Duitsland

DuitslandNostalgie tijdens de wintersportvakantie in Duitsland

Tijdens de wintersportvakantie in Duitsland ga je terug in de tijd. Weleens getracht te Telemarken? Ik wel. En het is gruwelijk moeilijk. Maar toch, als je eenmaal die schwung te pakken hebt… Voor degenen met een hang naar nostalgie: in de Duitse wintersportgebieden staan ‘ouderwetse’ wintersporten als biatlon, telemarken en sleetjerijden weer volop in de belangstelling. Plus: je skipas is er in vergelijk met andere wintersportlanden een stuk goedkoper.

Lekker sleeën

Ohhhh, lekker sleetje rijden. Zo leuk! Nu kun je natuurlijk aan het einde van de dag van de piste af rodelen, maar leuker is het om dat op een speciaal aangelegd pad te doen. In Inzell ligt de natuurrodelbaan Adglass. Zeshonderd meter daal je af door het bos om uit te komen bij een gezellige stube voor warme chocola, of ander lekkers!

Duitsland,sleeën
  • Zeshonderd meter sleeën voor warme chocola, of ander lekkers!

Langlaufen en schieten

Biatlon lijkt me dodelijk vermoeiend. Althans, als ik het zo zie op televisie. Want hele stukken langlaufen en tussendoor op piepkleine doelen schieten lijkt me verschrikkelijk moeilijk. De biatlon is ook weer zo’n traditionele sport en het Beierse plaatsje Ruhpolding vormt het Duitse hart van deze klassieke wintersport. Wil je het zelf eens proberen? Dat kan er.

Duitsland, Langlaufen
  • En straks moet hij ook nog schieten. Pfff...

Ski’s van een ton

In vroeger dagen was skiën niet voor iedereen weggelegd. En toch wilde je er, zeker als kind, aan meedoen. In het Zwarte Woud bij het plaatsje Wildbad gebruikten de kinderen in de jaren twintig de kromme korte latten van oude tonnen om de berg af te knallen. De Fassdaubenrennen zijn er het gevolg van en die worden daar nog steeds gehouden. Ook op 1 maart 2019!

Nostalgische ski's
  • Skiën op kromme korte latten, lastig voor te stellen.

Originele gondel

Het gevoel van ‘vroeger’ krijg je zeker als je instapt in de Predigtstuhlbahn in het Berchtesgadener Land. Niks verwarmde zitjes of luxe kappen; dit is de oudste in originele staat verkerende cabinelift ter wereld. Sinds 1928 gaat deze gondelbaan op en neer tussen Bad Reichenhall en het bergstation op 1600 meter hoogte.


Lees ook:

Tien tips voor een zorgeloze wintersportvakantie

Originele gondel
  • De oudste in originele staat verkerende cabinelift.

Retro skiën

Om helemaal in stijl af te sluiten: in de moderne Wintersport-Arena Sauerland bij Neuastenberg vindt in februari hét evenement voor retroskiërs plaats: de s. Dus: in ouderwetse kledij en met oud skimateriaal met z’n allen de berg af. Net als 100 jaar geleden!

Meer over