Platenzaak

Dit zijn de 5 beste platenzaken ter wereld

Vinyl is weer helemaal hip. Dus wat doe je op World Record Store Day? Je haalt je oude platen van Frank Sinatra, Madonna en Pink Floyd van zolder en neemt je daarnaast voor om je collectie aan te vullen met een paar nieuwe pareltjes. Waar je die koopt? Bij een van deze vijf ultracoole platenzaken.

1. Reckless Records in Chicago

Heb je de film High Fidelity gezien? Niet? Doe dat dan zo snel mogelijk. De film uit 2000 gaat over Rob Gordon (John Cusack), de eigenaar van platenzaak Championship Vinyl. Gordons obsessie is dat hij van alles top-5 lijstjes maakt – iets waar wij bij RonReizen ook niet vies van zijn. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nick Hornby en de schrijver liet zich op zijn beurt inspireren door de platenzaak Reckless Records in Chicago. Er zijn drie filialen in de stad.


2. Rough Trade East in Londen

Deze platenzaak kreeg zijn faam omdat het niet alleen platen verkocht, maar ook artiesten actief hielp met de distributie van hun muziek. Een soort platenmaatschappij light dus eigenlijk, en daar voelden beginnende punkartiesten in de jaren zeventig zich wel senang bij. Rough Trade East begeleidde onder andere The Smiths, The Libertines en The Strokes – niet de minste bandjes derhalve. Er zijn twee filialen in Londen en inmiddels ook eentje in New York.

Lees ook:

Londen in een dag

Rough Trade East, Londen
  • Van Rough Trade East zijn twee filialen in Londen en inmiddels ook eentje in New York.

3. Concerto in Amsterdam

Wat in 1955 begon als een klein platenzaakje in de Amsterdamse Utrechtsestraat is anno 2019 uitgegroeid tot gerenommeerde zaak die inmiddels vijf panden beslaat. Bij Concerto Koffie kun je ook relaxed een cappuccino (met taart of tosti) drinken terwijl je naar de nieuwste muziek van je favoriete artiest luistert. Concerto is een winkel waar je urenlang zoet kunt zijn.

4. Tower Records in Tokio

Een bezoek aan deze platenzaak brengen, of zeg maar gerust platenwarenhuis, is een belevenis op zich. Tower Records is namelijk letterlijk een tower van negen verdiepingen hoog. Op iedere verdieping vind je een bepaald genre muziek. Vergeet ook de kelder niet, want daar vinden regelmatig optredens en andere evenementen plaats.

Tower Records, Tokio
  • Tower Records telt maar liefst negen verdiepingen.

5. Hardwax in Berlijn

Berlijn is met z’n vele clubs een van de centra van de technoscene. Dat zie je ook terug aan het aanbod van platenzaken in dit genre. De winkel is gevestigd in een oude fabriek in de wijk Kreuzberg en wordt gerund door bekende namen uit de scene. Dj’s komen er om naar nieuwe muziek te luisteren of ze draaien zelf een moppie. En iedereen is welkom. Een klant noemde Hardwax‘de meest inclusieve winkel ter wereld.’

Lees ook:

Weekend Berlijn: een stad met twee gezichten