01 February 2023, 6 minuten, 3 seconden

RonReizen TV - De Noorse fjorden ontdekken

Bert Kuizenga gaat op cruise naar Noorwegen om de Fjorden te ontdekken. Zo gaat hij naar de gletsjer Nigardsbreen, een prachtige waterval en steden als Molde en Bergen.

Noorwegen en de fjorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Langwerpige tongen van kraakhelder water die diep het binnenland in kronkelen en op hun pad bergketens doorklieven. Voor het allerbeste uitzicht, maakten we een cruise met de Holland America Line. Onze cruise naar de Noorse fjorden in 10 hoogtepunten.

1. Eidfjord

De eerste stop was Eidjford. Een klein dorpje – met zo’n duizend inwoners – zoals je het kent uit de reisbrochures over Noorwegen: vrolijk gekleurde houten huizen staan direct aan of in de buurt van het fjord. Het leven is hier gemoedelijk en grotendeels ingericht op het toerisme. Kijk rond in de winkels met streekproducten of ga eropuit in de omgeving. Boek bijvoorbeeld een rondvaart, huur een kano of trek je wandelschoenen aan. Voor avonturiers: stap in een supersnelle rib boot of boek een vlucht met een watervliegtuig. 

2. Waterval Voringfossen

Wij boekten in Eidfjord, direct aan de aanlegsteiger bij de VVV, een excursie naar de bekendste waterval van Noorwegen: Voringfossen. Op een half uur rijden sta je oog in oog met dit natuurschoon. Het water stort vanaf het Hardangervidda-bergplateau (op zo’n 200 meter hoogte) de Måbødalen-vallei in. Hier neemt een rivier het water mee door een prachtige kloof. De waterval is ook beneden te bewonderen. Vanaf de parkeerplaats tussen de tweede en derde tunnel in de Måbødalen-vallei loopt een voetpad richting de rivier. Een hangbrug verbindt beide oevers. Voringfossen ligt in een bosrijke omgeving met steile bergwanden, gletsjers, plateaus en weelderig begroeide rotswanden. Het is al met al een spectaculaire wandeling door een wild ravijn waarbij je letterlijk de kracht van de waterval voelt.

Meer over