TERSCHELLING - Fietsers en schapen op Terschelling - RonReizen

Zo vieren wij vakantie in 2024: de trends

Gaan we in 2024 op vakantie? Naar welke bestemmingen gaan we? Uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen blijkt dat er in Nederland meer vakantieplannen zijn dan vorig jaar. Opvallend detail: minder Nederlanders zijn van plan een vakantie in eigen land door te brengen.

85% van de Nederlanders is van plan dit jaar op vakantie te gaan. Nederlanders zijn van plan in 2024 twee tot drie keer op vakantie te gaan. Een jaar geleden lag het percentage van Nederlanders met vakantieplannen nog op 79%. Daarbij valt op dat we minder plannen hebben om die vakanties in eigen land door te brengen.

Toeristen bezoeken de molens in Kinderdijk tijdens een zonnig weekend - RonReizen
 • Toeristen bij de molens van Kinderdijk.

Minder plannen voor vakantie in eigen land

Nederlanders geven aan dat hun eerstvolgende bestemming vooral elders in Europa zal zijn. Slechts 20% zegt de volgende vakantie in Nederland door te brengen. Vorig jaar lag dit percentage nog op 27%. Gelderland en Limburg worden het meest overwogen als bestemming voor de eerstvolgende vakantie in eigen land. 


Vliegtuig stijgt op boven bollenvelden in Nederland - RonReizen

  Vliegvakanties onverminderd populair

  Het vliegtuig is het meest gekozen vervoersmiddel voor de eerstvolgende vakantie in Europa. Gemiddeld 56% van alle ondervraagden kiest ervoor te vliegen naar de gekozen vakantiebestemming. Een jaar geleden lag dit 3 procentpunt lager.  


  Plannen voor trein- of autovakanties

  Onder Nederlanders, Belgen en Duitsers scoort de auto ook relatief hoog. Fransen overwegen in relatief hoge mate met de trein te reizen. Onder Nederlanders wordt de trein meer overwogen dan een jaar geleden; 8% overweegt nu met de trein naar hun Europese vakantiebestemming te gaan, in plaats van 5% een jaar geleden.

  Trein rijdt op de Brenner Railway in de Oostenrijkse Alpen - RonReizen
  • Steeds meer mensen overwegen een treinvakantie.

  Factoren die een rol spelen in de vakantieplannen

  Bij de start van het nieuwe jaar zijn we druk bezig met het smeden van plannen voor onze vakantie of vakanties in 2024. Van verre reizen en zonvakanties tot stedentrips en weekendjes weg. Onder andere externe factoren als duurzaamheid, stijgende prijzen en het weer beïnvloeden de keuzes van Nederlanders voor hun reisplanning.

  Duurzaamheid

  Van de ondervraagden vindt 49% het belangrijk om rekening te houden met het milieu bij het boeken van een vakantie. Vervoer, bestemming en accommodatie worden hierbij als voorbeelden genoemd. 

  Stijgende prijzen

  Bijna de helft van de Nederlanders (48%) geeft aan genoodzaakt te zijn het vakantiegedrag aan te passen door stijgende prijzen. 

  Toeristen wandelen tijdens een storm over het strand van Scheveningen - RonReizen
  • De storm het hoofd bieden op het strand van Scheveningen...

  Weersomstandigheden

  Tot slot zegt 39% van de ondervraagden dat de toenemende kans op extreme weersomstandigheden de vakantiekeuze beïnvloeden. Deze drie factoren hebben meer invloed op vakantieplannen dan bijvoorbeeld  drukte op vliegvelden, oorlogen en/of conflicten in de wereld en het coronavirus. Een jaar geleden bepaalden deze laatstgenoemde invloeden de vakantiekeuze nog in sterkere mate.

  Meer over