De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al kunnen we op dit moment nog niet altijd en overal reizen ‘als vanouds’, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op!
Schiphol

Waarom je soms beter een regionale luchthaven kunt kiezen

Veel mensen klikken bij het zoeken naar vliegtickets bijna automatisch op de grote luchthaven. Zowel de luchthaven in Nederland als die op de bestemming. Maar kiezen voor een regionale luchthaven heeft veel voordelen. En niet alleen voor de portemonnee. Dus kijk eens verder dan je neus lang is en geef Eindhoven, Rotterdam, Groningen, Maastricht, Düsseldorf of Brussel ook een kans.

Regionale luchthavens in Nederland of in één van onze buurlanden worden wel al steeds populairder. Schiphol zag het aantal reizigers al dalen van 70,9 procent naar 61,9 procent. De regionale luchthavens bieden dan ook steeds meer mogelijkheden. Dit zijn hun voordelen.

De prijs

Vluchten vanaf regionale vliegvelden zijn vaak goedkoper. Vaak. Niet altijd. Maar in je zoekopdracht naar een ticket vergroot je sowieso de keuze en kun je dus vaak voor een goedkopere optie kiezen. Vergeet niet dat er vaak op je bestemming ook een regionale uitwijkmogelijkheid is. Het is echt niet altijd nodig om op de nationale luchthaven te vliegen. Misschien ben je daar iets langer onderweg, maar alle andere voordelen gelden hier ook. En misschien kun je met je huurauto of de trein nog een tussenstop maken in het land van je bestemming. Zo zie je ook nog eens meer.

Lees ook:

Dit doen we met ons vakantiegeld

Geld
  • Vluchten vanaf regionale vliegvelden zijn vaak goedkoper.

De afstand

Waarom zou je helemaal naar Schiphol gaan als je een regionale luchthaven om de hoek hebt? Voor veel mensen is een regionale luchthaven gewoonweg dichterbij. Dat scheelt dus beduidend in reistijd. Vooral als je vliegtijden te wensen over laten, scheelt dit een slok op een borrel. Want hoe kom je toch om 5 uur ’s ochtends op Schiphol? En wat doe je als je in de spits naar Schiphol moet? Dikke kans dat je in de file terechtkomt. Als je een luchthaven dichtbij huis kiest, scheelt dat dus extra reistijd én stress. Zelfs als je een luchthaven in het Duitsland of België kiest, want die zijn vaak prima bereikbaar.

File
  • Als je in de spits naar Schiphol moet, bestaat er een grote kans dat je in de file komt.

Met de auto

Lang parkeren op Schiphol? Veel te duur! Bovendien sta je vaak zo ver weg dat je eerst nog belachelijk lang in het pendelbusje zit voordat je bij de vertrekhal staat. Bij een regionale luchthaven kan het wel een optie zijn. Gratis is het niet, maar wel beduidend goedkoper. Al geef ik liever mijn geld uit op mijn bestemming dan aan parkeerkosten in Nederland. Je staat ook vaak een stuk dichterbij, in sommige gevallen zelfs op loopafstand. Lang leve de wieltjes onder de koffers!

Parkeerplaats Schiphol
  • Lang parkeren op schiphol is onder andere veel te duur.

Klein, maar fijn

Luchthavens zoals die in Eindhoven of Rotterdam zijn piepkleine zusjes van Schiphol. Het voelt zelfs bijna alsof je in een busstation bent. Alles is overzichtelijk en je hebt in een vloek en een zucht ingecheckt. De rijen zijn vaak kort omdat vanaf hier minder vluchten vertrekken en omdat de meeste mensen voor Schiphol hebben gekozen :). Voor je het weet, sta je al achter de douane. En tja, dan zie je pas echt dat het geen Schiphol is. Geen shop till you drop, maar kleinschalig. Maar ja, wat koop je eigenlijk op het vliegveld voordat je op vakantie gaat? Bij mij houdt het bij een boek, tijdschrift en kop koffie wel op. En dat hebben ze ook in Eindhoven.

Eindhoven Airport
  • Luchthavens zoals die in Eindhoven of Rotterdam zijn overzichtelijk en minder druk.