Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl

DuitslandFietsen in en rond Hamburg

Hamburg: de havenstad aan de Elbe waar ooit Freddy Quin, de vertolker van de zeemansliederen, zijn song 'Ich hab’ Heimweh nach Sankt Pauli' voor het voetlicht bracht. Waar de Beatles ontdekt werden. Hoe ziet deze metropool er nu uit? RonReizen fietsverslaggever Bert Sitters ging op ontdekking.

“Hamburg is een van de weinige grote havensteden in Europa, waar de grote zeeschepen nog afmeren in de stad en niet ver voor de stad, zoals in Rotterdam”, legt onze fietsende gids Jörn uit.
Op de rechteroever van Norderelbe zijn alle havenactiviteiten weliswaar verdwenen. Maar tussen de Norderelbe en de Süderelbe meren de oceaanreuzen nog altijd dagelijks af in de havens. Vanaf de Elbpromenade aan de noordzijde geeft dit een levendig beeld. Dit is echt nog een havenstad!

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl haven
 • Hamburg is nog echt een havenstad...

Oude havens met nieuwe functie

De oude havens aan de noordkant hebben een nieuwe functie gekregen. Dit is de Speicherstadt. De poorten naar de passagiersterminal liggen er nog in volle glorie bij. Nu vertrekken er rondvaarten door de haven. Veerboten varen af en aan.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl passagiersterminal
 • Ingang van een voormalige passagiersterminal.

Fiets met een gids door Hamburg

De eindeloze rijen pakhuizen grenzen direct aan de lange stroken water. De rode versierde steenklompen staan er indrukwekkend bij. Het komt wat Venetiaans over. “Nergens ter wereld vind je zo’n uitgestrekte collectie goed geconserveerde pakhuizen”, legt onze gids uit. Voordeel van fietsen met een gids is, dat we via de beste fietsroutes naar de meest bijzondere plekje van de stad worden geloodst.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl pakhuizen
 • Eindeloze rijen pakhuizen en 'Venetiaanse' bruggen, ook dit is Hamburg.

Maritiem Museum in pakhuis

Het weer is wat somber, maar Jörn is er blij mee: ”Deze druilerige sfeer past bij een havenstad in het noorden van Duitsland.” In een van de pakhuizen is het Maritimes Museum. Wie interesse heeft in alle aspecten van 3000 jaar maritieme geschiedenis, kan hier vele uren doorbrengen.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl
 • In Hamburg ontkom je niet aan de maritieme geschiedenis.

Grootste modelspoorbaan ter wereld in Hamburg

Eveneens in een voormalig pakhuizencomplex is. Miniatur Wunderland: een waar walhalla voor liefhebbers van modelspoorbanen. Miniatur Wunderland is dan ook de grootste modelspoorbaan ter wereld. In het complex ligt inmiddels meer dan 16 kilometer spoor, maar het net breidt zich gestaag uit. In de controlekamer zijn voortdurend vier mensen in de weer om de ruim 1100 treinen in goede banen te leiden. Dit is echt wat anders dan bij opa op zolder.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl pakhuis
 • In dit voormalige pakhuis vind je maar liefst 16 kilometer aan modelspoorbanen.

Bijzonder concertgebouw

Op een van de koppen van een schiereiland pronkt de Elbphilharmonie. Het concertgebouw heeft als basis een voormalig pakhuis waarop een transparante bovenbouw is gerealiseerd. De kosten zorgden destijds voor eindeloos politiek gekrakeel, maar nu is Hamburg trots op haar muziekcentrum, waar topconcerten plaats vinden.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Elbphilharmonie
 • De Elbphilharmonie ziet er ook vanuit de lucht indrukwekkend uit.

Veel architectonische diversiteit in Hamburg 

De oorlogsschade aan Hamburg was betrekkelijk ten opzichte van andere Duitse steden, maar ter herinnering aan de bombardementen staat de ruïne van Nicolaikirche. De 149 meter hoge toren staat nog wel overeind. Het oude postkantoor doet Italiaans aan. Dit geldt ook voor de arcadebogen aan het water. We komen in het winkelgebied van Hamburg. Volgens Jörn hebben de grote warenhuizen het zwaar. Sinds Corona zijn veel voormalige klanten over gestapt naar online.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl stadhuis
 • Het stadhuis van Hamburg.
Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl postkantoor
 • Het postkantoor.

