Duitsland wandelen update RonReizen.nl

DuitslandGenieten van 13 iconische wandeltrails in Duitsland

Wandelaars opgelet: in Duitsland kun je je tegoed doen aan ontelbaar veel wandelroutes. 13 daarvan hebben zich verzameld onder de noemer Top Trails of Germany. Voor het jaar 2023 valt er weer voldoende nieuws te melden, dus hier een kleine update met een aantal voorbeelden. Trek je stappers maar aan!

13 iconische wandelroutes die zich presenteren onder de naam Top Trails of Germany zijn goed voor zo’n 3.700 kilometer wandelplezier. Elke trail heeft zijn bijzonderheden, maar het zijn stuk voor stuk uitstekende wandelpaden met goede voorzieningen door de mooiste natuurgebieden van Duitsland. Elk jaar is er wel wat te vieren of zijn er nieuwe, spannende activiteiten te ontdekken. We zetten hier een paar voorbeelden op een rijtje. 

Duitsland wandelen update RonReizen.nl

  15 jaar WesterWaldSteig

  Een jubileum is altijd een mooie gelegenheid om een wandelroute nog eens extra in het zonnetje te zetten. In 2023 viert de WesterwaldSteig zijn 15e verjaardag. Aan een feestelijke opening gaat altijd een jarenlange planning met veel verschillende stakeholders vooraf. In 2008 werd de 235 kilometer lange wandelroute dwars door de beboste heuvels van het Westerwald geopend. Vanaf april worden er langs de hele route volop begeleide wandelingen aangeboden: van een avontuurlijke wandeling voor het hele gezin tot een sportieve tocht. 

  Duitsland wandelen update RonReizen.nl
  • De Westerwaldsteig.

  Wandelen door kloven

  Ook de Schluchtensteig in het Zwarte Woud werd 15 jaar geleden geopend. Haar naam dankt deze route aan de talrijke kloven waar je doorheen wandelt. De Harzer-Hexen-Stieg loopt dwars door de Harz, het hoogste middelgebergte van Noord-Duitsland, en viert dit jaar zijn 20-jarig bestaan.

  Duitsland wandelen update RonReizen.nl
  • Mooie watervalletjes in de Schluchtensteig.

  Brocken: gevarieerde routes

  De legendarische Brocken is voor de meeste wandelaars letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Behalve de ongerepte natuur van het Nationalpark Harz kom je ook knusse vakwerkstadjes en eeuwenoude sporen van mijnbouw tegen. Het 20-jarig jubileum wordt dit jaar gevierd met verschillende evenementen. Het startschot van de feestelijke activiteiten is de opening van het wandelseizoen op 2 april in Altenau met verschillende begeleide wandelingen.

  Duitsland wandelen update RonReizen.nl
  • Wandelen in de Harz.

  Overnachten midden in natuur

  De ultieme overnachtingsplek voor veel trailwandelaars is in de vrije natuur. Hoewel wildkamperen in Duitsland niet is toegestaan, heeft het Zwarte Woud een paar fijne alternatieven ontwikkeld, zodat je op bijzondere locaties, midden in de natuur, je tentje kunt opzetten. Helemaal nieuw zijn de One-Night-Camps langs de Schluchtensteig. Dit zijn basic plekken voor tent en camper bij particulieren en boeren. Ver weg van de drukte kun je helemaal één worden met de natuur en leer je ook de locals kennen. Naast een grasveldje is er meestal eenvoudig sanitair. Soms kun je ook ontbijt bestellen, een kampvuurtje aanleggen of barbecueën. 

  Duitsland wandelen update RonReizen.nl
  • One night kamperen...

  Trekkerskampen

  Langs de Westweg, die het Zwarte Woud van het noorden naar het zuiden doorkruist, zijn steeds meer trekkingcamps en andere bijzondere overnachtingsmogelijkheden te vinden. Nieuw is het trekkingcamp Himmelsterrassen in Bad Peterstal-Griesbach. Een trekkingcamp bestaat uit een paar houten vlonders waar je tentje kan staan, een picknicktafel, een composttoilet en een plek waar je een kampvuurtje kunt stoken. Perfect ook voor een digital detox: je bent vaak zo ver weg van de bewoonde wereld dat je geen ontvangst hebt op je mobieltje.

  Duitsland wandelen update RonReizen.nl

   Ook leuk: overnachten in een boomhuis

   Een dak boven je hoofd heb je wel in het boomhuis Eyachmühle in Dobel. Maar ook hier geen douche, geen bed, wél een composttoilet en het ritselen van de bladeren en het klateren van de beek. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl Schwäbisch als
   • Mooie uitzichten onderweg.

