Zwolle

3 redenen om het Hemelvaartweekend naar Zwolle te gaan

Of je nou van cultuur houdt of liever de hele dag op het terras zit: binnen de oude stadsmuren van Zwolle komt iedereen aan zijn trekken. Goed moment om je tas in te pakken, is het tijdens Hemelvaart voor Festival Zwolle Unlimited.

In het Hemelvaartweekeinde (30 mei t/m 2 juni) ontmoet je hier verhalenvertellers en word je overvallen door straattheatershows, rootsconcerten, festivalworkshops en ga zo maar door. Festival Zwolle Unlimited wordt gehouden op de historische kades en internationaal geroemde verhalenvertellers, straattheateracrobaten en dansers treden op.

Smulerf

Het hart van het festival is een romantisch pleintje: het Smulerf. Met lampions en strobalen wordt hier ouderwetse gezelligheid gecreëerd. Koks bereiden ambachtelijke pizza’s, Armeense lekkernijen, crèpes en nog veel meer. Reserveer op tijd voor een B&B of voor de festivalcamping.

Lees ook:

Amsterdam fleurt in april op dankzij het Tulp Festival

Waanders

Maar Zwolle is meer dan een heel gezellig feestje. Een van de absolute blikvangers is Waanders. Deze 15e-eeuwse kerk middenin het stadscentrum is omgebouwd tot boekhandel met maar liefst 1.000 vierkante meter aan fictie, non-fictie, tijdschriften en een eigentijdse combinatie van kantoor- en cadeau-artikelen. De setting is adembenemend en dat ervaar je het best als je alle trappen trotseert en van bovenaf naar beneden kijkt. Tip: achterin de kerk vind je een cafégedeelte met een meer dan uitstekende carrotcake!

Waanders in Zwolle
  • Waanders in Zwolle is een absolute blikvanger.

Museum De Fundatie

Waanders springt zeker in het oog, maar het gebouw van Museum De Fundatie kan er ook wat van. Dit neoclassicistische pand is gebouwd tussen 1838 en 1841 en deed lange tijd dienst als Paleis van Justitie. Iets meer dan zeven jaar geleden volgde een spectaculaire verbouwing met 'de Wolk' op het dak. Een groot ovaal raam geeft uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle. De nieuwbouw is zelfs gevat in een speciale sandwichformule: het combineren van publiekstrekkers met specialistische tentoonstellingen.

Museum De Fundatie
  • Dit museum deed lange tijd dienst als Paleis van Justitie.