Fietsen rond het meer

Achter het monumentale stadhuis uit 1897 is de Aussenalster. Een fietsrondje om het meer is zeven kilometer. Rond het langgerekte meer is het chique deel van Hamburg met kasten van witte villa’s. In een van de panden zat tot voor kort het Amerikaanse consulaat. Het gebouw wordt nog steeds zwaar bewaakt. Op het meer vinden veel watersportactiviteiten plaats. Eenmaal om het verste punt krijgen we van over het meer formidabele uitzichten over de stad. De skyline komt langzaam op ons af.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl meer
 • De stad vanaf het meer bezien.

Dineren in de televisietoren

Jörn loodst ons veilig naar in de richting van de televisietoren. Aan deze mast is een grote ronde schijf met een restaurant op 130 meter hoogte. Dit restaurant draait langzaam, zodat je vanaf jouw tafeltje voortdurend een ander beeld krijgt. Helaas krijgt de toren net een opknapbeurt, maar volgens Jörn gaat alles einde 2023 weer open.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl tv toren
 • Hoog in de toren zit een ronddraaiend restaurant.

Hamburg heeft het mooiste station van Duitsland

Bijna aan de voet van toren is een van de mooiste stations van Duitsland: Hamburg Damtor. Uitgevoerd in Jugendstil uit het begin van de vorige eeuw. Ook deze parkachtige omgeving is geheel in stijl. Zelfs de gevangenis straalt allure uit. De Russisch-orthodoxe kerk trekt de gehele dag gelovigen die even komen bidden.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl station
 • Het station.
Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl kerk
 • Ook mooi om te bezoeken: de Russisch-Orthodoxe kerk.

Sankt Pauli is hippe woonwijk

De overgang bij het Millerntorstation van de voetbalclub St-Pauli van chique naar sjofel is drastisch. De club heeft een beetje alternatieve aanhang, die uitgesproken afkerig is van racisme op het voetbalveld. Het stadsdeel Sankt Pauli was ooit wijk maar veel zeelieden woonden, maar is nu vol met street art en graffiti. We treffen er vele simpele kroegen, vooral in trek bij hipster jongeren.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl Sankt Pauli
 • In Sankt Pauli vind je veel alternatieve winkeltjes.

In Hamburg ontkom je niet aan de Beatles

In de Grosse Freiheit, een zijstraatje van de Reeperbahn, deden de Beatles in 1960 hun eerste buitenlandse optredens. Ze stonden hier regelmatig op het podium totdat zij doorbraken. Ter herinnering staat op de Reeperbahn een Beatles-monument. Ondertussen is onze dag voorbij. De Reeperbahn maakt zich op voor het nachtleven.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl beatles
 • Beatles-monument.

Drinken

 • Beach Club Strand PauliTrendy zaak met uitgebreid terras aan de Elbe. In de zomermaanden geliefd om de cocktails. In de winter is de Glühwein populair. Open vanaf 12:00 uur.


  ÜberQuell Brauerei: Deze huisbrouwerij is gevestigd in een voormalige kazemat aan de Elbe-boulevard. Per seizoen zijn er verschillende ambachtelijke bieren. Her bierhuis serveert ook een pizza. Je kunt boeken voor een rondleiding door de brouwerij met een uitleg over de geschiedenis van het Hamburger bier. Open vanaf 17:00 uur.


  Zum Schellfischposten: 
De oudste zeemanskroeg van Hamburg. Ooit kwamen hier voornamelijk zeelieden. De inrichting heeft iets van een museum. Binnen foto’s maken is verboden. Zum Schellfischposten heeft een biertuin en een terras voor de deur. 


  Alt Hamburg: 
Eenvoudige, wat chaotische kroeg. Het heeft de status van rookcafé. Een 0,3 liter bier kost slechts 2 euro. Net achter de Reeperbahn. Boven de kroeg is een simpel hotel.
 

  Brücke 10: 
Simpele kiosk in een zeecontainer bij de uitgang van de Elbetunnel aan de overzijde met uitzicht op de stad. 