   Wandelevenement 24h Trophy

   In het kuuroord Oberwiesenthal, de hoogstgelegen etappeplaats van de wandelroute Kammweg-Erzgebirge-Vogtland, vindt in het weekend van 9 t/m 11 juni het wandelevenement 24h Trophy plaats. Deelnemers gaan hier in een tijdsbestek van 6, 12 of 24 uur letterlijk en figuurlijk over de grens. Op de 6-uurroute wandel je zo'n 19 kilometer rondom de Fichtelberg; de 12-uurroute heeft het motto Grenzerfahrungen. Met een afstand van zo´n 36 kilometer en 900 hoogtemeters in het Duits-Tsjechische grensgebied wordt duidelijk waarvoor het motto staat. En echte die-hards, die denken dat ze in 24 uur wel 68 kilometer en 1.800 hoogtemeters kunnen overbruggen, melden zich aan voor de 24 h Challenge Zwei Länder, eine Region. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl
   • De Fichtelberg.

   Naast wandelen ook klimmen

   Manderscheid, met zijn beide burchtruïnes een van de meest fotogenieke etappeplaatsen van de Eifelsteig, heeft er een attractie van formaat bijgekregen: een via ferrata. De BurgenKlettersteig heeft alles in huis voor een uitdagend klimavontuur: een idyllisch landschap, een klaterend riviertje, een pittoresk stadje en vooral steile rotswanden. De weg langs de rotswand volg je van klimijzer naar klimijzer. Hier en daar zijn er ook steile stukken omhoog of naar beneden. De via ferrata is geschikt voor ervaren klimmers. Er zijn drie trajecten met elk een eigen moeilijkheidsgraad. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl Eifelsteig
   • De Eifelsteig, mooi klimavontuur tijdens je wandeling.

   Wandelen met een gids

   Naar het voorbeeld van de nationale parken in Amerika zijn 20 jaar geleden de eerste rangers aangenomen die zich inzetten voor de natuur langs de Rothaarsteig. De boswachters met hun markante hoed zorgen ervoor dat bezoekers zich aan de regels houden om zo de natuur te beschermen en de wandelroute op orde te houden. Alle 6 rangers hebben een ‘eigen’ stuk wandelroute en ze kennen de flora en fauna hier dan ook als geen ander. Heel informatief dus om met een ranger op pad te gaan. Naast openbare rondleidingen, worden er ook begeleide wandelingen voor groepen tot 25 personen aangeboden. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl gids
   • Maak een wandeling met een gids!

   Thematische routes

   Ook op de Hermannshöhen, de wandelroute over de kam van het Teutoburgerwoud, is het palet van rondleidingen bijzonder divers. Je kunt de natuurparken ontdekken onder leiding van een ranger of gids, maar je kunt ook op pad met een Terraguide die je van alles vertelt over de spannende geologische geschiedenis van de streek. Voor iedereen die liever op eigen gelegenheid de natuur wil ontdekken zijn er allerlei thematische rondwandelingen. Op de KlimaErlebnisrouten bijvoorbeeld wordt de wisselwerking van klimaat, natuur en menselijke gezondheid zichtbaar en tastbaar gemaakt. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl teutoburgerwald
   • Teuroburgerwald, mooi.

   Spectaculaire uitzichten

   De bekendste wandelroute van de Schwäbische Alb, de Albsteig, staat bekend om haar adembenemende uitzichten. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de zes uitkijktorens. Op de Lembergtoren sta je nog hoger dan op de Lemberg zelf, met zijn 1015 meter heeft hoogste punt van de Schwäbische Alb. Spectaculair is het uitkijkpunt bij Burg Teck. Hoog boven het dal kun je de kasteelruïne Hohenneuffen en in de verte Stuttgart en de markante Drei Kaiserbergen zien liggen. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl
   • Burg Teck is een mooi uitkijkpunt.

   Wandelen en kanoën

   Op de Altmühltal-Panoramaweg, de wandelroute door het Naturpark Altmühl in Beieren, kun je voor de afwisseling ook eens een etappe met de kano peddelen. Aangezien de wandelroute het verloop van de rivier volgt, is dit geen enkel probleem. Vanaf het water ontdek je het landschap vanuit een heel nieuw perspectief. De ene dag wandel je over het hooggelegen pad langs grillige rotsformaties en heide met heerlijk geurende jeneverbessen, de andere dag glij je over het water langs levendige historische stadjes. 

   Duitsland wandelen update RonReizen.nl kano
   • Ook prachtig, stukken kanoën.

   Ontdek de flora en fauna

   Het Beierse Woud staat bekend om zijn bergen en heuvels met uitgestrekte bossen en weilanden. Midden in dit fraaie landschap ligt Freyung. Deze stad presenteert van 25 mei t/m 3 oktober de Landesgartenschau onder het motto Wald.Weite.Wunderbar. Een goede gelegenheid om een wandeling op de Goldsteig te onderbreken voor een soort Beierse Floriade. Hier kun je op een heel andere manier kennismaken met de veelzijdige flora en fauna van de streek. 

   Info

   Meer over