Uitzicht

DuitslandEva tipt 5 letterlijke hoogtepunten in het Ruhrgebied

Het Ruhrgebied wordt door ons Nederlanders ondergewaardeerd. Vraag maar rond in je vrienden- en kennissenkring. Wie is er onlangs nog in Essen geweest? Of in Duisburg? Precies! Tijd om daar verandering in te brengen. Ik reisde af naar onze Oosterburen en neem je graag mee naar grote hoogte in het Ruhrgebied.

Stel, je hebt maar tijd om een ding in het Ruhrgebied te bezoeken, kies dan onbetwist voor het UNESCO genoteerde Zeche Zollverein. Tot 1986 was de steenkolenmijn in gebruik, in 2001 werd het uitgeroepen tot Werelderfgoed. En wat heeft UNESCO ons daar een plezier mee gedaan. Het voormalige terrein is een ware parel als het gaat om industrieel erfgoed. 

Mijn
 • De voormalige mijn is een parel van de industriecultuur.

Hoogtepunt 1

In de verschillende panden huizen musea, flexplekken voor creatievelingen, restaurants. Tevens zijn de Bauhaus-gebouwen het decor voor diverse festivals die gedurende het seizoen in Essen en omgeving gehouden worden. Voor een pracht van een uitzicht neem je de lift (met een gids) naar het dak van het complex. Het uitzicht over de groene weidse omgeving is adembenemend mooi.

Uitzicht
 • Vanaf het dak heb je prachtig zicht op de omgeving en de bijzondere gebouwen van de voormalige mijn.

Hoogtepunt 2

Is het een achtbaan? Is het een kunstwerk? Is het een trap? Feitelijk zijn al je vragen die opdoemen bij het zien van de zogeheten Tiger and Turtle Magic Mountain met ja te beantwoorden. Op de top van een berg die bestaat uit afval van de voormalige zware industrie prijkt nu deze ‘magische berg’, net buiten het centrum van Duisburg.

Tiger and Turtle
 • De Tiger and Turtle Magic Mountain.
Tiger and Turtle
 • Het kunstwerk nodig uit om op vele manieren te fotograferen.

Klimmen naar de top

Trek de veters van je schoenen strak aan, want alvorens de top te bereiken, dien je een aardige klim af te leggen. En dan heb je het 21 meter hoge, van gegalvaniseerd staal vervaardigde kunstwerk zelf nog niet eens bedwongen. De trappen – met 249 treden – zorgen ervoor dat je het hoogste punt langzaam als een schildpad bereikt. Terwijl een echte achtbaan zo snel is als een tijger.

Je kunt overigens ook fantastisch fietsen in het Ruhrgebied. Dat ontdekte RonReizen-blogger Sophie. Lees er hier alles over.

Tiger and Turtle
 • Het is een stevige klim maar het uitzicht vergoedt veel.

Wachten tot de avond

Tijdens mijn bezoek zat het weer even niet zo mee, bewolking en regen, maar dat maakte het uitzicht er niet minder fraai op (de foto’s wel). Zijn de weersvoorspellingen tijdens jouw bezoek ook niet je van het, wacht dan tot de avond valt. Het kunstwerk wordt middels ledlampen sprookjesachtig uitgelicht.

Tiger and Turtle
 • Tiger and Turtle Magic Mountain vind je net buiten het centrum van Duisburg en wordt 's avonds mooi verlicht.
Rons tipRons tip

In het Ruhrgebied vind je nog veel meer bezienswaardigheden. Het is werkelijk een schitterende industrieel erfgoed en de moeite waard om te bezoeken. Wil je veel van die bezienswaardigheden bekijken, kijk dan zeker even naar de RUHR.TOPCARD. Voor €54 per persoon krijg je dan gratis toegang tot bijna honderd van die bezienswaardigheden en 50 procent korting bij een fiks aantal andere. Ook dierentuinen, een skicentrum en bijvoorbeeld Movie Park Germany kun je met deze kaart gratis of goedkoop bezoeken. Echt wel de moeite waard dus en hij is ook nog eens een jaar geldig.

Hoogtepunt 3

Landschafspark Duisburg-Nord zou niet misstaan in een sciencefictionfilm à la Mad Max. Althans de restanten van Hoogoven nr. 5 op het voormalige terrein van staalfabriek Thyssen-Eisenwerk. Opnieuw zet ik mijn kuiten aan het werk en bedwing stap na stap, van tree naar tree, de trappen van dit kolossale ‘ding’. Buizen, radartjes, klokken lopen, voor mijn gevoel, kriskras door elkaar heen. Hoe hielden de medewerkers van deze onderneming dat voorheen allemaal uit elkaar?

Hoogoven 5
 • Ook Hoogoven nummer 5 in het Landschaftspark nodigt uit tot een beklimming.

Ruïne van ijzer en staal

Eenmaal het hoogste punt bereikt, ligt de ruïne van het in 1985 stilgelegde hoogovencomplex, aan mijn voeten. IJzer en staal omgeven door bomen en groen. Ik vind het een verbazingwekkend fraai contrast.

Hoogtepunt 4

Welk kunstwerk mooier is - Tiger and Turtle Magic Mountain of Tetraeder – die keuze laat ik graag aan jou over. Beiden zijn ze door de een vergruisd en door de ander bejubeld. 

Ten tijde van de zware industrie in het Ruhrgebied wierp men bijna twintig jaar lang de niet volledig verbrande residu’s van steenkool, sintels genaamd, op een hoop. De berg groeide en groeide en dient vandaag de dag als basis voor het driehoekige kunstwerk.

Tetraeder
 • Weer zo'n bijzonder kunstwerk in het Ruhrgebied: Tetraeder.

Uitkijken over het Ruhrgebied

De futuristische uitkijktoren meet 60 meter en middels 387 treden bereik je een van de twee uitzicht platformen. Vanaf deze piramide zie je met een beetje geluk Essen, Oberhausen en Duisburg. 

Tetraeder
 • Met een beetje helder weer kijk je vanaf een van eetwee uitwijkplatforms op Tetraeder naar Oberhausen.

Hoogtepunt 5

De Gasometer Oberhausen is een van de laatst overgebleven silo’s voor gasopslag in het Ruhrgebied. Vele anderen werden afgebroken nadat hun functie kwam te vervallen toen de industrie in het slop raakte.

Gasometer
 • Een van de weinig overgebleven silo's voor gasopslag die nog overeind staat: de Gasometer nabij Oberhausen.

Het mooiste uitzicht

Gelukkig staat het exemplaar in Oberhausen nog altijd fier overeind. De benedenverdieping is ingericht als tentoonstellingsruimte, maar neem zeker de lift naar het dak (plus een paar trappen), want van alle hoogtepunten in het Ruhrgebied is dit misschien wel de mooiste. 

Hoe kom ik er?

 • Met de auto vanaf Utrecht bestrijk je tussen de 150 en 200 kilometer zo'n beetje de belangrijkste attracties in het Ruhr-gebied. De trein is ook een optie, neem dan vooral de fiets mee, want er ligt ook nog eens tientallen kilometers aan fietspaden tussen de attracties. 
Meer over