nazi's en kersen

Koffie geeft wel een boost hoor! Voor we het realiseren klimmen we al tegen de hellingen in het Teutoburger Wald. Voor een van de hellingen duikt een macaber bouwwerk op. Dit is bepaald geen vredige uitstraling. De Augustaschacht is afschrikwekkend. Er hebben zich daar in de Tweede Wereldoorlog taferelen afgespeeld die door merg en been gingen. Het gebouw was een grote martelkamer van de Gestapo. Buitenlandse dwangarbeiders werden hier mishandeld als zij zich niet gedroegen volgens het Nazibewind. Het complex is nu een gedenkplaats die moet uitdragen: dit nooit weer! Snel fietsen we weer door een vredig landschap met uitzichten vanaf de heuvelruggen. Het is kersentijd. We moeten wel op een lange ladder de boom in, maar we hebben dan ook echte hoogstamkersen.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Augustaschacht
 • Augustaschacht, een huiveringwekkend monument.

Palen vertellen verhaal Vredesroute

Op twaalf plaatsen langs de Vredesroute staan pratende palen, die het verhaal vertellen van de route in deze omgeving. We moeten wel flink aan een rad draaien om geluid uit de paal te krijgen. Ook in het Nederlands. 

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl info
 • Veel info langs de route...

Wijn uit het noorden

Het klimaat is tegenwoordig zo gunstig voor de wijn, dat hier zo noordelijk ook sprake is van wijnbouw. Trots geeft de familie Brinkmann aan dat zij de eerste wijnproducent is in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Mooie uitzichten onderweg.

Kneipp-kuur in het bos 

Een soort skybox op een uitzichttoren biedt zicht op het slot van Bad Iburg op de rots boven het stadje. Bad Iburg staat bekend om de Kneippkur. Dit heeft niets met knijpen te maken, maar deze kuur is ontwikkeld door de priester Sebastian Kneipp. Het is een koudwater-kuur. Tegen reuma en spierpijn. We rillen in een waterbassin in het bos en vinden het maar niks.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl slot
 • Uitzicht vanaf het Slot.

Kuren in Bad Laer

In Bad Laer komen de kuurgasten voor de Solequelle, een bron met zout water. Na een dagje fietsen op een warme dag is het een genot om een duik te nemen in het zoute water van het Sole-Freibad. Bad Laer kent een kuurtraditie sinds 1836. Duitse artsen schrijven een kuur voor, maar kuren zit onlosmakelijk verweven in de Duitse levensstijl en cultuur. Het is even weg van alle dagelijkse beslommeringen. De harde schijf leegmaken. In Bad Laer schrijden de gasten, vooral vanaf een zekere leeftijd, zich door het monumentale kuurpark met de nodige kunst en nemen een bosbad. Vanuit de Muziekkiosk klinken de klanken van het kuurconcert. Ook op de terrassen nemen de bezoekers afstand van het alledaagse leven.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Je kunt kuren in een kuuroord, maar ook gewoon onderweg een duikje nemen...

Veel fietsers in Münster

Op de voormalige stadswal rond de oude stad is nu een riant fietspad. Een onaflatende stroom tweewielers beweegt zich voort op de fietspromenade door het groen. We nemen even plaats aan een meer met kunst. Münster heeft zelfs een Manneken Pis. Anders dan zijn broertje in Brussel komt de straal uit de zijkant van zijn knie.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Bij deze Manneken Pis komt het straaltje uit z'n knie...

De Vredesroute fietsen

 • Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

  De Vredesroute is 163 kilometer lang en ligt in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De route is geheel bewegwijzerd en te herkennen aan het logo met de Vredesruiters onder de fietsbordjes op de kruispunten van fietsroutes. Onderweg volg je gewoon de tussenpijlen naar een kruispunt. In Nedersaksen zijn deze tussenpijlen groen en in Noordrijn-Westfalen rood. De route is voor een deel vrij vlak, maar in de heuvelruggen bij Osnabrück is er een aantal steile klimmetjes. Deze zijn overigens wel kort. Zie je daar tegenop? Dan is een e-bike een ideale oplossing. Zie meer informatie over de Vredesroute in het Nederlands op: www.friedensroute.nl 

  De Vredesroute is een project van Geheim over de Grens in het kader van Interreg van de EU. www.geheimoverdegrens.nl

Na 80 jaar eindelijk vrede

Vanaf de fietspromenade is het nog maar een klein stukje naar het gotische stadhuis uit de veertiende eeuw. In de Vredeszaal van dit stadhuis vond op 15 mei 1648 een belangrijk moment plaats in onze rijke vaderlandse geschiedenis. Nederland en Spanje sloten vrede na 80 jaar oorlog. Voor de Nederlanden betekende dit een compromis, want alleen het noordelijk deel van de Nederlanden werd onafhankelijk. Het zuidelijk deel bleef Spaans. Deze scheiding zorgde dat in de 19e eeuw België ontstond. We bewonderen de portretten van de Nederlandse delegatie.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stadhuis
 • Het stadhuis van Munster.
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl zaal
 • De Vredeszaal...
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl portretten
 • ...met portretten van de toenmalige Nederlandse delegatie.

