Mooie wandelroutes door de nationale parken in zuid-VS

Verenigde StatenMooie wandelroutes door de nationale parken in zuid-VS

Weer eens toe aan een lekker lange vakantie vol natuurschoon? Het zuiden van de Verenigde Staten is the place to be! We tippen je de bekende en minder bekende, maar stuk voor stuk prachtige parken van de zuidelijke staten.

New River Gorge National Park and Preserve

West Virginia is de thuisbasis van maar liefst 1,5 miljoen hectare aan parken en natuur. Er zijn 35 parken, negen bossen en drie spoorlijnen die allemaal deel uitmaken van het staatsparksysteem, en elk gebied biedt je een unieke ervaring in de bergen van 'Almost Heaven'.

Een minder bekend park in West-Virginia is het New River Gorge National Park and Preserve. Het nieuwste nationale park van Amerika én het best bewaarde geheim van de staat. De locals komen hier graag om te hiken, rotsklimmen en wildwaterraften. 

Een goed startpunt om te raften is Fayette Station Bridge. Avontuur, plezier en spectaculaire vergezichten gegarandeerd! Is dit nog niet avontuurlijk genoeg? Boek dan de Bridge Walk tour. Tijdens deze excursie bekijk je vanuit een vogelperspectief de kloof vanaf de 'catwalk' onder de brug.

Rons tipRons tip

Maak een wandeling over de Long Point Trail en sta tijdens de route oog-in-oog met de iconische New River Gorge Bridge, de een na langste boogbrug ter wereld. Voor een weids uitzicht over de canyon steek je de Endless Wall Trail over, genoemd naar de indrukwekkende rotskliffen langs de kloof.

The New River in het ochtendlicht - RonReizen
  • The New River in het ochtendlicht

De Amazone van Alabama

Alabama wordt door de biodiversiteit ook wel 'America's Amazon' genoemd en dat is niet voor niets. In de staat vindt je zeldzame dieren en (natuur)taferelen waarvan je nooit hebt gehoord. De 21 staatsparken in Alabama beslaan in totaal een gebied van 48.000 hectare. Van de stranden aan de golfkust tot de Appalachian Mountains. 

Outdoor lovers zijn in Alabama in hun element door de uitgestrekte bossen, ongerepte rivieren, meren en torenhoge watervallen. Ontdek het gebied vanaf het water tijdens het raften, beklim uitdagende rotswanden en wandel of fiets door de prachtige, ruige en bergen. 

De ervaren hiker gaat naar The Pinhoti Trail, gelegen in het oosten van Alabama. Dit langeafstandspad (van 535 mijl lang) ligt in de zuidelijke Appalachian Mountains tussen Alabama en Georgia. Het zuidelijke eindpunt van het pad is bij Flagg Mountain in Alabama, in de buurt van Weogufka. Deze piek is maar liefst 300 meter hoog! Het pad loopt voor 170,7 mijl door Alabama en 166,4 mijl door Georgia, waardoor dit het langste wandelpad in beide staten is.

Waterval Little River Canyon National Preserve in noord Alabama - RonReizen
  • Waterval in Little River Canyon National Preserve in noord Alabama

Het grottenstelsel in Kentucky: Mammoth Cave National Park

2021 is het jaar van de 'grotten en karst (de oplossing van kalksteen en water)' en laat Kentucky nou de staat van de grotten zijn! Hier vind je geologische wonderen, waaronder 's werelds langste (voor zover bekend) grottenstelsel: Mammoth Cave National Park! Hoewel dit park al lang geleden is ontdekt, vindt men nog steeds nieuwe gangen. Zo is zijn afgelopen september zo'n 8 mijl aan de officiële lengte toegevoegd, waardoor het totaal nu op 420 mijl komt.

Glooiende heuvels, diepe riviervalleien en een rijke diversiteit aan planten- en dierenleven: het is geen wonder dat het park de titel van UNESCO-werelderfgoed en internationaal biosfeerreservaat heeft. In de grotten vind je complexe labyrinten, enorme kamers, ondergrondse rivieren en paden boven de grond. Bovendien kun je de grotten het hele jaar door bezoeken. Er worden verschillende excursies aangeboden, variërend van eenvoudig tot uitdagend. 

Wil je nog meer grotten ontdekken? Breng dan een bezoek aan Carter Caves State Resort Park in de buurt van Olive Hill. Dit is een topbestemming voor speleologie! Maar sla ook zeker Gap Cave in Cumberland Gap National Historic Park niet over tijdens je rondreis. 

De spelonkige Mammoth Cave - RonReizen
  • De spelonkige Mammoth Cave

North Carolina, een must-visit voor hikers

North Carolina is een Walhalla voor hikers, je vindt hier een enorm scala aan verschillende soorten wandelterreinen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 1891 kilometer lange Mountains-to-Sea Trail, die meerdere staats- en nationale parken met elkaar verbindt. De route loopt van de hoogste top in het Great Smoky Mountains National Park tot aan de hoogste duin van de oostkust. Eén van de highlights:

Net buiten Bryson City vind je het Deep Creek-gebied van de Great Smoky Mountains. Hier kun je diverse wandelingen maken die je langs prachtige watervallen leiden. In minder dan één kilometer loop je bijvoorbeeld naar Juney Whank Falls en terug. Wil je iets meer uitdaging? Dan raden we je de 4 kilometer lange route Three Waterfalls aan. Of doe de 7 kilometer lange Deep Creek-Indian Creek aan. Één ding is zeker, onderweg geniet je overal van de prachtige natuur en schilderachtige uitzichten.

Als je op het Mountains-to-Sea Trail in het westen begint heb je grote kans dat je de Linville Gorge tegenkomt - RonReizen
  • Als je op het Mountains-to-Sea Trail in het westen begint heb je grote kans dat je de Linville Gorge tegenkomt
Meer over