Windmolen Dijkerhoek, Holten

NederlandWeekendje weg Holten

We reizen de hele wereld over, maar vergeten te vaak dat ons eigen land ook veel te bieden heeft. Een leuke aanbieding in het Overijsselse Holten bracht me ertoe om daar eens een kijkje te gaan nemen.

Wat bracht ons naar Holten in Overijssel? Nou, een aanbieding. Twee nachten leuk hotelletje, een vier gangen diner en tweemaal ontbijt. Voor weinig! 

Maar is Holten zo leuk dan? Dat was ook onze vraag. Alhoewel we eigenlijk niets anders wilden dan een beetje rust en lekker eten. Maar verrassend genoeg blijkt er genoeg te zien en te doen in de omgeving. Te beginnen bij ons hotel, Hoog Holten. Een naam die niet voor niets is gekozen, want de mooie rietgedekte boerderij blijkt gewoon bovenop de Sallandse Heuvelrug te liggen. Over dat laatste later meer, maar het hotel biedt eenvoudige kamers met uitzicht op de ruime tuin er omheen, een lobby met bar en leuk ingericht ontbijtzaaltje en een mooi restaurantgedeelte in een serre-achtige omgeving. Waar dan wel weer totaal verrassingsloos, saai en voorspelbaar eten wordt geserveerd. Tegenvaller dus, want van een ‘jonge brigade’, zoals beschreven op de website en in de folders van het hotel, zou je wat meer avontuur verwachten. Maar goed, voor zo’n 200 euro voor twee personen voor het complete arrangement hoef je ook weer niet teveel te verwachten. En als je echt lekker wilt eten dan is er een enorme troef die letterlijk op wandelafstand van Hoog Holten ligt, namelijk het met een Michelin-ster beloonde restaurant/hotel De Swarte Ruijter. Daar hebben we fantastisch gegeten en gedronken. 

Hoe zit het dan met die Sallandse Heuvelrug? Daarvoor duiken we even in de Ronnypedia. De verhogingen in het landschap zijn namelijk een overblijfsel uit de ijstijd. Als een soort mega-bulldozer schoof het ijs van zo’n 100 tot 400 meter dik alles voor zich uit tot het uiteindelijk tot stilstand kwam en daar dus die heuvels ontstonden. De hoogste is zo’n 75 meter boven de zeespiegel. Nadat het ijs was verdwenen ontstonden zo’n 5000 jaar geleden de eerste nederzettingen. Door overbegrazing en zandverstuivingen zou het maar een kale boel worden, dus is er in de laatste eeuw veel bos aangeplant. En dat nu vormt tegenwoordig het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Dat ligt ruwweg tussen Hellendoorn en Holten en er zijn diverse bezoekerscentra. In Holten zelf ligt bovenop de heuvel het Natuurmuseum Holterberg. Het dient tevens als bezoekersinformatiecentrum en is een uitvalsbasis voor wandel-, fiets- en ruiterroutes. En wat ook leuk is: het Pieterpad loopt er dwars doorheen! De informatiestroom wordt mijn vrouw inmiddels teveel. Ze bestelt alvast een wijntje. 

Vertel, wat is dat voor een pad? Het Pieterpad is het langste aaneengesloten wandelpad van ons land. Deze zogenaamde Lange-Afstands Wandelroute (LAW) loopt namelijk van het Noord-Groningse Pieterburen naar de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg en is 235 kilometer lang.

Veel te doen in en rond Holten

En verder? Valt er heus nog wel het een en ander te beleven in Holten. Er zijn diverse musea die vooral veel nostalgie bieden. Denk aan een emaille, poppen of leer alles over het boerenbedrijf in Overijssel. Dat was overigens nog iets wat ons opviel al rondrijdend in de omgeving: akkerbouw vind je er niet. Eindeloze weidegronden is wat je voorgeschoteld krijgt. Hollandse plaatjes om van te smullen. En bezoek het Canadian War Cemetery, ‘opdat we niet vergeten’. Huur een scooter bij Bromsnor (!) en scheur lekker door het dorp en de omgeving. 

Is er wat in de omgeving dan? Genoeg. Een kleine greep: ben je met de kinderen of kleinkinderen, dan ga je naar Avonturenpark Hellendoorn. Of zwembad De Scheg in Deventer. Overigens een fijne stad om een ochtend of middag door te brengen en uiteraard terug te keren met de originele Deventer Koek van Bussink. Nog meer Tweede Wereldoorlog vind je in het Memory Museum in Hellendoorn. Bezoek Kasteel Warmelo in Diepenheim en/of de Pelmolen in Rijssen waar je ook het Internationaal Brandweermuseum vindt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan en dit alles op een straal van niet meer dan 20 kilometer van je hotel. Maar leuker nog vonden we het om lekker rond te tuffen en dorpen als Laren, Bathmen, Markelo of Raalte te doorgronden. 

Dus je gaat nog een keer terug naar Holten? Ik denk dat we dorp en omgeving wel door hebben inmiddels. Maar het heeft me wel doen inzien dat er nog een hoop leuks is te ontdekken in je eigen land. We reizen de hele wereld over, maar om de hoek liggen vaak de mooiste pareltjes.

Actief in Holten

  • Golfen in de omgeving van Holten.

    Paardrijden, klootschieten, mountainbiken, hardlopen… Wie wil bewegen komt ruim aan zijn of haar trekken in en rond Holten. Zo liggen er in de nabije omgeving alleen al 21 golfbanen voor de liefhebber, met een aantal toppers als De Twentsche en de Lochemse, maar ook heel wat par drie banen of pitch & putt courses.

  • Wist je dat... filmer Bert Haanstra, schaatser Mark Tuitert en wielrenner Theo de Rooij Holtenaren zijn of waren? Dat al het zout dat we op de weg strooien als het vriest bij het Holtense Aebi Schmidt vandaan komt? Dat de Canadese begraafplaats aan Canada is geschonken en dus Canadees grondgebied is? Dat in de eerste jaren van de bekende triatlon van Holten er ook ‘sporters’ waren die er aan deelnamen op een gewone fiets en klompen? Er nog twee LAW’s over de Holterberg lopen: het Marskramerpad van Osnabrück tot Deventer en het Overijsselpad van Steenwijk naar Enschede?

Meer over