Kamerplanten

Zo overleven je planten jouw vakantie

Koffer gepakt? Verzekeringen geregeld? Alles op orde voor je vertrek? Maar wat doe je met je planten? Vetplanten redden het prima zonder jou, maar geldt dat ook voor je andere groene vrienden? Dit zijn handige trucs om de overlevingskans van je planten te vergroten.

Regel een oppas voor je planten

Vraag vrienden, familie of je buren of ze in jouw afwezigheid je planten willen verzorgen. Kunnen ze mooi meteen de post van de mat plukken! Maar ook al heeft jouw oppas groene vingers, hij of zij kent jouw planten niet en weet niet wat ze precies nodig hebben. Laat ze van tevoren langskomen voor een snelle cursus of laat een handleiding achter. Dingen waar je aan moet denken? Een paar voorbeelden: wanneer krijgt welke plant hoeveel water? Haal dode blaadjes of bloemetjes weg. Sproei buitenplanten op de aarde en niet op de bloemen.

Planten water geven

  Neem voorzorgsmaatregelen

  Als je niet veel binnenplanten hebt, zou je ze kunnen verhuizen naar vrienden, familie of buren. Al worden planten niet graag uit hun vertrouwde omgeving weggerukt. Of zet ze bij elkaar zodat ze samen om zich heen de luchtvochtigheid hoog houden. Verplaats planten voor het raam uit de volle zon, maar nog wel op een lichte plek. Zet je planten op een schoteltje met een laagje water, daar kunnen ze even mee door. En geef ze vlak voor vertrek flink wat water. Nog beter: zet ze bij elkaar in de badkuip met een flinke bodem water.

  Badkuip

   Koop een irrigatiesysteem

   Er zijn verschillende systemen te koop die planten bewateren in je afwezigheid. Bijvoorbeeld Blumat, een druppelaar die zorgt dat de plant continu water krijgt, maar niet te veel.

   Zelf maken: waterfles

   Knip een flink stuk van de onderkant van een lege waterfles af. Maak in de dop een paar kleine gaatjes, span een stuk panty over de opening van de fles en draai de dop er weer op. Steek de fles ondersteboven diep in de aarde en giet ‘m vol met aarde. Je zelfgemaakte irrigatiesysteem geeft nu geleidelijk water aan je plant. 

   Waterflessen

    Zelf maken: katoenen draad

    Neem een absorberende (katoenen) draad en hang een uiteinde in een flesje water. Plaats dit flesje naast het plantje (iets hoger). Plant het andere uiteinde van de draad bij het plantje in de potgrond. Zo gaat het water via de draad naar het plantje.

    Don’t: voeding geven

    Door extra voeding wordt een plant actiever om te gaan groeien, wat weer meer energie nodig heeft. En voor die energie heeft de plant water nodig. Als je dus normaal gesproken voeding aan je plant geeft, kun je daar beter een week voordat je op vakantie gaat mee stoppen.