Lugubere kooien aan de kerk

Aan de langgerekte Prinzipalmarkt staat ook de St. Lambertikerk. Tijdens het godsdienstconflict was Münster een belangrijk bolwerk in het katholieke Westfalen. De protestanten zaten echter niet ver weg in het overwegend protestantse Nedersaksen. Om protestanten af te schrikken liet de bisschop van Münster protestanten ophangen in kooien aan de toren van de kerk. Uiteindelijk werden ze opgegeten door de vogels. De kooien hangen er nog steeds.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl markt
 • De markt en de kerk in Munster.

Studentenstad Münster

Door de vele studenten is Münster nu een jonge en dynamische stad, waarin de fiets een belangrijk plaats heeft. Münster noemt zich de fietshoofdstad van Duitsland. De stad kent twee uitgaanscentra: het Kuhviertel in het noorden en ten oosten van het station is de oude haven getransformeerd naar een levendige kade. Net als in Amsterdam staan overal kriskas fietsen geparkeerd. Münster is een stad voor chique en sjofel. Zo staat naast het trendy Café Celona het simpele kraampje van Durst&Wurst.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl fietsen
 • Veel fietsen in studentenstad Munster.
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl kuhviertel
 • Het Kuhviertel.

Tips voor bijzondere horeca

 • Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

  Je zult weinig moeite hebben om leuke gelegenheden te vinden. Een paar aanbevelingen! 

  Barösta Kaffeerösterei

  Osnabrück kent een ruime keuze aan koffietentjes, maar Barösta springt er duidelijk boven uit. Tussen de balen met koffie geniet je van een ambachtelijke klassekoffie met uitzicht op het proces van het branden van de koffie. De zaak sluit om 18:00 uur. 

  Haus Kettler in Bad Laer

  Gemoedelijk familiehotel in Bad Laer met zwembad. Voortreffelijke keuken en eten in de tuin. Bij de vers gevangen forel eet je je vingers bijna bij op.

  Cafe Celona in Münster

  Trendy cafe met groot terras pal bij het Radstation aan de Stubengasse. Op de lunchkaart staan leuk samengestelde salades.

  Spiekerladen Hof Gittrup

  Deze boerderijwinkel heeft in het aspergeseizoen een leuk terras. Alleen open van medio april tot begin juli.

Streekproducten langs de Vredesroute

Vanuit Munster fietsen we weer snel door de eenzaamheid. Af en toe een klein dorpje met religieuze spreuken op de vakwerkhuisjes. De dorpsomroeper is net op pad. Het is aspergeseizoen. Overal langs de kant van de weg zijn asperges te koop. Alleen in de aspergetijd is het terras open van boerderijwinkel Spiekerladen. Aspergeseizoen is ook de tijd om te genieten van aardbeien, kersen en bessen. Voor streekproducten hebben diverse dorpen bonte winkels.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl vakwerkhuisjes
 • Mooie vakwerkhuisjes onderweg.
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl boerderijwinkel
 • Lokale producten onderweg.

Afsluiten in prachtig Tecklenburg

De heuvels worden forser. We moeten flink in de pedalen voor het stadje Tecklenburg. Maar we krijgen er wel wat voor terug. Langs de route zijn prachtige vakwerkhuizen, maar Tecklenburg slaat werkelijk alles. Tussen de heuvels luidt hoorngeschal. Zou er nog een vertraagde vredesruiter op weg zijn? Het blijkt een historische keizerlijke postkoets uit de tijd van Wilhelm I. Toeristen kunnen een rondje maken in deze koets. Koffie hebben we al gedronken in Osnabrück. We gaan nog wel wederom naar de Vredeszaal om onze tocht waardig af te sluiten. Het is heerlijk nagenieten bij een Spezial in Hausbrauerei Rampendahl. In het lokaal gebrouwen.

Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl koets
 • Een tochtje met de koets!
Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • Prachtige dorpjes onderweg.

Hoe kom ik er?

 • Duitsland Vredesroute fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

  Osnabrück ligt 80 km ten oosten van de Nederlandse  grens en is gemakkelijk bereikbaar via de Autobahn A30, die aansluit op de Nederlandse A1. De stad is ook uitstekend met de trein te bereiken. Om de twee uur rijdt er een rechtstreekse Intercity in drie uur van Amsterdam naar Osnabrück. In deze trein bevindt zich een Bordbistro voor een hapje en een drankje onderweg. Het personeel serveert de gerechten op keurige bordjes en schenkt de wijn uit in een echt glas. Genietend aan de lunch gaat de wereld achter het venster snel voorbij. In deze trein is ruimte voor veel fietsen. Jouw eigen fiets kan dus gemakkelijk mee. Voor de fiets moet je wel reserveren, maar je bent dan ook gegarandeerd van een genummerde fietsplaats. Kijk op: www.nsinternational.com Voor fietsvervoer in de trein: www.fiets-mee.nl 

  Fietsverhuur

  Je kunt in Osnabrück uitstekend een fiets huren in het Radstation pal naast het Hauptbahnhof (Centraal Station). Het Radstation heeft een groot assortiment fietsen. Ook e-bikes, fietsen met een lage instap, aanhangfietsjes voor kinderen, etc. Je kunt hier ook je eigen fiets bewaakt stallen. https://www.ash-os.de/pages/radstation.php

  Fietsenstalling in Münster
  In Münster kun je jouw fiets op diverse plekken bewaakt stallen: in het Radstation bij het Hauptbahnhof (www.radstation.de), hier kun je overigens ook fietsen huren, maar ook vlakbij de Prinzipalmarkt. 

Info

Meer over