Weser radweg.

DuitslandCulinair & sportief: fietsen voor lekkerbekken in Duitsland

Duitsland leent zich uitstekend voor culinaire fietsvakanties! Vier van in totaal zeven fietsroutes in Duitsland hebben zich verenigd onder de noemer ‘De mooiste fietspaden langs rivieren in Duitsland’. Het zijn de afwisselende EmsRadweg, Neckartal-Radweg, RuhrtalRadweg en Weser-Radweg. Vanaf je zadel kun je genieten van de natuur en leuke plaatsjes. Je fietst langs rivieren zonder grote beklimmingen. Maar vooral culinair leren deze routes je van alles. Gelukkig maar dat je de pondjes er direct weer af pedaleert!

Culinaire EmsRadweg

Over een lengte van 375 kilometer leidt deze route je langs een van de kortste rivieren van Duitsland, de Ems. Start is bij de bron van de Ems, bij Hövelhof. Het pad eindigt via het Münsterland, het Emsland en Ostfriesland aan de Noordzee in Emden. Nauwelijks hoogteverschillen en zeer geschikt voor lekkerbekken. Proef van het roggebrood dat gemaakt wordt in de molen langs de route; verwen jezelf met een Pumpernickel-Torte bij de koffie en ’s avonds een vers gevangen zalmforel. In tal van boerderijwinkeltjes vind je lokaal verbouwde asperges en andere groenten, en melk van de koeien die langs het fietspad grazen.

Neckartal-Radweg

Kroegjes, biertuinen, wijnboeren, proeverijen en de mooiste wijndorpjes: dat is de Neckartal-fietsroute. De rivier, die door dichters en schilders de ‘meest romantische rivier’ van het land wordt genoemd, slingert vanaf zijn wieg in het Zwarte Woud noordwaarts richting de Rijn naar Mannheim. De 370 kilometer fietsen is niet al te ingewikkeld. Nog meer reden om flink te genieten van de vele Weinstuben en vruchtbare wijngaarden langs deze route. Ook biedt de route panoramische uitzichtpunten.

RuhrtalRadweg 

De 240 kilometer RuhrtalRadweg - tussen het Sauerland en de metropool Ruhr in het nieuwe Ruhrgebied - biedt vooral lekkernijen uit de regio. Typische lokale gerechten die je onderweg op de menukaart aantreft zijn stoofpotjes, soepen, curryworst, gehaktballen en pastasalade. Bijzonder zijn de vele brouwerijen langs het fietspad. Zo vind je er: Veltins in Meschede, Fiege in Bochum, Stauder in Essen of Köning in Duisburg. Een typische regionale delicatesse uit het Sauerland is het gerecht Potthucke, een in de oven gebakken cake van aardappel met eierbeslag. Of je maakt een stop bij een van de vele snackkraampjes langs de route en smult van Manta-Platte - een curryworst met friet, mayonaise en ketchup. 

Klassiek Duits gerecht curryworst met friet en bier.
  • In het Ruhr-gebied hou je het simpel met een Manta-Platte: curryworst met friet.

Weser-Radweg

De fietsroute langs de Weser, van het Weserbergland tot aan de Noordzee, is één van Duitslands populairste routes. De route is vrij vlak en gaat over rustige wegen. Ook nu weer is de route culinair interessant. Hét product waar deze regio om bekend staat is de bijzondere asperge die hier groeit. De smaak van Nienburger asperges wordt gekenmerkt door zijn heerlijke aroma. In het noorden aan de kust vind je heel wat verse vis en zeebanket op de menukaart. Een prima route om eens goed te proeven van de Duitse regionale keuken.

Websites

Meer over