Fietsen langs de Elbe

De volgende dag gaan we zelfstandig op de fiets op de stap. Op advies van Jörn doen we de Stadtküste Radroute langs de Elbe. Hamburg is 130 kilometer van de Noordzee, maar heeft twaalf kilometer strand langs de rivier. Bekendste badplaats is Blankenese met een kenmerkende badhuisarchitectuur. Het stationnetje in de neoklassieke stijl is uit 1867. De villa’s liggen tegen een heuvel met trappen. Je zou hier maar wonen met uitzicht op de brede stroom. De Elbe is hier een getijrivier met grote verschillen tussen eb en vloed.

Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl elbe
 • Fietsen langs de Elbe.
Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl bordjes

  Eten

  • Bij een havenstad hoort natuurlijk vis. Daar is in Hamburg geen gebrek aan. Je kunt kiezen voor een broodje vis in een simpel tentje tot een restaurant wat meer in stijl.    Fabios: 
Een leuke assortiment van broodjes vis als eenvoudige lunch. Op de langgerekte vismarkt aan de haven.  

   Eier Carl: Eenvoudig restaurant zonder poespas waar je Hamburger kunt eten: gebraden vis met gebakken aardappelen met uitjes en mosterdsaus. Er naast staat een salade. Niet duur. Op maandag gesloten. Tijdens extreem hoog water staat het hier blank. De deuren en ramen worden dan waterdicht afgesloten met speciale vloedluiken. 


   Alt Helgoländer Fischerstube: 
Zoals de naam al doet vermoeden is dit restaurant gespecialiseerd in vis. Sfeervolle inrichting: wel op z’n Duits. Het restaurant beveelt een bouillabaisse en een in boter gebakken tong aan. 


   Tim’s Restaurant
: Stijlvol restaurant, een unieke combinatie van modern en klassiek, met uitzicht op de Elbe. Europese gerechten met een Hamburgs tintje. De prijzen zijn wat hoger, maar vallen mee gezien de ambiance en de kwaliteit.


   Ginn Hotel Hamburg Elbspeicher: 
Uniek hotel in een voormalig pakhuis. Riante kamers. Vanuit de kamers aan de Elbe heb je een prachtig uitzicht over de rivier. Bij mooi weer kun je ontbijten op het dakterras op de achtste etage.


  Kneuterig buurtje in Hamburg

  De fietsroute is een onderdeel van de Elbe Radweg die in Tsjechië begint en eindigt bij de Noordzee. Op het riante fietspad onder bomen zien we de zeeschepen af en aan varen. Opmerkelijk zijn de buurtjes langs de rivier met kneuterige huisjes. Dit hadden we niet verwacht in een wereldstad.

  Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl fietspad
  • Een heerlijk riant fietspad....
  Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl buurt
  • Schattige buurtjes in een wereldstad.

  Bezoek de U-boot

  Aan een steiger ligt een oude Russische onderzeeboot: het U-Bootmuseum. Aan boord ervaren we de krappe ruimte waarin de bemanning langere tijd onder water moest doorbrengen. Dat moet wel geleid hebben tot spanningen.

  Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl onderzeeër
  • Voormalige Russische onderzeeër die je kunt bezoeken.

  Onder de Elbe door fietsen

  Over onder water gesproken. Met een lift dalen we de diepte in. Via een muizengaatje rollen onze wielen naar de overkant van de Elbe. Deze oude Elbetunnel dateert uit 1911. Tot 2003 mochten er nog auto’s door. Ook deze moesten allemaal met de lift naar beneden en weer naar boven.

  Duitsland Hamburg fietsen Bert Sitters RonReizen.nl tunnel
  • De oude tunnel onder de Elbe door.

  Afscheid van fraai Hamburg

  Van de overzijde krijgen we een fraaie blik op de stad. De stad zelf ligt wat hoger dan de haven, dat is wel handig, want bij extreem hoog water stroomt de Elbe over. Trappen tussen de kazematten voeren naar de hoger gelegen delen van de stad. De oude U-Bahn houdt het droog bovenop de nostalgische stalen constructie. Ondertussen laat diep in de middag de zon zich toch zien. Het lijkt of half Hamburg ineens gaat. flaneren langs de Elbe. Tijd om een terras op te zoeken.

  Info

  Meer over