De gevolgen van het coronavirus zijn ongekend. Ook bij RonReizen volgen we het nieuws op de voet. En al is reizen op dit moment niet mogelijk, wegdromen kan altijd… Blijf gezond en doe op onze site reisinspiratie op voor de toekomst!
Wat te doen en zien in De Vercors? Genoeg!

FrankrijkWat te doen en zien in De Vercors? Genoeg!

De Vercors, in het zuidoosten van Frankrijk, is een wereld op zich. Waar je ook kijkt, zie je de bergen van dit massief dat een soort vesting lijkt te vormen in de uitlopers van de Alpen. Je komt er de meest bijzondere rotsformaties tegen die een uniek uitzicht bieden. Je kunt er wandelen, fietsen, paragliden, bergbeklimmen en nog veel meer.

Grandioos wandelen met uitzicht

Als regionaal natuurpark heeft de Vercors een bonte flora en fauna. Vier soorten gieren vind je hier, evenveel als in heel Europa. Ook de apollovlinder en verschillende soorten uilen kom je hier tegen. Daarnaast vind je hier een grote diversiteit aan planten, zo staat de regio bekend om de ongeveer zestig verschillende soorten orchideeën. In dit aaneengesloten bergmassief kom je droomuitzichten tegen, vooral op de Chartreuse en de Mont Blanc. Het landschap is goed te voet te verkennen via de meer dan 4.000 kilometer bewegwijzerde wegen. Of je nu lange afstanden wilt wandelen, van berghut naar berghut wil trekken of wilt gaan hiken, er zijn volop mogelijkheden, op ieder niveau.

Wandelen in de Vercors
 • De Vercors telt meer dan 4.000 kilometer bewegwijzerde wegen.

Grande Traversée du Vercors

Het voornaamste wandel- en fietspad is de ‘Grande Traversée du Vercors’, een trektocht van 410 kilometer waarbij je bijna het hele natuurpark doorkruist, van noord naar zuid. Er zijn folders beschikbaar met meer dan 200 gedetailleerd beschreven dagwandelingen die je in het gehele gebied kunt doen.

Mountainbiken in de Vercors
 • Een paradijs voor mountainbikers.

Wielrennen door Vercors

Voor wielrenners biedt de Vercors ook een scala aan mogelijkheden. Zo zijn er tien spectaculaire bergpassen. De wegen zijn betoverend met hun ongewone routes en uitkijkpunten. Het zijn vaak wegen met weinig verkeer die helemaal uit de rotsen zijn uitgehouwen. Wie de grote hoogtes van de bergen in de Vercors niet aandurft, kan ook op eigen tempo een tour op een e-bike maken. In de Vercors zijn verschillende verhuurders en oplaadstations beschikbaar.

WIelrennen

  Wielrennen door Vercors

  Voor wielrenners biedt de Vercors ook een scala aan mogelijkheden. Zo zijn er tien spectaculaire bergpassen. De wegen zijn betoverend met hun ongewone routes en uitkijkpunten. Het zijn vaak wegen met weinig verkeer die helemaal uit de rotsen zijn uitgehouwen. Wie de grote hoogtes van de bergen in de Vercors niet aandurft, kan ook op eigen tempo een tour op een e-bike maken. In de Vercors zijn verschillende verhuurders en oplaadstations beschikbaar.

  Parachutes
  • Het letterlijke hoogtepunt van je vakantie in De Vercors.

  Een paradijs voor avonturiers

  Wie niet wandelt of fietst, zal zich hier ook niet snel vervelen, want het kalksteenmassief van de Vercors is bij uitstek geschikt voor de klimsport. In het natuurpark bevinden zich ongeveer 150 klimgebieden, waarvan er 31 vooral bestemd zijn voor klimscholen. Absolute hoogtepunten zijn de beklimmingen van de Mont Aiguille, de Falaise de Presles en de Arêtes du Gerbier. En wie het contact met de aarde helemaal wil verbreken, kan een vlucht maken met een parachute of een heteluchtballon. Door de zuidelijke ligging heeft de Vercors een heel zonnig klimaat en het uitzicht over het massief kan niet beter zijn dan vanuit de lucht.

   Waaghalsen in de Vercors

   Voor de echte waaghalzen is er een ‘verticale expeditie met diner en overnachting’. Bungelend aan een steile rotswand geniet je van een luxe diner en een overnachting op duizelingwekkende hoogte. Je hoeft geen klimervaring te hebben, maar met hoogtevrees kun je er beter niet aan beginnen. Klik hier voor meer informatie. Ook leuk voor waaghalzen, de slackline: een nylon-koord tussen twee bevestigingspunten. Een soort koorddansen in de bergen dus. Naast een kleiner traject is er het Marmotte Highline Project bij Lans en Vercors, waar de echte durfals zich in het eerste weekend van juli treffen. Deze profs balanceren dan op slacklines tot 350 meter lengte boven een afgrond van 300 meter diepte! En wateravonturiers kunnen gebruik maken van de vele canyoning opties. Vooral de Canyon des Écouges is een favoriet.

    De mooiste wegen naar de Vercors

    De Vercors bestaat uit een complex berggebied en excentrieke rotsformaties die lang ondoordringbaar waren. Een muildierpad werd in 1822 gebruikt om de eerste begaanbare weg aan te leggen door de Gorges du Furon naar Villard-de-Lans, Méaudre, Lans en Autrans. In de jaren daarna kwamen er meerdere wegen bij die boven duizelingwekkende afgronden langs de rotsbarrières leiden, zoals de door Michelin aangeraden langste bergweg door de Gorges de Bourne. De legendarische bergwegen naar de hoogvlakte van de Vercors zijn tegenwoordig een toeristische attractie. Met een auto kun je in de bochten regelmatig stoppen op daartoe bestemde plekken om te genieten van de fantastische panorama’s. Bij motorrijders zijn deze routes ook heel populair en voor fietsers betekenen ze een opwindende en sportieve uitdaging. Op hoeveel wielen je ook over de spectaculaire bergwegen van de Vercors rijdt, onvergetelijk zijn ze zeker.

    Meer over